Πολιτική

«Κλειδί» η κατάθεση του κ. Γ. Διώτη

«Κλειδί» θεωρείται η συμπληρωματική κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, έπειτα από την αποκάλυψη ότι το USB stick που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου του 2011

 

«Κλειδί» θεωρείται η συμπληρωματική κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, έπειτα από την αποκάλυψη ότι το USB stick που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου του 2011. Μαζί με τον κ. Διώτη έχει κληθεί για τον ίδιο λόγο και ο προκάτοχός του Γιάννης Καπελέρης.

Με βάση το εύρημα του χρόνου μεταγραφής του USB stick, οι εξηγήσεις που ζητούνται από τον κ. Διώτη αφορούν και στο αδίκημα της νόθευσης έγγραφου. Ο κ. Διώτης έχει τηρήσει μέχρι στιγμής στάση σιωπής και δεν είναι γνωστό τι θα υποστηρίξει στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Το πόσες κάλπες θα τοποθετηθούν στη Βουλή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ θα το αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων αύριο Τρίτη, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει με τα κόμματα, πιστεύει ότι στο τέλος θα ομοφωνήσουν.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση υλικού που θα διαφωτίσει την περαιτέρω έρευνα, δεδομένου ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή οι ψηφοφορίες για την Προανακριτική Επιτροπή. Η κατάθεση του κ. Διώτη -πιθανώς με γραπτό υπόμνημα- θεωρείται κρίσιμη, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί εάν θα κλείσει τώρα η έρευνα ή όχι.

Στο μεταξύ, νέα σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε η καταγγελία της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συνάντηση μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιάννη Διώτη στις 8 Ιουλίου, ημέρα δημιουργίας του επίμαχου USB stick.

To ΠΑΣΟΚ απάντησε με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «επίδοξους μιμητές του επιθεωρητή Κλουζό» οι οποίοι «ξεκινούν νέο γύρο δήθεν αποκαλύψεων για να καλύψουν την αποκαλυφθείσα σκευωρία τους». «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί σήμερα αυτήν την τρομακτική «αποκάλυψη» για να αποδείξει ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Διώτης είχαν συναντηθεί πριν από τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, όπως κατέθεσαν και οι δύο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» πρόσθεσε το ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:

«Το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας είχε πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Βενιζέλος, με τη συμμετοχή τόσο του αναπληρωτή υπουργού κ. Π. Οικονόμου, των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του ΥΠΟΙΚ, όσο και του κ. Διώτη. Το παράδοξο είναι το ακριβώς αντίστροφο: Ότι ο κ. Διώτης δεν ενημέρωσε το νέο υπουργό αμέσως, αλλά περίμενε σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού (17-6-2011) για να ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του και να τον ενημερώσει για τη λίστα Λαγκάρντ» πρόσθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού απάντησε στις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση σκευωρίας σε εξέλιξη». «Κάποιοι όμως θέλουν να κατασκευάζουν σενάρια και συνωμοσίες. Αυτό έχουμε πάλι σήμερα. Άλλη μια υπόθεση συνομωσιολογικού χαρακτήρα, άλλη μια επιχείρηση σκευωρίας σε εξέλιξη, όλα εκτός πραγματικότητας. Και βέβαια, δεν υπήρξε καμία τέτοια συνάντηση, με το περιεχόμενο που αναφέρεται ή υπονοείται. Τελεία και παύλα» αναφέρει.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης

Ο κ. Μεϊμαράκης, από την Επίδαυρο που βρέθηκε για τον εορτασμό της 191ης επετείου της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, απαντώντας σε ερώτηση για το αν δημιουργείται πρόβλημα με πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που επικυρώνει η Βουλή, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ο κανονισμός τηρείται απολύτως, με ευλάβεια και νομίζω ότι οι κοινοβουλευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται. Από εκεί και πέρα αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή κάποιοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει περισσότερο χρόνο στη συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων είναι θέμα προσωπικό και όχι παραβίασης του κανονισμού». Σε άλλη ερώτηση, για το αν πρέπει, στο πλαίσιο ανάκτησης της αξιοπιστίας των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος, να τοποθετηθούν τόσες κάλπες όσες και οι προτεινόμενοι από τα κόμματα, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση προκύπτει γιατί ο κανονισμός δεν είναι απολύτως σαφής. Εάν ήταν σαφής δεν θα είχαμε ζήτημα, γι’ αυτό ακριβώς συγκάλεσα τη διάσκεψη των προέδρων, που είναι το ανώτατο όργανο, θα ζητήσω και τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και πιστεύω ότι μέσα από τις συζητήσεις που έχω κάνει θα πετύχουμε ομόφωνη απόφαση, τέτοια που δεν θα αμφισβητείται τίποτα, ούτε το αποτέλεσμα, ούτε η διαδικασία».

Ο Φ. Κουβέλης

Ανοικτό αφήνει ο Φώτης Κουβέλης το ενδεχόμενο σύστασης και εξεταστικής επιτροπής εκτός από την προκαταρκτική για τους χειρισμούς στη λίστα Λαγκάρντ. Ο ίδιος αναγνωρίζει επίσης «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» για το θέμα στον Ευ. Βενιζέλο.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» επισημαίνει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μην εκπλαγείτε, αν έχουμε εκπλήξεις».

Ο Φ. Κουβέλης απέκλεισε επίσης τον ανασχηματισμό, αναφέροντας πως δεν έχει γίνει τέτοια συζητήση με τον πρωθυπουργό και τονίζοντας πως «εάν γινόταν, θα ήμουν αρνητικός σε αυτή τη συγκυρία». Όσον αφορά στην κριτική των Βουδούρη και Μουτσινά περί απομάκρυνσης της ΔΗΜΑΡ από τις εξαγγελίες της, ο πρόεδρός της υπερασπίστηκε τη στάση του κόμματος και υπογράμμισε την προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στην προγραμματική συμφωνία. Η δε απομάκρυνσή τους από την ΚΟ, ανέφερε ο Φ. Κουβέλης, «δεν είχε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ αλλά με τη συμπεριφορά τους το τελευταίο εξάμηνο, που υπονόμευε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ», λέγοντας πως «δεν υπήρξε ούτε ένα πολιτικό ζήτημα στο οποίο να εκφράσουν τη συμφωνία τους». Σχετικά με το θέμα των καταλήψεων, κληθείς να αναφερθεί τόσο στη βίλα Αμαλίας όσο και στο περιστατικό στα γραφεία του κόμματός του, ο Φ. Κουβέλης απέρριψε μεν ως «πολεμική ορολογία» τους όρους κατάληψη και ανακατάληψη, αλλά απάντησε θετικά στο εάν συνιστούν πράξεις βίας.

«Θα σας έλεγα πως πρέπει να προστατευθεί ο δημόσιος χώρος και αυτό που γίνεται είναι αναγκαίο» είπε, λέγοντας πάντως πως στο θέμα της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ δεν πιστεύει πως η αντιμετώπιση έπρεπε να γίνει με ποινικά μέσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το