Photo Gallery, Πολιτική

Κόντρα Ευ. Βενιζέλου – Αντ. Σαμαρά

Κλίμα αντιπαράθεσης χθες στη Βουλή με αφορμή τον εφαρμοστικό νόμο


Υπουργός Οικονομικών: Η ΝΔ φοβάται τη διακυβέρνηση της χώρας

Πρόεδρος ΝΔ: Με αυτή την οικονομική συνταγή γιατρειά δεν υπάρχει


Κλίμα αντιπαράθεσης σήμερα (χθες) στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αν και προέκρινε το δρόμο της συστράτευσης και δήλωσε βέβαιος ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η αίσθηση του καθήκοντος» επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αν και προέκρινε το δρόμο της συστράτευσης και δήλωσε βέβαιος ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η αίσθηση του καθήκοντος» επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του.

«Σήμερα ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή με πολύ μεγάλη άνεση και αυτοπεποίθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χθες ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο και η χώρα υπάρχει σήμερα δημοσιονομικά, είναι αξιόπιστη και μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση τη σκληρή διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε και τον Πρόεδρο και τους βουλευτές της ΝΔ να αναλογιστούν τι θα έλεγαν σήμερα αν είχε καταψηφιστεί χθες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: «Τι θα έλεγε σήμερα ο κ. Σαμαράς αν είχε απορριφθεί το μεσοπρόθεσμο. Τι θα έλεγε στον ελληνικό λαό; Τι θα έλεγε στους καταθέτες, στις τράπεζες; Τι θα έλεγε στους ανέργους; Τι θα έλεγε στην Ευρώπη; Στους εταίρους μας; Ποιος θα καλούσε σήμερα τον πρόεδρο της ΝΔ; Ποιος θα τον δεχόταν; Τι θα του έλεγε;»

Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις του Προέδρου της ΝΔ ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή το νέο Μνημόνιο με 180 ψήφους τότε θα πάμε σε εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι στην ουσία ζητάει από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μόνη της, να μην τολμήσει να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά να την ψηφίσει μόνη της για να εξακολουθήσει να κυβερνά. «Η ΝΔ φοβάται τη διακυβέρνηση της χώρας και ο κ. Σαμαράς θέλει να συγκεντρώνει πολιτικό κεφάλαιο στις δημοσκοπήσεις» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας υπονομευτική για το κύρος του πολιτικού συστήματος τη φράση του προέδρου της ΝΔ, ότι αποδέχθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας παρότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που διατυπώνεται απέναντι στα σκληρά φορολογικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκβιάζει την κοινή λογική όταν επιχειρεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που θέλει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, την ώρα που η ΝΔ είναι οπαδός της μειωμένης φορολογίας. «Έπρεπε να φέρουμε ένα σωστικό πρόγραμμα. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς ότι τα μέτρα βραδύτερης απόδοσης δεν θα μας λύσουν το άμεσο πρόβλημα της ταμιακής επιβίωσης» επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Θα λέγαμε όχι αν μας δινόταν η δυνατότητα για πιο βραδεία και σταδιακή προσαρμογή; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι είμαστε οπαδοί της ύφεσης; Προφανώς και θέλουμε μέτρα ανάτασης και κοινωνικής συνοχής αλλά όταν είσαι δανειζόμενος πρέπει να κινηθείς στα πολύ στενά περιθώρια ενός συσχετισμού δυνάμεων που δεν είναι μόνο πολιτικός δυστυχώς, αλλά είναι και οικονομικός».

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή, οπότε αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του υφιστάμενου δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ επισήμανε πως η χώρα μας προσέρχεται ισχυρότερη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Παρ’ όλα αυτά προειδοποίησε ότι, παρά τις δηλώσεις των εταίρων μας για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι εύκολα, διότι πρέπει να έχουμε σαφή μηνύματα για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση του χρέους και επιπλέον πρέπει να ξεπεράσουμε και εμπόδια που υψώνουν χώρες όπως η Φινλανδία που αξιώνουν την παροχή εγγυήσεων για τη συμμετοχή τους.

