Τοπικά

Θεατρο-γιορτές στην Π. Ηλεκτρική

Με τα έργα «Ωχ, τα νεφρά μου» και «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά»

Με δύο θεατρικές παραγωγές συνεχίζεται το πρόγραμμα του Δη.Πε.Θε. Βόλου για την περίοδο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Πρόκειται για τις θεατρικές παραγωγές:

«Ωχ, τα νεφρά μου», του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, που παρουσιάζεται την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ., την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 9.00 μ.μ., το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 9.00 μ.μ. και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 8.00 μ.μ.

«Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά» του Χ.Κ. Άντερσεν, που παρουσιάζεται σήμερα στις 7.00 μ.μ. και αύριο Τρίτη στις 7.00 μ.μ.

Από την 3η Ιανουαρίου και έπειτα, οι παραστάσεις της κωμωδίας «Ωχ, Τα Νεφρά Μου», θα παρουσιάζονται κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2011.

«Ωχ, τα νεφρά μου».

Η απολαυστική κωμωδία του Μπάμπη Τσικληρόπουλου αποτελεί ένα από τα «διαμάντια» της σύγχρονης νεοελληνικής γραφής και ίσως το κορυφαίο από τα θεατρικά έργα του Τσικληρόπουλου.

Δύο ρακοσυλλέκτες, ο Μπούλης και ο Μητσάρας, συμβιώνουν «στολίζοντας» την καθημερινότητά τους με μικροκαυγαδάκια και συγκρούσεις μέσα από τα οποία αποδεικνύεται και η εξάρτηση του ενός από τον άλλο. Αν και κάποιας ηλικίας, ο Μπούλης είναι ακόμη παρθένος και περιμένει τον απόλυτο έρωτα για να συστηθεί στο γυναικείο φύλο. Αντίθετα ο Μητσάρας, καταφεύγει στον αγοραίο έρωτα και θεωρεί ότι είναι γνώστης της γυναικείας φύσης, εμπειρία την οποία επιθυμεί να μεταδώσει και στον φίλο του. Άκαμπτος ο Μπούλης, αντιστέκεται στα πειράγματα του Μητσάρα και συνεχίζει να είναι ρομαντικός, να βασανίζεται από τις δικές του σκέψεις και να γαληνεύει την ψυχή του όταν ονειρεύεται εξωτικά ταξίδια.

Τις ισορροπίες των ηρώων έρχεται να ταράξει η παρουσία ενός αγνώστου άντρα, του οποίου η σαρωτική παρουσία ανατρέπει τα πάντα. Εκείνο που τελικά επιθυμεί ο άγνωστος, είναι… τα νεφρά των ηρώων… με αντάλλαγμα τα εξωτικά ταξίδια που ονειρεύεται ο Μπούλης! Παράλληλα, μία φίλη του Μητσάρα, η καλόκαρδη πόρνη Μαγδαληνή αναλαμβάνει να μυήσει το Μπούλη στα «μυστικά» του έρωτα, με απρόβλεπτες συνέπειες…

Οι δύο εισβολείς, μπλέκουν κατά πολύ τα πράγματα, με αποτέλεσμα ανατροπές που προκαλούν τόσο γέλιο, ώστε να πονέσουν τα νεφρά των θεατών. Προκαλούν όμως και σκέψεις και ωθούν τους δύο αντι – ήρωες να εκφράσουν ένα τόσο βαθύ ανθρώπινο πόνο, ώστε να κυλήσουν και δάκρυα στα μάτια των θεατών.

Το έργο ανεβαίνει σε Σκηνοθεσία Σταμάτη Τζελέπη, Σκηνικά – Κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Σταμάτης Τζελέπης (Μητσάρας), Περικλής Τσαμαντάνης (Μπούλης), Αντώνης Κουτσελίνης (κύριος), Μαρία Χαϊντούτη (Μαγδαληνή).

«Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά»

Μία μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν παρέα, γονείς και παιδιά, ένα γιορτινό παραμύθι, αποτελεί η παράσταση «Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά» του Χ.Κ. Άντερσεν στην καταπληκτική διασκευή του Γιάννη Καλαντζόπουλου. Τα ονειρικά σκηνικά και η παραμυθένια ατμόσφαιρα του έργου, θα χαρίσουν στους θεατές υπέροχες στιγμές για απόδραση από την καθημερινότητα και θα εντείνουν τη γιορτινή διάθεση.

