Photo Gallery, Τοπικά

Κοινό μέτωπο από τις Σποράδες για τα δρομολόγια

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τα δρομολόγια των πλοίων δηλώνουν φορείς και κάτοικοι των Σποράδων

 

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να κλιμακώσουν στην περίπτωση κατά την οποία εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η πρόταση της πλοιοκτήτριας εταιρείας Hellenic Seaways για περικοπή των δρομολογίων από Βόλο σε τρία την εβδομάδα μέχρι και τις 15 Ιουνίου δηλώνουν Δήμοι, φορείς και κάτοικοι των νησιών των Βορείων Σποράδων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες το μεσημέρι ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα διαμαρτυρίας, όπως και οι Δήμοι Σκοπέλου και Αλοννήσου. Το ψήφισμα απεστάλη στην αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άννα Διαμαντοπούλου και περιλαμβάνει αποχή από τις εθνικές εκλογές, κλείσιμο των Δήμων και αποκλεισμό των λιμανιών των νησιών στην περίπτωση κατά την οποία εγκριθεί η περικοπή των δρομολογίων.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, στο πλαίσιο του περιορισμού των λειτουργικών της εξόδων λόγω οικονομικής κρίσης, υπέβαλε πρόταση στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για περικοπή των δρομολογίων της από το λιμάνι του Βόλου προς τα αντίστοιχα των νησιών των Βορείων Σποράδων.

Σύμφωνα με την πρόταση, από τις 24 Απριλίου και μέχρι τις 15 του ερχόμενου Ιουνίου θα εκτελούνται τρία ακτοπλοϊκά δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, από το Βόλο προς τα νησιά.

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και η εκτέλεση, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενός δρομολογίου του φλάινγκ κατ τα Σάββατα με αναχώρηση από το Βόλο και ενός αντίστοιχου τις Κυριακές με αναχώρηση από τα νησιά.

Η πρόταση βρίσκεται ήδη προς έγκριση στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Στο μεταξύ, οι Δήμοι Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, οι εκπρόσωποι των φορέων και κάτοικοι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο εστάλη χθες αργά το μεσημέρι στην υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές Νομού Μαγνησίας, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

«Μετά τις ανοιχτές λαϊκές συσκέψεις» αναφέρεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας «των δημοτικών συμβούλων, των φορέων και των κατοίκων των νησιών των Βορείων Σποράδων με αφορμή την αίτηση για την τροποποίηση των εαρινών δρομολογίων, έως 15 Ιουνίου 2012, της Hellenic Seaways από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τις Βόρειες Σποράδες, αλλά και με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στα δρομολόγια της NEL, τα οποία έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου ως όφειλε, οι τρεις Δήμαρχοι των θιγομένων νησιών, Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου, και οι κάτοικοι αυτών σας επισημαίνουν τα εξής:

Είναι αδιανόητο να μη γνωρίζουν οι Δήμαρχοι τις προθέσεις των εταιρειών ως προς την πολιτική των δρομολογίων τους και να βρίσκονται ξαφνικά και απροειδοποίητα προ τετελεσμένων γεγονότων.

Είναι αδιανόητο να συζητούμε για τουριστική ανάπτυξη και να μη γνωρίζει ο επισκέπτης των νησιών μας πότε και αν θα επιστρέψει στον τόπο του από τις διακοπές του.

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια το χειμώνα και να κόβονται στο μισό τώρα που αρχίζει η τουριστική περίοδος.

Για τους παραπάνω λόγους και εάν θέλετε πράγματι την ανάπτυξη, σας καλούμε να ασχοληθείτε με το θέμα της ακτοπλοΐας και ιδιαίτερα με τη διαδικασία κατάρτισης των δρομολογίων, προτού η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο.

Σας ενημερώνουμε ότι αν γίνει η αποδοχή της αίτησης της Hellenic Seaways και δεν ξεκινήσουν τα δρομολόγια της NEL, οι κάτοικοι των νησιών θα προβούν στις επόμενες ενέργειες:

Στο κλείσιμο των Δήμων, στην απαγόρευση προσέγγισης των πλοίων των εταιρειών στα λιμάνια των νησιών και να μη στηθούν κάλπες στα νησιά για τις βουλευτικές εκλογές.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ομόφωνα τόσο από τους δημοτικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους – προέδρους των φορέων, όσο και από όλους τους κατοίκους των νησιών που παρευρέθηκαν στις συναντήσεις.

Σας παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες που θα προστατέψουν και θα στηρίξουν το κοινό συμφέρον και την επιβίωση των νησιών των Βορείων Σποράδων» καταλήγει το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Το σχετικό κείμενο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι και στη συνέχεια απεστάλη στην υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με τους τρεις Δήμους να περιμένουν την τελική απάντηση.

«Η κίνηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας» επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκ. Πλωμαρίτης «θα πλήξει σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα νησιά μας και ενωμένοι αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τα δεδομένα. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς και τους κατοίκους των νησιών των Βορείων Σποράδων που ενωμένοι αγωνίζονται για δρομολόγια σε καθημερινή βάση».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν εγκριθεί η σχετική πρόταση, για την οποία ζητούμε από την εταιρεία να την αποσύρει» είναι η τοποθέτηση του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελή.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Π. Βαφίνης δηλώνει ότι «αν εγκριθεί η πρόταση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, θα είναι η χαριστική βολή στην οικονομία και τον τουρισμό των νησιών μας. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν η πρόταση περάσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το