Τοπικά

Μέχρι αύριο η αποχή των δικηγόρων

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ


Συνεχίζουν μέχρι αύριο 28 Δεκεμβρίου την αποχή από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι του Βόλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στις πρακτικές κρυψίνοιας, διγλωσσίας, και τεχνητού εφησυχασμού που φαίνεται να έχει επιλέξει η Πολιτεία ως διαδικασία προώθησης των σχετικών πρόχειρων, ατεκμηρίωτων ως προς την ουσιαστική κοινωνική και δημοσιονομική ωφέλεια και νομικά προβληματικών ρυθμίσεων». Ο  Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου δηλώνει ότι θα βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Στα τραίνα και τα αεροπλάνα

Δεν θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία όπως φαίνεται και αυτή την εβδομάδα οι επιβάτες των μέσων μεταφοράς, καθώς  πολλά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναβλήθηκαν, ενώ οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία στις 29 και 30 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η εταιρεία προχώρησε σε αναστολή περισσοτέρων από 80 δρομολογίων στα τμήματα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας – Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης – Λάρισας – Θεσσαλονίκης και Αθήνας – Χαλκίδας – Αθήνας, για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

01/01: αμαξοστοιχίες 1591-1595-2591-2595 Θεσσαλονίκη – Λάρισα

αμαξοστοιχίες 1592-1596-2594-2596 Λάρισα – Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κινητοποίηση της 29ης και 30ής Δεκεμβρίου εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρόλο που το δικαστήριο έκρινε, την περασμένη Παρασκευή, την εξαγγελθείσα απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Εάν η απεργία πραγματοποιηθεί, κινδυνεύουν με «μπλακ-άουτ» τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ επηρεάζονται μόνο οι πτήσεις εσωτερικού, καθώς δεν συμμετάσχουν στην κινητοποίηση οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Έτσι, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στις πτήσεις από και προς το εξωτερικό στα διεθνή αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας

Σε αποκλεισμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα προχωρήσει στις 14 Ιανουαρίου η ΕΛΜΕ Μαγνησίας στο πλαίσιο πανθεσσαλικής κινητοποίησης αντιδρώντας στις μετακινήσεις εκπαιδευτικών από νομό σε νομό, αν και κατέχουν οργανική θέση καθώς και στις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των καθηγητών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης υπογράμμισε πως αποφασίστηκε στις 14 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί αποκλεισμός του κτιρίου που στεγάζεται η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας καθώς και αποκλεισμός των γραφείων της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Θεσσαλίας στη Λάρισα. «Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας τόσο για γενικά θέματα όσο και ειδικά, όπως οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών και οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν είναι ηθικό και τίμιο να μετακινείται ένας εκπαιδευτικός από μια περιοχή, όπου διαθέτει οργανική θέση, σε μια άλλη μακρινή περιοχή, επειδή είναι υπεράριθμος. Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν για πολλά χρόνια μακριά από το σπίτι τους και κάνουν υπομονή για να διοριστούν στον τόπο τους και να είναι μαζί με τις οικογένειές τους».

Το θέμα προέκυψε, όταν η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης αποφάσισε τη μετακίνηση μιας καθηγήτριας που αν και είχε οργανική θέση στο Βόλο, αποσπάστηκε στα Τρίκαλα, επειδή ήταν υπεράριθμη.

Το νέο Λύκειο

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας το τελικό σχέδιο για το νέο Λύκειο, που αναμένεται να εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά. Ήδη η ΕΛΜΕ Μαγνησίας διαθέτει από την επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο, κάποια βασικά σημεία των αλλαγών. Η ενίσχυση των διδακτικών ωρών στη Νεοελληνική Γλώσσα και τις Ξένες Γλώσσες, η επιλογή γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων, η καθιέρωση της τέχνης και του πολιτισμού καθώς και η εισαγωγή του θεσμού της δραστηριότητας είναι μερικές από τις καινοτομίες του νέου Λυκείου.

Στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας υπάρχει εκτίμηση ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του νέου Λυκείου. Ήδη επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο των αλλαγών, ενώ η ΕΛΜΕ διαθέτει κάποια στοιχεία των νέων δεδομένων που αναμένεται να υπάρχουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Βέβαια προτού ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, πάντοτε υπάρχει η επιφύλαξη για ανατροπές.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σαβελίδης σημείωσε πως αν τελικά εφαρμοστούν οι αλλαγές που έχουν ακουστεί, δεν νομίζουμε πως θα αλλάξουν κάτι εντυπωσιακά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα θα δυσχεράνουν τα πράγματα, θα αυξήσουν την ανάγκη των μαθητών για παραπαιδεία και θα επιβαρύνουν το ήδη επιφορτισμένο κλίμα των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών, ενώ θα επηρεάσουν και τη λειτουργία των σχολείων.

Το ΕΚΒ

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του ενάντια στις επιπτώσεις της εφαρμογής του μνημονίου και στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προχωρεί το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα. Όπως ομόφωνα αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, προτείνεται στην επόμενη σύγκληση της ολομέλειας η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου ή τρίωρης στάσης εργασίας στις 12 του ερχόμενου Ιανουαρίου, καθώς και παμμαγνησιακής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 20 του ίδιου μήνα. Σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων της πόλης και κυρίως του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Νέας Ιωνίας ξεκινούν άμεσα οι συνδικαλιστές, με κυρίαρχο στόχο τη μαζική και ενωτική συμμετοχή στις νέες κινητοποιήσεις.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα και η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Διοίκησης στις 4 του ερχόμενου Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το