Το παραμύθι …

Μια φορά κι έναν καιρό, στην φανταστική χώρα της Σαρτουρίας, βασίλευε ένας μονάρχης που τον ενδιέφερε μόνο ο προσωπικός του πλούτος, οι φορεσιές του και η καλοπέρασή του. Σημασία δεν έδινε στο λαό του και τις ανάγκες του και για να πνίγει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, έστελνε στο δήμιο όποιον τολμούσε να αντιδράσει. Λίγο έξω από το παλάτι, δύο μικροαπατεώνες, ο Μπαγάσας και ο Μάπας, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, αποφασίσουν να εκμεταλλευθούν την αδυναμία του βασιλιά για τα ωραία ρούχα και αποφασίζουν να του υφάνουν μία αόρατη φορεσιά που όμοιά της δεν υπάρχει σε όλο το βασίλειο. Για να μην τολμήσει μάλιστα να πει κανείς στο βασιλιά ότι, η φορεσιά – απλά δεν υπάρχει – οι απατεώνες καμώνονται πως η μεγάλη αρετή του υφάσματος είναι πως δεν είναι ορατό από τους ψεύτες και από τους ανάξιους για το αξίωμά τους! Πώς να τολμήσει λοιπόν κανείς, μέσα στο παλάτι να πει στο βασιλιά ότι είναι γυμνός; Ακόμα και η ίδια η βασίλισσα, φοβούμενη ότι θα θεωρηθεί ανάξια για τον τίτλο της, υποστηρίζει θερμά ότι η αόρατη φορεσιά είναι η καλύτερη που έβαλε ποτέ του ο βασιλιάς. Μέσα στη ματαιοδοξία του, το βασιλικό ζεύγος βολτάρει στους κήπους του παλατιού και δεν ακούν τις φωνές του λαού που έχει αρχίσει να αντιδρά και αγνοούν τα συνθήματα που ακούγονται έξω από τις πύλες του παλατιού. Και ενώ ο λαός φωνάζει «θέλουμε σχολεία, όχι μεγαλεία», ο βασιλιάς αποφασίζει να πάρει μέρος στη μεγάλη παρέλαση φορώντας την αόρατη στολή του. Βγαίνει λοιπόν από το παλάτι σχεδόν γυμνός και στο σημείο αυτό ο λαός, με τη συμμετοχή του κοινού του έργου, τον τρέπουν σε φυγή και οι θεατές τον βρίσκουν πάλι στο χαιρετισμό της παράστασης, όπου ως ηθοποιός πλέον παίρνει θερμό χειροκρότημα από τους θεατές.

Η θεατρική διασκευή είναι του «δασκάλου» του ελληνικού παιδικού θεατρικού έργου, Γιάννη Καλατζόπουλου. Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Μαβίδη. Μουσική για το έργο έγραψε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Σκηνικά και κοστούμια δημιούργησε η Ιωάννα Τουλούπη. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στο StudioΑ440 του Γιώργου Ζαγόρη. Φωτισμούς έκανε ο Κώστας Τατάκος και η επιμέλεια ήχου είναι του Βασίλη Σταμόπουλου.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Ηλέκτρα Καρτάνου, Αντώνης Κουτσελίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Σταμάτης Παγασαίος, Βάσω Πατιού και Απόστολος Τσιρώνης.

Εισιτήρια και για τις δύο παραστάσεις, προπωλούνται καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από το ταμείο του «Αχίλλειον», 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.

Κατά τις ημέρες των παραστάσεων, η προπώληση πραγματοποιείται τα πρωινά 11-1 από το ταμείο του «Αχίλλειον», ενώ τα απογεύματα 6-9, εισιτήρια προπωλούνται από το ταμείο του θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Τηλ. Αχίλλειον: 24210 32818. Τηλ. Παλαιάς Ηλεκτρικής: 24210 78164.

Τιμές Εισιτηρίων:

«Ωχ, Τα Νεφρά Μου»: 15€ και 10€ τα φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια.

«Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά»: Γενική Είσοδος (για γονείς και παιδιά) 5€.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το