Τοπικά

Επιμένουν για Σχολές στον τόπο διαμονής

Πολλοί απόφοιτοι θέλουν να λάβουν μέρος πάλι στις πανελλαδικές εξετάσεις
Πολλοί απόφοιτοι θέλουν να λάβουν μέρος πάλι στις πανελλαδικές εξετάσεις

Πολλοί είναι οι απόφοιτοι που θέλουν να συμμετάσχουν ξανά στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να πετύχουν σε κάποια Σχολή που βρίσκεται στον τόπο διαμονής τους και να αντιμετωπίσουν έτσι τα φοιτητικά έξοδα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.

Η υποβολή των αιτήσεων από τους υποψήφιους για τις πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζεται στα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια του Νομού Μαγνησίας με κανονικούς ρυθμούς.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώνουν για το δεύτερο μάθημα επιλογής, τα ειδικά μαθήματα, καθώς και τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

Επίσης, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν και τις Αστυνομικές Σχολές με τη διευκρίνιση όμως ότι, αν πετύχουν, τελικά θα εισαχθούν το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Οι πληροφορίες από τα Λύκεια αναφέρουν ότι λίγοι υποψήφιοι δηλώνουν πλέον τις Αστυνομικές Σχολές, καθώς δεν μπορούν να περιμένουν δύο χρόνια.

Επίσης οι απόφοιτοι πέραν της διετίας δηλώνουν και αν θα αλλάξουν κατεύθυνση στα μαθήματα.

Οι μαθητές της Γ’ Τάξης μεταβαίνουν στη γραμματεία του σχολείου και δίνουν τα στοιχεία που έχουν επιλέξει και μετά ενημερώνεται το υπουργείο μέσω ενός ειδικού συστήματος.

Στο 3ο Λύκειο Βόλου είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες 102 αιτήσεις, εκ των οποίων οι δεκαπέντε περίπου είναι απόφοιτοι. Κάποιοι μάλιστα από τους απόφοιτους προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θέλουν να δώσουν ξανά εξετάσεις, προκειμένου να βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής τους και οι γονείς τους να μην έχουν έξοδα.

«Η διαδικασία κυλάει ομαλά. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την υποβολή των αιτήσεων από τους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μας. Το σύστημα παραμένει ανοικτό μέχρι τις 5 Μαρτίου, ώστε να μπορούν να έρχονται απόφοιτοι και παλαιότερων ετών. Οι υποψήφιοι διαλέγουν ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας κυρίως τη Βιολογία και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Για τις Στρατιωτικές Σχολές παραμένει το ενδιαφέρον σταθερό, ενώ στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού πέρυσι υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον» τόνισε ο γραμματέας του σχολείου.

Στο 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να ανέλθουν μέχρι και τους 85.

Η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου κ. Κατερίνα Τριανταφύλλου ανέφερε πως επειδή είμαστε σε μια δρομολογημένη εξέλιξη μέχρι τις πανελλαδικές, υπάρχει όλες αυτές τις ημέρες διαρκή ενημέρωση για διάφορα θέματα από το υπουργείο Παιδείας, ενώ γίνεται απευθείας ανάρτηση και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας για να ενημερώνονται απευθείας οι μαθητές.

Επίσης, όσοι τελειόφοιτοι της Γ’ Τάξης δεν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει να το δηλώσουν με αίτηση που θα κάνουν μέχρι και τις 5 Μαρτίου.

Οι αθλητές

Με εγκύκλιό του που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας χθες στα σχολεία, αναφέρει ότι και οι αθλητές που θέλουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στα σχολεία μέχρι τις 5 Μαρτίου.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει πως οι τελειόφοιτοι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 με την κατηγορία των αθλητών κάνοντας χρήση μιας εξαιρετικής αγωνιστικής διάκρισης, πρέπει να υποβάλουν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις στο σχολείο που ανήκουν μέχρι τις 5 Μαρτίου. Μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ειδική κατηγορία των αθλητών είναι ο υποψήφιος να κατέχει τίτλο σπουδών που να του επιτρέπει να συμμετέχει στις εκάστοτε ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι αθλητές που θα κάνουν χρήση παλιότερης βαθμολογίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις (10%) θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση πρόσβασης έτους 2011 ή 2012.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το