Κόσμος

Επίθεση στη γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης

επίθεση

Άγνωστοι επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο φρουρών της αποστολής. Επίθεση «σε όλες τις χώρες που πολεμούν την τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επρόκειτο για επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, η οποία και προκάλεσε ζημιές στην είσοδο της πρεσβείας. Το Παρίσι, που πρόκειται να επαναπατρίσει τους δύο φρουρούς, αναφέρει πως ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Κάτοικοι στη γύρω περιοχή ανέφεραν στο Reuters ότι ακούστηκαν δύο ήχοι εκρήξεων νωρίς το πρωί (περίπου στις 7 τοπική ώρα), με ορισμένες αναφορές να θέλουν τζάμια γύρω από το σημείο να έχουν σπάσει από το ωστικό κύμα.

Στη μετα-κανταφική Λιβύη δεν έχουν λείψει επιθέσεις εναντίον δυτικών διπλωματικών αποστολών, με σημαντικότερη φυσικά την πυρπόληση του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι περισσότερες ξένες αποστολές, διπλωματικές ή και ανθρωπιστικές, στη χώρα χρειάζονται στενή φύλαξη ενώ η Βεγγάζη είναι ουσιαστικά «εκτός ορίων» για τους ξένους.

Ολάντ: «Επίθεση σε όσους πολεμούν την τρομοκρατία»

Αντιδρώντας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε το περιστατικό «επίθεση σε όλες τις χώρες που πολεμούν την τρομοκρατία», λέγοντας πως περιμένει από τις λιβυκές αρχές πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το Παρίσι, ανέφερε επίσης, θα στείλει στην Τρίπολη αντιπρόσωπο του γαλλικού ΥΠΕΞ για να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» και να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των δύο γάλλων φρουρών.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε την επίθεση.

«Σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, οι γαλλικές αρχές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε αυτή η απεχθής πράξη και να εντοπιστούν το συντομότερο δυνατόν οι δράστες» τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Εύχομαι στους δύο γάλλους φρουρούς γρήγορη ανάρρωση και τούς εκφράζω την αλληλεγγύη και την συμπάθεια μου» πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το