Photo Gallery, Τοπικά

Κίνδυνος κατολισθήσεων μεγάλων βράχων σε Ζαγορά και Μούρεσι

Εκτιμούν γεωλόγοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας που πραγματοποίησαν αυτοψία

Μέσω Χανίων και με δυσκολία λόγω καιρού η κυκλοφορία οχημάτων

Νέα αυτοψία στα σημεία, στα οποία σημειώνονται κατολισθήσεις βράχων εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, πραγματοποίησαν χθες γεωλόγοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η ανησυχία στις τάξεις τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και των επιστημόνων είναι έντονη, καθώς τα φαινόμενα συνεχίζονται κυρίως στο εθνικό οδικό δίκτυο και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων μεγάλων βράχων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Ζημιές από κατολισθήσεις μεγάλων βράχων καταγράφονται και στη θέση Θέατρο στο Ξουρίχτι. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χθες από συνεργεία του Δήμου οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου στον Κισσό και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής, τα οποία υπέστησαν ζημιές από την ένταση των καιρικών φαινομένων. Ανησυχία επικρατεί και στη Ζαγορά, καθώς οξύνονται τα προβλήματα με τις καθιζήσεις στο εθνικό δίκτυο.

Άμεσος χαρακτηρίζεται από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου ο κίνδυνος κατολισθήσεων βράχων στην περιοχή του Ξουριχτίου, με τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου στο ύψος του χωριού να παραμένει κλειστό στο 48ο χιλιόμετρο με απόφαση της Τροχαίας.

Από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου επισημαίνεται ότι παρά την απόφαση της Τροχαίας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την τοποθέτηση των ειδικών σημάνσεων, αρκετοί είναι οι οδηγοί οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις διατάξεις και διέρχονται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, γεωλόγοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποίησαν χθες νέα αυτοψία στα σημεία, στα οποία σημειώθηκαν και συνεχίζονται οι κατολισθήσεις των βράχων. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων μεγάλων βράχων.

Χθες επίσης, ξεκίνησαν από εργολάβο της Περιφέρειας Θεσσαλίας εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου στο ύψος του Κισσού.

Ζημιές από κατολισθήσεις μεγάλων βράχων καταγράφονται και στη θέση Θέατρο στο Ξουρίχτι, με τα συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της υποδομής. Κυρίαρχη πλέον προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή είναι η έναρξη με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών σειράς παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές της και κυρίως στο οδικό δίκτυο.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσουν τώρα οι εργασίες ουσιαστικής αποκατάστασης» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζης «καθώς η βροχόπτωση συνεχίζεται και τα φαινόμενα των κατολισθήσεων και των καθιζήσεων είναι σε εξέλιξη. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί για εμάς η αποκατάσταση των επικίνδυνων σημείων στο οδικό δίκτυο. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητούμε με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών να γίνει μια σοβαρή δουλειά για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος». Έντονη είναι η ανησυχία και στη Ζαγορά, καθώς τα προβλήματα με τις καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο οξύνονται καθημερινά.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο πλέον» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς κ. Κ. Λάσκος «διότι οι καθιζήσεις συνεχίζονται και τα επικίνδυνα σημεία στην περιοχή μας είναι τρία. Εφιστούμε την προσοχή των οδηγών και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθούμε να αποκαθιστούμε άμεσα τα επικίνδυνα τουλάχιστον σημεία, περιμένοντας την ύφεση των καιρικών φαινομένων για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών».

Τέλος, ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιδήμαρχος κ. Νίκ. Ευαγγέλου υπογραμμίζει ότι «προσπαθούμε επιπλέον να διατηρούμε καθαρά τα αυλάκια προκειμένου να διοχετεύεται το νερό της βροχής για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα».

Κυκλοφορία μόνο μέσω Χανίων

Μόνο μέσω Χανίων μπορεί να φτάσει κάποιος από προχθές στο Ξουρίχτι, στο Ανατολικό Πήλιο, μετά τις πολύ μεγάλες και σοβαρές κατολισθήσεις, ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό. Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν ζημιές στο δρόμο με αποτέλεσμα να είναι αποκλεισμένο το χωριό και η πρόσβαση θα γίνει από το Βόλο μόνο μέσω της διαδρομής των Χανίων-Μακρυράχης. Ο δρόμος, από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης έχει κλείσει, η κίνηση έχει διακοπεί και ο κάτοικος ή ο επισκέπτης της περιοχής θα πρέπει να διανύει μία απόσταση 80 χιλιομέτρων.

Η Αστυνομία έχει διακόψει τη συγκοινωνία, καθώς οι καθιζήσεις στο δρόμο κρίνονται πολύ επικίνδυνες για τους διερχόμενους οδηγούς. Η χρονική περίοδος μάλιστα που σημειώνονται επιφέρει πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Ξουριχτίου είναι σχεδόν εγκλωβισμένοι και οι μετακινήσεις τους γίνονται πλέον με μεγάλη δυσκολία και με επιπλέον χιλιόμετρα. Όσο για τους τουρίστες, η δημιουργηθείσα κατάσταση είναι άκρως αποτρεπτική. Από το τμήμα Τροχαίας Βόλου αναφέρεται πως η προσέγγιση από τον κάτω κλάδο (παραλιακά) γίνεται μέχρι την Λαμπινού και όποιος την ακολουθήσει δεν θα φτάσει στο Ξουρίχτι και προτείνεται αναγκαστικά η διαδρομή μέσω Χανίων. Η διαδρομή από το Βόλο μέσω Χανίων είναι 80 χιλιόμετρα και ειδικά με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες- πολύ χιόνι στα Χάνια- η οδήγηση είναι δύσκολη, ενώ απαραίτητη γίνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Η Αστυνομία από την πλευρά της θα κρατήσει κλειστό το δρόμο μέχρι να πάρει το «πράσινο» φως από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Ο διοικητής της Τροχαίας κάνει λόγο για μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση που κάποιος οδηγός τολμήσει να περάσει από τον δρόμο όσο συνεχίζεται το κατολισθητικό φαινόμενο.

Αυξημένη κίνηση και έλεγχοι

Το τριήμερο πάντως της Αποκριάς το Πήλιο, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία, φαίνεται πως θα έχει την τιμητική του. Η πληρότητα είναι αρκετά υψηλή, ξεπερνά το 90%, ειδικά στους παραδοσιακά χειμερινούς προορισμούς. Αρκετοί θα είναι οι επισκέπτες στα Χάνια, στην Πορταριά και Μακρινίτσα, καθώς και στην Τσαγκαράδα, τις Μηλιές και την Βυζίτσα. Αυξημένη πληρότητα εμφανίζουν τα ξενοδοχεία και στο Βόλο. Η Τροχαία έχει λάβει από χθες το απόγευμα αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης. Τα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ έως και το βράδυ της Κ. Δευτέρας. Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως στην αστυνόμευση του Πηλίου, αλλά και του δρόμου Βόλου- Φαρσάλων, όπου θα κινούνται συνεχώς περιπολικά. Δικυκλιστές και τροχονόμοι θα βρίσκονται κυρίως σε περιοχές όπου προγραμματίζονται αποκριάτικες εκδηλώσεις για την διευκόλυνση της κίνησης. Ο διοικητής της Τροχαίας Βόλου σημείωσε πως εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι για μέθη, αλλά και άλλες σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, αντικανονική προσπέραση. Συνιστά σε όσους θα κινηθούν προς το Πήλιο ιδιαίτερη προσοχή, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και λόγω της κατάστασης του δρόμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το