Photo Gallery, Τοπικά

Στον ιδιωτικό τομέα «επενδύουν» οι νέοι γιατροί

Τα ιδιωτικά ιατρεία που λειτούργησαν, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από ειδικότητες, όπως παθολογία, οφθαλμιατρική, ακτινολογία, γενική ιατρική

 

Άδειες για την ίδρυση και λειτουργία 15-20 νέων ιδιωτικών ιατρείων χορήγησε στους πέντε πρώτους μήνες του 2012 ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός για τις συνθήκες κρίσης που βιώνει η χώρα, ενώ αποτυπώνει και τη στροφή που κάνουν πλέον οι νέοι γιατροί από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τα ιδιωτικά ιατρεία που λειτούργησαν, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από ειδικότητες, όπως παθολογία, οφθαλμιατρική, ακτινολογία, γενική ιατρική.

Το θέμα της χορήγησης αδειών στα ιδιωτικά ιατρεία συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου.

Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Πανάγος είπε πως σύμφωνα με τη διαδικασία ο ενδιαφερόμενος γιατρός θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον Ιατρικό Σύλλογο, όπου η αρμόδια επιτροπή θα ελέγξει τα στοιχεία και θα αποφασίσει για τη χορήγηση της άδειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως από την 1η Ιανουαρίου συνολικά δόθηκαν στο Νομό Μαγνησίας 15-20 άδειες για τη λειτουργία νέων ιδιωτικών ιατρείων, αριθμός που είναι ικανοποιητικός δεδομένης της κρίσης και της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πολλά ιατρεία. Μάλιστα όλοι οι γιατροί είναι συνάδελφοι που τελείωσαν την ειδικότητά τους, έχουν ηλικία γύρω στα 35 έτη, και επιχειρούν να εισέλθουν στον επαγγελματικό στίβο.

Σχολιάζοντας δε αυτή την εξέλιξη σημείωσε ότι πλέον στο ΕΣΥ δεν γίνονται προσλήψεις και γι’ αυτό οι νέοι γιατροί «επενδύουν» στον ιδιωτικό τομέα ανοίγοντας ένα ιατρείο. Πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αφού παρά το γεγονός ότι έκλεισαν οι πόρτες για τα δημόσια Νοσοκομεία, οι συνάδελφοι επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν σε άλλους χώρους, όπως στον ιδιωτικό τομέα «επενδύοντας» ανάλογα με την ειδικότητα με μικρότερο ή μεγαλύτερο κεφάλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και αρκετοί γιατροί από το Νομό Μαγνησίας που στράφηκαν σε λύσεις του εξωτερικού, όπως Γερμανία, Αγγλία και Σκανδιναβικές χώρες για αναζήτηση καλύτερης τύχης στην εύρεση εργασίας.

Στο μεταξύ, σημαντικό είναι το πρόβλημα της μη πληρωμής των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κινείται ήδη στην κατεύθυνση της έναρξης κινητοποίησης, όπως έκαναν δηλαδή οι φαρμακοποιοί, που διεκδικούσαν τα χρήματά τους.

Ο κ. Πανάγος τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά το ζήτημα είναι σοβαρό. Γιατί οι γιατροί που έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ενώ «τρέχει» και ο Ιούνιος. Οι γιατροί δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια σε αυτή την περίπτωση και θα οδηγηθούν σε κινητοποιήσεις.

Υπογράμμισε μάλιστα πως ήδη αρκετοί γιατροί που είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, τελικά επέλεξαν να τον εγκαταλείψουν, επειδή καθυστερούσε η πληρωμή τους.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το