Photo Gallery, Τοπικά

Κυβέρνηση σήμερα ζητεί η αγορά

Να σχηματιστεί κυβέρνηση σήμερα, όχι αύριο, που να έχει μακρά πνοή, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει το κράτος και να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, ζητούν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου

Να σχηματιστεί κυβέρνηση σήμερα, όχι αύριο, που να έχει μακρά πνοή, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει το κράτος και να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, ζητούν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις-ανακοινώσεις τους για το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος, «η ανάπτυξη είναι απότοκο των πρωτοβουλιών του επενδυτικού κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς, το οποίο για να προσελκυσθεί χρειάζεται ανταγωνιστικούς όρους λειτουργίας, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, σύγχρονο και λιτό καθεστώς δημόσιας διοίκησης χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, σταθερό αναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο, πολίτες που σέβονται την επενδυτική προσπάθεια και κοινωνική ηρεμία».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τ. Μπασδάνης προτείνει δώδεκα μέτρα για την τόνωση της αγοράς, που πρέπει να προωθήσει η νέα κυβέρνηση. «Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής, που θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για να ορθοποδήσει η χώρα και να βγούμε από το αδιέξοδο. Για αυτό και πιστεύω ότι άμεσα θα πρέπει, αφού συγκροτηθεί κυβέρνηση και ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, που πρέπει να διαφοροποιηθούν, η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή πολιτικών, που θα αντιμετωπίσουν την αρνητική ψυχολογία στην ελληνική αγορά, θα δώσουν νέα ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα δημιουργήσουν συνθήκες νέων θέσεων απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας», αναφέρει ο κ. Μπασδάνης.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί -προσθέτει- με μια σειρά από μέτρα όπως:

«Να εξασφαλιστεί άμεσα, μέσω των τραπεζών, ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δημιουργούν το 70% των θέσεων εργασίας αλλά και από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

-Να προχωρήσει η διαδικασία απόδοσης των οφειλών του Δημοσίου προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

-Να υπάρξει αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

-Να εφαρμοστεί σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στον τομέα των επιχειρήσεων, στην εστίαση και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

-Να ληφθούν μέτρα για τους δανειολήπτες με ρυθμίσεις αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους και, εάν έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια.

-Να υπάρξει αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

-Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών.

-Να υπάρξει σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 ευρώ σήμερα, στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 ευρώ για τη μεθεπόμενη.

-Να ληφθούν και να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου.

-Να αποκατασταθούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις και να διαμορφωθούν στα επίπεδα που ήταν το 2009, όπως και τα πολυτεκνικά επιδόματα.

-Να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης.

– Να δοθεί έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα καθώς και μία σειρά από άλλα μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στην πορεία των επόμενων μηνών.

Ωστόσο, το παραπάνω πλαίσιο μέτρων θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες, που τα δύο τελευταία χρόνια επλήγησαν σημαντικά από την εφαρμογή του μνημονίου».

 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών

«Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας αντιπροσωπείας στο εθνικό Κοινοβούλιο περαιώνει τον κύκλο μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η οποία διεξήχθη στην κορύφωση της κρίσης, ανέδειξε ως θέμα μείζονος προτεραιότητας τη διάσωση της χώρας και ιεράρχησε τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος. «Ο εθνικός στόχος της νέας κυβέρνησης διαμορφώνεται πλέον ολοκάθαρος και είναι η άθροιση και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η πόλωση, που κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού κύκλου, άφησε κρίσιμες πτυχές του ελληνικού προβλήματος αναπάντητες και στέρησε από την ελληνική κοινωνία να κατανοήσει το μέγεθός του, τη δομική του διάρθρωση και τις προσπάθειες που χρειάζεται να καταβάλλουμε όλοι μας για να το αντιμετωπίσουμε. Ο ρατσισμός της ανεργίας, αποτελεί πρωτίστως οικονομικό πρόβλημα, που για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν είναι προϊόν μεταφυσικής συνομωσίας, ούτε αποτέλεσμα απλής επιθυμίας. Η ανάπτυξη είναι απότοκο των πρωτοβουλιών του επενδυτικού κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς, το οποίο για να προσελκυσθεί χρειάζεται ανταγωνιστικούς όρους λειτουργίας, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, σύγχρονο και λιτό καθεστώς δημόσιας διοίκησης χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, σταθερό αναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο, πολίτες που σέβονται την επενδυτική προσπάθεια και κοινωνική ηρεμία. Η ανάπτυξη πρέπει είναι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνον της νέας κυβέρνησης αλλά και όλων των δυνάμεων της χώρας και κερδίζεται μέσα από θαρραλέες διαρθρωτικές αλλαγές μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη ο τόπος, στο δρόμο επιστροφής του προς την Ευρώπη. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, εξ αιτίας αδικαιολόγητων παλινωδιών, με συνέπεια, αντί να έχουμε αποτελέσματα σταδιακής άμβλυνσης των πιέσεων της κρίσης, να βρισκόμαστε κοντά στην έξοδό μας από την Ευρώπη. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, μέσα σε ένα περιβάλλον ανείπωτων αντιξοοτήτων, καταφέρνουν ακόμη να αντέχουν, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν το στερεότερο σημείο αναφοράς, που μπορεί να ωθήσει την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη και την ελληνική κοινωνία στην ευημερία. Το σάρωμα των εμποδίων, που κρατούν οικονομικές δυνάμεις καθηλωμένες και η οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, όπως ισχύει στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο, αποτελούν την καθοριστική απάντηση στην ανεργία και στο χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και καθυστερήσεις. Πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν και σήμερα, διότι η αγορά δεν αντέχει άλλο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κ. Τσέλιος. «Δεν πρέπει να συνεχιστεί η ακυβερνησία, ούτε ώρα. Να σκύψουν στα προβλήματα της αγοράς και να πάρουν μέτρα ανάπτυξης και όχι ύφεσης. Να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, να σταματήσουν τα χαράτσια και να μην μειωθούν άλλο μισθοί και συντάξεις», προσθέτει ο κ. Τσέλιος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το