Τοπικά

Επάρκεια αλλά και «αλμυρές» οι τιμές στα Σαρακοστιανά

Αυξημένη η κίνηση στην ιχθυαγορά και στα σούπερ μάρκετ για τα νηστίσιμα της Καθαρής Δευτέρας

«Τσιμπημένες» είναι και φέτος οι τιμές των περισσοτέρων νηστίσιμων, ωστόσο αυξημένη ήταν, κατά το αναμενόμενο, χθες η κίνηση στην ιχθυαγορά και στα σούπερ μάρκετ του Βόλου, με τα σαρακοστιανά να βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση. Οι ιχθυοπώλες και οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ επισημαίνουν ότι κύρια αιτία αύξησης των τιμών είναι η ραγδαία άνοδος του ΦΠΑ, με τον χαλβά να έχει τα πρωτεία, καθώς η τιμή του είναι υψηλότερη γύρω στο 9-10% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, καθώς η Καθαρή Δευτέρα είναι αργία για τα σούπερ μάρκετ, ωστόσο η ιχθυαγορά, ως είθισται, θα λειτουργήσει.

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

[email protected]

Φωτό: ΠΑΝ. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Διαφορετική εικόνα από τις προηγούμενες ημέρες παρουσίαζε χθες το πρωί η ιχθυαγορά του Βόλου. Η κίνηση ήταν αυξημένη, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προμηθευτούν οστρακοειδή και κεφαλόποδα για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Οι τιμές στα περισσότερα κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο σε ορισμένα οστρακοειδή , στα οποία δεν υπάρχει επάρκεια, οι τιμές ήταν «τσιμπημένες» από πέρυσι.

«Κίνηση υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν», αναφέρει ο κ. Θ. Βαράκης, αντιπρόεδρος του συλλόγου ιχθυοπωλών. «Είναι διστακτικοί οι καταναλωτές, θα κάνουν έρευνα αγοράς και μετά θα ψωνίσουν. Εκτός από τα μύδια καλλιέργειας, έχουμε δύτες που βουτάνε και βγάζουν τα στρείδια και τα κυδώνια. Είναι λίγα και είναι ακριβά, είναι και ο ΦΠΑ που τα ανέβασε ένα ευρώ από πέρυσι. Πέντε μονάδες ανέβηκε ο ΦΠΑ από πέρυσι», προσθέτει ο κ. Βαράκης.

«Λίγα πράγματα σε σχέση με πέρυσι. Οι προμήθειες είναι στα ίδια, αλλά κάθε χρόνο και χειρότερα. Μικρές ποσότητες παίρνουν, κιλό, ενάμισι, για οικογένεια», αναφέρει ο κ. Θαν. Νταλίκας, ιχθυοπώλης.

«Λεφτά έχει ο κόσμος; Ακριβά τα προϊόντα. Τα μύδια 4 ευρώ, οι γυαλιστερές 12-13, τα χταπόδια 12-13 ευρώ… Αλλά ο κόσμος δεν έχει λεφτά», προσθέτει ο ιχθυοπώλης κ. Δημ. Αρβανιτίδης.

Τα μεγάλα χταπόδια πωλούνταν χθες 12-14 ευρώ το κιλό, οι μοσχοί 8,80 ευρώ, όσο και πέρυσι, τα θράψαλα 7-9 ευρώ, από 6-7 ευρώ πέρυσι, οι σουπιές ντόπιες 14,80 από 12-13 ευρώ πέρυσι, οι καραβίδες από 20 ευρώ το κιλό οι μικρές μέχρι και 50 οι μεγάλες (πέρυσι 24-32 ευρώ), οι γαρίδες (γάμπαρη μικρές) 7,80 ευρώ μέχρι 16,80, μύδια 3-5 ευρώ το κιλό με κέλυφος (όσο και πέρυσι), κυδώνια 16 ευρώ από 12-14 πέρυσι, γυαλιστερές 12,80 ευρώ όσο και πέρυσι, στρείδια 12,80 ευρώ επίσης. Φέτος απαγορεύτηκαν πίνες και χτένια.

