Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Απεργούν σήμερα οι εφοριακοί

Διαμαρτυρία του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το επάγγελμα του λογιστή
Διαμαρτυρία του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το επάγγελμα του λογιστή

Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων στις Εφορίες και της Μαγνησίας αναμένονται σήμερα, καθώς κατέρχονται σε 24ωρη απεργία οι εφοριακοί. Ζητούν διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να συζητηθούν, πρώτον οι αλλαγές που επιφέρει στον κλάδο τους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το Μάιο στη Βουλή, και δεύτερον μέτρα που θα προκρίνουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη δημόσια λειτουργία όλου του ελεγκτικού μηχανισμού.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εφοριακοί θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομιών και καλούν όλους τους συνάδελφούς τους σε Εφορίες, ΣΔΟΕ, κτηματικές υπηρεσίες και κεντρικές υπηρεσίες να απεργήσουν.

Τη συμπαράστασή τους στους εφοριακούς εκφράζουν οι ενώσεις λογιστών φοροτεχνικών του Νομού Αττικής, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι εδώ και ένα χρόνο εντείνεται μία συντονισμένη προσπάθεια ώστε, τόσο τα λογιστήρια όσο και ο φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων, να περάσουν στα χέρια ελάχιστων πολυεθνικών εταιριών.

Διαμαρτυρία του ΟΕΕ

 

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει το Οικονομικό Επιμελητήριο, «στη διάλυση του πλέον οργανωμένου επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού, που επιχειρείται τελευταία, από τον αρμόδιο υφυπουργού Ανάπτυξης».

Όπως τονίζεται σχετικά «η θέση μας είναι απλή και τεκμηριωμένη. Οι υφιστάμενοι εμπειροτέχνες λογιστές φοροτεχνικοί και οι απόφοιτοι ΙΕΚ και Λυκείων να εξαντλούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σε επιχειρήσεις που

τηρούν απλογραφικό σύστημα (βοηθοί λογιστές). Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ εξελίσσονται ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας και την επαγγελματική τους κατάρτιση σε τρία επίπεδα:

α) Απλογραφικό εισαγωγής (1 χρόνο)

β) Διπλογραφικό μέχρι 1.500.000 (3 χρόνια)

γ) Διπλογραφικό άνω των 1.500.000

Γιατί επιμένουμε στην παραπάνω διαβάθμιση:

α) Γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να ισοπεδωθεί με την πρακτική εμπειρία.

β) Γιατί η πρακτική εμπειρία δεν μπορεί να υποκαταστήσει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που προσφέρει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

γ) Γιατί η Λογιστική είναι επιστήμη με τεχνικές εξειδικεύσεις και εντάσσεται στη γενικότερη ενότητα της Οικονομίας και στην πανεπιστημιακή οργάνωση της Ελληνικής Παιδείας. Η πρόταση για νομοθέτηση δύο τάξεων για το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού οδηγεί αναπόφευκτα στα παρακάτω:

α) Ισοπεδώνει την 4ετή εκπαίδευση στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας και την εξισώνει με 3ετή πρακτική εμπειρία! Απαξιώνει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την επιστημονική κοινότητα για το επίπεδο γνώσεις που προσφέρουν στους νέους επιστήμονες και οικονομολόγους.

β) Παρεμβαίνει απαξιωτικά για το επίπεδο τριτοβάθμιας μόρφωσης των οικονομολόγων. Ότι δεν είναι αναγκαία η εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα γιατί σύμφωνα με τους νομοθετούντες σε τρία χρόνια πρακτικής εμπειρίας έχει τις ίδιες γνώσεις, ικανότητες και δικαιώματα.

Κάποιοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα για να δικαιολογήσουν και τη βίαιη και διαλυτική παρέμβασή τους.

-Η υπάρχουσα δομή οργάνωσης του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα και τη δημόσια δαπάνη; Απάντηση: Όχι.

Γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας παρότι είναι Ν.Π.Δ.Δ. και οι υπάλληλοί του, δημόσιοι

υπάλληλοι. Τα έσοδα του ΟΕΕ είναι από τα μέλη του και τους αδειοδοτούμενους λογιστές φοροτεχνικούς.

-Οι αμοιβές των λογιστών φοροτεχνικών είναι προσδιορισμένες;

Απάντηση: Όχι. Οι αμοιβές των λογιστών φοροτεχνικών για τις υπηρεσίες που προσφέρουν είναι προϊόν ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ λογιστών φοροτεχνικών και επιχειρηματιών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και προϊόν Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους μισθωτούς.

-Υπάρχουν εμπόδια στην εισαγωγή, εξέλιξη και άσκηση του επαγγέλματος των λογιστών φοροτεχνικών; Απάντηση: Όχι.

Η εισαγωγή και η εξέλιξη εξαρτάται από τρεις ουσιαστικούς παράγοντες:

α) Το μορφωτικό επίπεδο

β) Την επαγγελματική εμπειρία

γ) Τη διαρκή επιμόρφωση και συντήρηση της γνώσης με σεμινάρια που παρέχονται δωρεάν από το ΟΕΕ».

Και καταλήγει το ΟΕΕ: «Το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού είναι πλήρως απελευθερωμένο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3919/12. Είναι σωστά οργανωμένο και ολοκληρώνεται η ποιοτική οργάνωσή του με την πιστοποίηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΣΙΔ και την εφαρμογή του διεθνούς προτύπου ISO 17041.

Άλλες ατεκμηρίωτες απόψεις οδηγούν στη διάλυση του επαγγέλματος και στο χάος της αγοράς χωρίς κανόνες, πολιτική που οδηγεί στη διάλυση οικονομιών και κοινωνιών. Ας απαντήσουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι απαίτηση της τρόικας.

Σε τι θα συμβάλλει η διαλυτική απαίτησή τους, στην εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση χρέους και υπανάπτυξης που περνούμε;

Ας δώσουν πειστική απάντηση στις απόψεις ότι οργανωμένα συμφέροντα ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών επιθυμούν να αλώσουν το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού σε βάρος 60.000 οικογενειών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το