Photo Gallery, Πολιτική

Η Ελλάδα δεν συζητά εγγυήσεις πλην Φινλανδίας

Θεσμική απάντηση στην «επιδημία» αιτημάτων από άλλες χώρες

Ψύχραιμη αντίδραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης

 

 

 

Με ψυχραιμία αντιδρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην «επιδημία» αιτημάτων για εγγυήσεις που προκάλεσε η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία στο πλαίσιο ενεργοποίησης της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος. Η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία εξεδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους να ζητήσουν εγγυήσεις από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (χθες) κανένα αίτημα δεν είχε κατατεθεί επισήμως.

 

«Δεν συζητάμε γενίκευση των εγγυήσεων» ανέφερε στο Βήμα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε πρόβλημα ολόκληρη τη συμφωνία. «Δεν συζητάμε εφόσον δεν μας έχει ζητήσει κανείς να συζητήσουμε, πλην της Φινλανδίας» σημείωναν το απόγευμα της Πέμπτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία άλλη διμερής συζήτηση της Αθήνας με άλλο κράτος μέλος.

 

Η γραμμή της Αθήνας είναι η θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο των οργάνων της ΕΕ και των διαδικασιών που προβλέπονται, όπως η προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών της ομάδας επεξεργασίας που εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011(Euro Working Group).

 

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ότι η συμφωνία με τους Φιλανδούς «τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης» και ότι η Ελλάδα «σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής» οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα.

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν εξάλλου ότι η περίπτωση της Φινλανδίας είναι ξεχωριστή καθώς τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε να δανειστεί με εγγυήσεις υπό σκληρούς όρους και χωρίς βοήθεια. Μετά από αυτή την εμπειρία και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ετέθη ως όρος για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχηματισμού η αξίωση εγγυήσεων σε περίπτωση που η Φινλανδία παραχωρήσει δάνειο σε άλλη χώρα.

Νωρίτερα η Ολλανδία και η Σλοβακία είχαν προστεθεί μετά την Αυστρία στη λίστα των ευρωπαίων εταίρων που δηλώνουν έτοιμοι  να ζητήσουν εγγυήσεις από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που εγκριθεί η ανάλογη συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία.

 

Μετά το αυστριακό, και το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Ολλανδία θα απαιτήσει και αυτή εγγυήσεις από την Ελλάδα, ώστε η Αθήνα να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη, αν εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις η Φινλανδία.

 

«Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία, ότι αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δήλωσε την Πέμπτη (χθες) εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το Reuters.

 

Στην ίδια γραμμή συντάσσεται και η Σλοβακία, που δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει εμπόδια σε ό,τι αφορά την παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

 

Μάλιστα, ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος έσπευσε να τονίσει ότι η Σλοβακία ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.

 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι όροι πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

 

«Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες», είπε ο Μίκλος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το