«Τα Κούλουμα τα τρώνε αυτοί, ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς», δήλωσε ο κ. Μιχ. Τσάγκαρης, πελάτης σε ένα από τα ιχθυοπωλεία.

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν στα νωπά κεφαλόποδα (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά) η επιφάνειά τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια τους γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, ενώ τα πλοκάμια τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Τα οστρακοειδή (μύδια, γυαλιστερές κ.άλ.) πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από το κέλυφος που ανοίγει πολύ δύσκολα, η σάρκα τους είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή, ενώ κινείται όταν την τσιμπήσουμε ή ρίξουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.

«Δεν κάναμε σύγκριση, αλλά νομίζω ότι οι τιμές είναι καλές», δηλώνει ο κ. Ν. Δούρας, που ήθελε να αγοράσει σουπιές.

«Η κίνηση είναι μικρότερη, αλλά ο κόσμος θα τηρήσει το έθιμο. Δεν μπορούν να πάρουν όσα έπαιρναν πέρυσι ή πρόπερσι, γιατί τους έχουν κόψει λεφτά από το εισόδημα. Στο μεταξύ τα είδη δεν είναι τόσο φθηνά. Οι τιμές είναι ίδιες οι περυσινές, δεν έχει ανεβεί η γυαλιστερή, το μύδι το αποφλοιωμένο, αλλά ανέβηκαν τα υπόλοιπα», τονίζει ο κ. Ν. Βαράκης, ιχθυοπώλης. Στην ιχθυαγορά διατίθενται και μύδια αποφλοιωμένα, προς 9 ευρώ στη συσκευασία των 500 γραμμαρίων.

Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να έχουν γυαλιστερή σάρκα, συνεκτική και να έχουν μυρωδιά θάλασσας. Οι κονσέρβες αλιευμάτων θα πρέπει να μην είναι διογκωμένες, ενώ οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να έχουν κολλημένα τα πόδια τους στο σώμα και στερεά. Οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια.

Ο χαλβάς και η λαγάνα

Αυξημένη χθες η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ του Βόλου. Σε γνωστό μεγάλο σούπερ μάρκετ χθες οι τιμές στα χύμα σαρακοστιανά ήταν: Στα τουρσιά 1,19 ευρώ το κιλό οι πίκλες (πέρυσι 1,23), 2.06 ευρώ οι πιπεριές πράσινες (1,98 πέρυσι), 8,16 ευρώ το κιλό η λιαστή τομάτα (7,87 πέρυσι) και 4,59 ευρώ το κιλό οι πιπεριές κόκκινες (Φλώρινας) από 4,69 πέρυσι.

Στους χαλβάδες ο Μακεδονικός πωλούνταν χθες προς 7,23 ευρώ το κιλό από 6,98 πέρυσι (με κακάο ή βανίλια) και ο Όλυμπος 5,81 ευρώ από 5,30 πέρυσι.

Η ταραμοσαλάτα πωλούνταν χθες προς 3,42 ευρώ το κιλό από 3,30 πέρυσι, ο γνήσιος ταραμάς 14,55 ευρώ από 14,19 πέρυσι και ο ταραμοπολτός 11,38 από 10,95 πέρυσι. Στον ταραμά οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.

Στα τυποποιημένα οι τιμές ποικίλουν καθώς η ταραμοσαλάτα Χέλμανς διατίθεται προς 3,12 ευρώ από 3,37 πέρυσι στη συσκευασία των 450 γραμμαρίων, ο χαλβάς Μακεδονικός 3,94 από 3,40 (κακάο) πέρυσι τα 400 γραμ. και ο Όλυμπος 3,03 από 2,59 πέρυσι.

Η τιμή της λαγάνας θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα, περίπου στα 2,90-3 ευρώ το τεμάχιο των 750 γραμμαρίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το