Photo Gallery, Τοπικά

Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο έκαναν οι έντεκα φύλακες που απολύθηκαν

 

Η Πρυτανική Αρχή πιέζει το νέο εργολάβο να τους προσλάβει – Υπέβαλε αίτημα για μόνιμο προσωπικό


Σε κατάληψη του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου προχώρησαν από προχθές τα έντεκα άτομα που εργάζονταν στη φύλαξη των κεντρικών κτιρίων στο Βόλο και πλέον έχουν απολυθεί, αφού ο νέος εργολάβος που κέρδισε το μειοδοτικό διαγωνισμό, έχει τους δικούς του εργαζόμενους. Συνολικά 20 εργαζόμενοι στον τομέα της φύλαξης κτιρίων του Πανεπιστημίου σε όλη τη Θεσσαλία βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην ανεργία. Πολλοί από αυτούς εργάζονταν στο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα για πάνω από δέκα χρόνια.

Ρεπορτάζ;

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Στην κατάληψη εκτός από τους πρώην εργαζόμενους συμμετέχουν και φοιτητές. Χθες ο αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης συναντήθηκε με εκπρόσωπο της νέας εταιρείας που ανέλαβε τη φύλαξη και έδωσε τα στοιχεία από τους έντεκα εργαζόμενους με αίτημα να επαναπροσληφθούν. Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο δραστηριοποιούνται αρκετές εργολαβικές εταιρείες στους τομείς της φύλαξης, της συντήρησης και της καθαριότητας έχοντας 55 φύλακες και 120 καθαρίστριες και καθαριστές.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι τι γίνεται όταν αποχωρήσει ένας εργολάβος και έρθει στη θέση του ένας άλλος. Θα κρατήσει τους εργαζόμενους που ανήκαν στον προηγούμενο εργολάβο ή θα τους απολύσει και θα φέρει τους δικούς του;

Στην τελευταία περίπτωση ο εργολάβος από τη Θεσσαλονίκη φέρνει τους δικούς του εργαζόμενους για τη φύλαξη των τριών κεντρικών πανεπιστημιακών κτιρίων στο Βόλο – Παπαστράτου, Πεδίον Άρεως και Γεωπονική – με αποτέλεσμα οι φύλακες που εργάζονταν με τον προηγούμενο εργολάβο, να οδηγούνται στην ανεργία.

Η Πρυτανική Αρχή έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να προσληφθούν 70 μόνιμοι φύλακες και 40 καθαρίστριες μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί προς το παρόν.

Χθες οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου δεν λειτούργησαν λόγω της κατάληψης, ενώ δεν έγιναν και μαθήματα.

«Προσπαθούμε να πείσουμε την εταιρεία να προσλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους. Να την υποχρεώσουμε νομικά τρόπο δεν έχουμε» είπε ο κ. Ζουμπουλάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ μαζί με τον αντιπρύτανη κ. Μποντόζογλου και την παρουσία εκπροσώπων του συλλόγου του διοικητικού προσωπικού, των εργαζόμενων σε εργολάβους και φοιτητών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη οι διαδικασίες της φύλαξης των τριών μεγαλύτερων κτιρίων του Πανεπιστημίου στο Βόλο – Πεδίον Άρεως, Παπαστράτου και Γεωπονική – έληξαν το 2009. Τότε έγινε ο μειοδοτικός διαγωνισμός και οι εταιρείες που είχαν καταθέσει προτάσεις, αποκλείστηκαν από τη συνέχεια των φάσεων, αφού η εταιρεία που κέρδισε τελικά το διαγωνισμό και τη φύλαξη, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι πρώην εργαζόμενοι τόνισαν πως θα συνεχίσουν την κινητοποίηση μέχρι να προσληφθούν.

Ένας από τους εργαζόμενους που απολύθηκαν, ο κ. Παναγιώτης Τσιτσιρίκης είπε: Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός σε κάθε αλλαγή εργολαβιών το παιχνίδι να γίνεται εις βάρος των εργαζόμενων.

Μάλιστα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εργαζόμενοι ανέφεραν πως με τις εργολαβίες συμβαίνει και το εξής: Από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο δεν πληρώνει τους εργολάβους έλλειψη χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας, με τη σειρά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, και οι εργολάβοι δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους.

Ο κ. Ζουμπουλάκης είπε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αναθέσει σε εργαζόμενους να πάρουν τη φύλαξη ή την καθαριότητα, παρά μόνο με ΑΣΕΠ.

Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ ενέκριναν για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την πρόσληψη με οκτάμηνη σύμβαση περίπου 50 μηχανολόγων, ψυκτικών, ηλεκτρολόγων, δηλαδή προσωπικό συντήρησης, εδώ και ένα χρόνο. Ωστόσο οι πιστώσεις δεν έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε: «Χθες πρωτομαγιά ουσιαστικά έχασαν τη δουλειά τους 20 εργαζόμενοι των απερχόμενων εργολάβων φύλαξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ένας από αυτούς θέλει μόνο δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί. Στο σύνολό τους είναι οικογενειάρχες με πολλά χρόνια απασχόλησης στην ίδια θέση».

Σε ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας τονίζεται μεταξύ άλλων πως «με αφορμή την κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τους 11 ανέργους πλέον φύλακες  του Πανεπιστημίου – εργαζόμενους σε εργολάβο – δηλώνουμε ότι από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι στις αποφάσεις τους, που οι ίδιοι πήραν, για τον τρόπο που θα συνεχίσουν τον αγώνα τους».

Οι εργολάβοι είναι απλήρωτοι από το Πανεπιστήμιο από τον περασμένο Οκτώβριο. Κάποιοι εγκατέλειψαν τις εργολαβίες, ενώ άλλοι στράφηκαν νομικά κατά του Ιδρύματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το