Photo Gallery, Τοπικά

Προσποιούνται τους άρρωστους για φαγητό και ένα κρεβάτι…

Τον τελευταίο χρόνο όλο και συχνότερα καταφθάνουν άποροι στα Επείγοντα και ζητούν λίγη ζεστασιά

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το θέμα των ανθρώπων που δεν έχουν πλέον να σιτιστούν, ενώ ραγδαία αυξάνεται και το ποσοστό όσων δεν έχουν πού να κοιμηθούν. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός, πως άστεγοι καταφθάνουν -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- στα Επείγοντα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου, για να ζητήσουν να νοσηλευτούν, έστω για μία βραδιά, ώστε να ζεσταθούν. Παριστάνουν τους άρρωστους, λένε πως πονάνε και στόχος τους είναι να κοιμηθούν, έστω για ένα βράδυ, σε κρεβάτι.

Προσπαθούν να «ξεγελάσουν» τους γιατρούς, προσποιούμενοι τους σοβαρά ασθενείς, ώστε να εισαχθούν στο Νοσοκομείο, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν. Σε μια κοινωνία που τα όρια αντοχής «δοκιμάζονται» μέρα με τη μέρα, άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, αναζητούν πλέον «καταφύγιο» για την επιβίωσή τους, ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία.

Με λίγα λόγια, αναφερόμαστε σε ιστορίες για «ραγισμένες» ζωές στην Ελλάδα του μνημονίου: Άστεγοι και άποροι εκλιπαρούν τους γιατρούς στα δημόσια θεραπευτήρια, να υπογράψουν τα χαρτιά εισαγωγής τους, για να έχουν τουλάχιστον ένα κρεβάτι να κοιμηθούν, ένα πιάτο φαγητό. Οι εικόνες που διαδραματίζονται στο Αχιλλοπούλειο, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, «καθρεφτίζουν» την ελληνική πραγματικότητα, αυτή της φτώχειας και της ανέχειας…

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας έχει γίνει ο ίδιος παρατηρητής τέτοιων περιστατικών καθώς και δέκτης παρακλήσεων, ώστε να κάνει εισαγωγή σε άπορους-ασθενείς, έστω για ένα βράδυ. Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση: «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έρχονται στο νοσοκομείο άστεγοι και άποροι, οι οποίοι με διάφορα προσχήματα, όπως το ότι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ζητούν να εισαχθούν. Αν και τις περισσότερες φορές καταλαβαίνουμε αμέσως ότι δεν έχουν κάτι το σοβαρό, τουλάχιστον από θέμα υγείας, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και πως είναι άποροι, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να τους εξετάσουμε».

Ο ίδιος σημειώνει πως πρόκειται κατά κύριο λόγο για άστεγους, οι οποίοι καταφθάνουν στα Επείγοντα με απώτερο σκοπό να ζεσταθούν και να κοιμηθούν σε ένα κρεβάτι, να νιώσουν πως κάποιος τους προσέχει και τους περιποιείται, έστω για λίγες ώρες.

Όσον αφορά στο «προφίλ» αυτών των ανθρώπων, ο γιατρός αναφέρει ότι «οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας, μεταξύ 40 και 65 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον είναι γνώριμοι αυτοί οι άνθρωποι σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου. Πρόκειται για δέκα περίπου άτομα, παραμελημένα, που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη» υπογραμμίζει ο κ. Χαυτούρας.

Γνωστοί άστεγοι λοιπόν οι αιτούντες βοήθεια, ζεστασιά, κρεβάτι, φαγητό, ίσως προσοχή, γιατί όχι, και αγάπη στο Νοσοκομείο του Βόλου. Με θλίψη τούς αντιμετωπίζουν οι γιατροί, που αντιλαμβάνονται ότι η φτώχεια έχει πλέον πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Μελαγχολία στα μάτια και παραμέληση στην εμφάνιση είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, που καταφθάνουν στο Αχιλλοπούλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων που περιφέρονται στα νοσοκομεία ζητώντας βοήθεια, οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι από ουσίες, αλλά και τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι γιατροί, κάνουν ό,τι μπορούν για να τους βοηθήσουν. «Είναι υποχρέωσή μας να τους εξετάσουμε, ενώ πολλές φορές τους κρατάμε και στη βραχεία νοσηλεία για ένα βράδυ, εφόσον υπάρχει βέβαια η δυνατότητα. Όταν τους λέμε ότι δεν κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή τους και πως μπορούν να αποχωρήσουν, τότε εκείνοι επιμένουν πως πονάνε. Υποφέρουν ψυχικά, το ξέρουμε και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια», τονίζει ο κ. Χαυτούρας.

Οι άστεγοι «τρυπώνουν» στο χώρο των έκτακτων περιστατικών παριστάνοντας τους ασθενείς και αν σταθούν «τυχεροί», τότε «κουρνιάζουν» σε μια γωνιά και φεύγουν με το πρώτο φως της ημέρας. Εισέρχονται -κυρίως το χειμώνα- στο χώρο του Νοσοκομείου, ικετεύουν για έναν ύπνο και λίγη ζεστασιά. Ορισμένοι κοιμούνται και στα Επείγοντα. Αυτό το φαινόμενο αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με τους γιατρούς να προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να τους βοηθήσουν.

«Το θέμα είναι πως αυτό το φαινόμενο μέρα με τη μέρα παίρνει αυξητικές διαστάσεις. Παρατηρείται συστηματικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ πιο πριν οι φορές που κάποιος παρίστανε τον άρρωστο, ώστε να νοσηλευτεί, ήταν ελάχιστες. Τώρα, το βλέπουμε όλο και συχνότερα», εξηγεί ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών και προσθέτει πως ως επί το πλείστον «πρόκειται για μελαγχολικά άτομα, που με την παρακολούθησή τους αμέσως διαπιστώνεις την πραγματικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν απλώς ανάγκη για ύπνο και λίγη ζεστασιά», καταλήγει ο κ. Χαυτούρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το