Photo Gallery, Τοπικά

«Επενδύουν» σε χρυσές λίρες…


 

Εκατοντάδες μικροεπενδυτές στο Βόλο ζητούν το χρυσό νόμισμα για λόγους διασφάλισης


Οι λίρες αλλάζουν συνεχώς χέρια. Άλλοι τις πωλούν για να ξεχρεώσουν και άλλοι τις αγοράζουν ως επενδυτική σιγουριά

 

 

Αυξημένη παραμένει η ζήτηση χρυσών λιρών και στο Βόλο, ωστόσο η μοναδική τράπεζα που πουλάει είναι η Πειραιώς. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν διαθέτει, «μέχρι νεωτέρας», ενώ αυξημένη η ζήτηση είναι και στη «μαύρη αγορά». Μικροεπενδυτές που ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση και φοβούνται «κούρεμα» επενδύσεων, προσφεύγουν στην αγορά χρυσών λιρών, «αποταμιεύοντας» σε αυτές τις οικονομίες τους.

 

 

 

 

Η μη διάθεση χρυσών λιρών από την κεντρική Τράπεζα της χώρας, οδηγεί τους μικροεπενδυτές στην αναζήτησή τους σε καταστήματα κοσμημάτων, αλλά και σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι διαθέτουν λίρες και όπου φυσικά δεν απαιτείται ο «έλεγχος του πόθεν έσχες»…

Μοναδικός νόμιμος προμηθευτής πλέον η Τράπεζα Πειραιώς, υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίας στο Βόλο δήλωσε ότι «η ζήτηση είναι αρκετή σε αριθμούς από 20 μέχρι 100 κομμάτια κατά μέσο όρο».

«Από 1ης Ιανουαρίου μόλις τελείωσε το απόθεμα λιρών, δεν έστειλαν άλλο. Και δεν μας έχουν πει πότε θα στείλουν. Αλλά η αγορά χρυσών λιρών οριστικά τελείωσε 31 Δεκεμβρίου του 2010 και πλέον δεν υπάρχει χρυσός στα υποκαταστήματα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος στο Βόλο.

Όποιος ενδιαφέρεται πλέον να αγοράσει χρυσές λίρες, πρέπει να απευθυνθεί στο κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ στην Αθήνα, στην υπηρεσία αγοραπωλησίας χρυσού, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών της 27ης Απριλίου 2011, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας ήταν 281,46 ευρώ και η τιμή αγοράς ξεκινούσε από 233,56 η υψηλότερη και συνέχιζε στα 226,55 ευρώ η επόμενη.

«Έξω» η τιμή πώλησης μειώνεται από 8 έως και 30 ευρώ, ανάλογα πάντα με το ύψος της συναλλαγής και τη διαπραγματευτική δεινότητα των ενδιαφερομένων. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη γνησιότητα του νομίσματος και θύματα έχουν πέσει κατά καιρούς ακόμα και οι πιο πεπειραμένοι. Και κάλπικη να μην είναι η λίρα, μπορεί να είναι λιποβαρής με πολύ μικρότερη ανταλλακτική αξία.

«Η κίνηση είναι αρκετή, όχι πολύ μεγάλη, αλλά έχουμε ένα αίτημα για πολλές λίρες κάθε 20 ημέρες. Για μία-δύο συχνότερα», δήλωσε στη «Θ» στέλεχος της Πειραιώς Βόλου.

 

Από 20 μέχρι 100 κομμάτια

«Ο μέσος όρος του αριθμού των λιρών που ζητάνε, κυμαίνεται από 20 μέχρι 100. Είναι καινούργιας κοπής, παραγγελία από την Αγγλία», προσθέτει.

Για την αγορά λιρών αξίας συνολικά πάνω από 15.000 ευρώ, ο πελάτης καλείται να επιδείξει στην τράπεζα τα ανάλογα πιστοποιητικά για την προέλευση των χρημάτων, όπως βέβαια και να δηλώσει την ταυτότητά του.

Η νόμιμη και ασφαλής οδός για την απόκτηση χρυσών λιρών «περνά» από την Τράπεζα. Για να προμηθευτεί κάποιος λίρες, οφείλει να προσκομίσει αστυνομική ταυτότητα και εκκαθαριστικό εφορίας (για ποσά πάνω από 15.000) στην Τράπεζα της Ελλάδος, να διατηρεί ή να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς. Η τιμή αγοράς και πώλησης διαφέρει μεταξύ των δύο τραπεζών, και σχετικά με τις διακυμάνσεις υπάρχει καθημερινή ενημέρωση στα sites τους (www.bankofgreece.gr και www.piraeusbank.gr). Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει τη δυνατότητα εκτίμησης και φύλαξης χρυσών λιρών. «Αν υπάρχει διαθεσιμότητα, μπορεί να τις φυλάξει στις θυρίδες. Ωστόσο δεν υπάρχουν διαθέσιμες θυρίδες στο κατάστημα», προσθέτει το στέλεχος της Πειραιώς στο Βόλο.

Οι λίρες αλλάζουν συνεχώς χέρια. Άλλοι τις πωλούν για να ξεχρεώσουν και άλλοι τις αγοράζουν ως επενδυτική σιγουριά για τις ακόμα πιο δύσκολες μέρες που φοβούνται ότι θα έρθουν. Το κόστος αγοράς τους διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των λιρών που θέλει να προμηθευτεί ο ενδιαφερόμενος. Από 89 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2003 η χρυσή λίρα πωλούνταν τον ίδιο μήνα το 2005 προς 100 ευρώ, το Σεπτέμβριο του 2006 120 ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2008 139 ευρώ, το Σεπτέμβριο του 2009 186 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2010 212 ευρώ και στις 27 Απριλίου 2011 281,46 ευρώ.

Λίρες διατίθενται και μέσω του διαδικτύου και μάλιστα γίνονται και σχετικά παζάρια… Ορισμένοι πουλάνε εξάλλου τα παλιά τους χρυσαφικά και ζητούν ως αντάλλαγμα όχι ευρώ, αλλά λίρες, καθώς αυτές εύκολα ρευστοποιούνται.

Η στροφή στο χρυσό είχε αποτέλεσμα και την εκτίναξη της τιμής του. Η οικονομική αξία του πολύτιμου μετάλλου έχει αποδειχθεί σε περιόδους αρνητικές για κάθε άλλο είδος επενδύσεων, όπως τα χρηματιστηριακά «κραχ», οι πόλεμοι και γενικότερα κάθε είδους καταστάσεις επικίνδυνες για τις τοπικές οικονομίες ή ακόμη και την παγκόσμια, που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορούν να μετατρέψουν τους άυλους και μη τίτλους, όπως μετοχές, ομόλογα κ.λπ., ακόμη και τα χαρτονομίσματα, σε αξιόγραφα χωρίς αντίκρισμα.
Από 975.000 δρχ. το κιλό που είχε ο χρυσός του 1982, σήμερα κοστίζει (33.000 ευρώ) 11.000.000 δρχ. δηλαδή η τιμή του υπερδεκαπλασιάστηκε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το