Τοπικά

Καταναλωτές δεν πήραν το επίδομα θέρμανσης

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει στους δικαιούχους ενημερωτικά σημειώματα, ότι δικαιούνται χρημάτων για το πετρέλαιο θέρμανσης

Δεκάδες είναι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης στη Μαγνησία, οι οποίοι αν και αγόρασαν καύσιμο και υπέβαλαν τα σχετικά δικαιολογητικά μέσω του διαδικτύου στο TAXISnet, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα αναλογούντα ποσά. Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει στους δικαιούχους ενημερωτικά σημειώματα, ότι δικαιούνται χρημάτων για το πετρέλαιο θέρμανσης…

Στη Μαγνησία, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η μέγιστη κατανάλωση που επιδοτείται, ανέρχεται σε 960 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης, με αναλογία 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο θερμαινόμενης κατοικίας, ενώ η μέγιστη επιστροφή φόρου στη ζώνη Γ’, όπου έχει ενταχθεί ο νομός, φθάνει τα 269 ευρώ.

Σύμφωνα με διαχειριστή πολυκατοικιών του Βόλου, δύο ένοικοι έχουν καταθέσει από τον Οκτώβριο δικαιολογητικά στο υπουργείο Οικονομικών κι ενώ έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις, ακόμη οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί δεν έχουν πιστωθεί με τα αναλογούντα ποσά. Από την άλλη πάντως, δικαιούχος συνταξιούχος στη Ν. Ιωνία πιστώθηκε το ποσό που του αναλογούσε για πετρέλαιο που αγόρασε το Δεκέμβριο.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει ειδοποιητήρια σε  φορολογούμενους, που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, αλλά δεν έχουν αξιοποιήσει έως τώρα τη δυνατότητα αυτή. Οι φορολογούμενοι αυτοί, παρότι είναι δικαιούχοι του επιδόματος, δεν το γνωρίζουν και καλούνται από τη Γενική Γραμματεία να υποβάλλουν μέσω του ίντερνετ, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, αίτηση, προκειμένου να επωφεληθούν του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ώς 25.000 ευρώ, όριο που αυξάνεται στα 35.000 ευρώ για οικογένειες χωρίς παιδιά. Το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα, για οικογένεια με παιδιά.

Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων του επιδόματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (αντικειμενική αξία) τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Εξάλλου, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, επειδή το εισόδημά τους ήταν πολύ χαμηλό και άρα δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης, δεν θα χρειαστεί να σπεύσουν στην Εφορία, για να υποβάλουν εκπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το μόνο που θα κάνουν, είναι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση, ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ, αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους, ή 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επίσης τίθεται πλαφόν επιφανείας, που είναι τα 120 τετραγωνικά μέτρα πρώτης κατοικίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει, ότι φορολογούμενος με κατοικία 140 τ.μ. δεν θα λάβει επιστροφή. Θα πάρει επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που απαιτείται για τα 120 τ.μ., εφόσον φυσικά καλύπτει τα υπόλοιπα κριτήρια.

Απευθείας εξαιρούνται της επιδότησης όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αποτελούν τεκμήρια.

Η διαδικασία

Η ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω της οποίας υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος να λάβει την επιδότηση, είναι www.gsis.gr και αφορά μόνον στα νοικοκυριά που καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.

Διευκρινίζεται πάντως πως δικαιούχοι της επιστροφής θα είναι και ένοικοι πολυκατοικιών με αυτονομία θέρμανσης, που δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ…

Η επιστροφή φόρου γίνεται ανάλογα με τα χιλιοστά επιβάρυνσης επί των κοινοχρήστων ανά διαμέρισμα πολυκατοικίας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξαίρεσης, όσων δεν λειτουργούν το σύστημα θέρμανσης. Και οι μη χρήστες της θέρμανσης στην πολυκατοικία παίρνουν επιστροφή ποσού φόρου, δηλώνοντας στην αίτηση ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, χωρίς να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση. Βασική προϋπόθεση πάντως είναι η πολυκατοικία να έχει προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης. Η επιστροφή φόρου δηλαδή χορηγείται όχι για την κατανάλωση, αλλά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Δηλαδή, ένας φορολογούμενος που ζει σε διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση, θα λάβει επιστροφή φόρου ανάλογα με τα χιλιοστά του διαμερίσματός του, έστω και αν δεν «ανάψει» καθόλου το καλοριφέρ μέσα στη χειμερινή σεζόν.

Βασική προϋπόθεση για να λάβει την επιδότηση ο φορολογούμενος είναι να έχει κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet, ενώ οι διαχειριστές πολυκατοικιών ή εκπρόσωποί τους, μπορούν να δημιουργήσουν το προφίλ της πολυκατοικίας, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση επιδόματος στους ένοικους- ιδιοκτήτες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το