 

Η ομιλία του Α. Σαμαρά

Κατά τη δική του ομιλία, ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ανέφερε πως αν η κατεύθυνση της πολιτικής της δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, η ΝΔ θα καταψηφίσει και το Μνημόνιο 2, «και με 180 και με 250 και με 300 ψήφους να το φέρετε».

Μάλιστα, έκανε λόγο για αντισυνταγματικό χαρακτήρα μιας τέτοιας απόφασης, πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη πολιτική αστάθεια και εκτροπή».

«Αν έχουν γίνει αλλαγές αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην Οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμα και ως απλό νόμο να το φέρετε» συμπλήρωσε. Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδράσει μέσα από πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας: «Εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Εκτός αν εκείνο που δεν σας άφησαν οι δικοί σας να κάνετε, δηλαδή να παραιτηθείτε πριν λίγε μέρες, τώρα θέλετε να το κάνετε ζητώντας 180. Τέτοια μανία παραίτησης έχετε».

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν διαπραγματεύονται, αλλά επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η μόνη λύση είναι το Μνημόνιο. Ανέφερε ότι με αυτή την οικονομική συνταγή και με αυτή τη θεραπεία, γιατρειά δεν υπάρχει και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της ΝΔ για ένα διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση έχουν ήδη βρει ανταπόκριση από την ίδια την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως ένα ακόμα βήμα στο λάθος δρόμο που οδηγεί πιο βαθιά στο αδιέξοδο, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν δέχθηκε την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας έκανε πίσω για μικροκομματικούς λόγους γιατί δεν αντέχει να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο.

Εν όψει της ψηφοφορίας επί του εφαρμοστικού νόμου, έκανε γνωστό πως η ΝΔ θα ψηφίσει ορισμένα κρίσιμα άρθρα του, «γιατί μας ενδιαφέρει τα σωστά να προχωρήσουν». Όπως ανέφερε, αυτά είναι το κεφάλαιο για την περιστολή της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.

Συμπλήρωσε πως η ΝΔ σε δεν θα υποστηρίξει σε καμία περίπτωση τη νέα φοροεπιδρομή, επαναλαμβάνοντας πως χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, «όχι πάλι ξεζούμισμα των ίδιων και των ίδιων».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει το παραμύθι ότι φταίει για όλα η προηγούμενη κυβέρνηση, αποφεύγουμε σε τέτοιες στιγμές να σας θυμίσουμε ότι εσείς είστε οι αρχιτέκτονες και κατασκευαστές του δημόσιου χρέους».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών πως διέπραξε ατόπημα παραποιώντας τις δηλώσεις του και προβαίνοντας σε συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς: «Υιοθέτησε βολικά και υποστήριξε τους εξίσου συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς της κ. Μπακογιάννη για το ίδιο θέμα. Ότι, δηλαδή, η Ν.Δ., χωρίς καν να δει το Μνημόνιο ΙΙ που αυτή τη στιγμή συζητείται στην Ευρώπη, θα το καταψηφίσει».

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης, από το κείμενο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά προκύπτει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., με σαφήνεια δήλωσε ότι, αν το νέο Μνημόνιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι καλό για τη χώρα, η Ν.Δ. θα το ψηφίσει χωρίς να σταθεί στο θέμα του αριθμού των απαιτούμενων ψήφων, ενώ, αν είναι στην ίδια λάθος κατεύθυνση με το σημερινό, θα το καταψηφίσει, άσχετα με τον αριθμό ψήφων που προτίθεται να θέσει ως όριο η κυβέρνηση.

«Οι προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις της διαστρέβλωσης και της συκοφάντησης τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα και ταυτόχρονα αποδεικνύουν πόσο υποκριτικές είναι οι αναφορές του σε συναίνεση» πρόσθεσε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το