Τοπικά

Επίδομα στέγασης σε φοιτητές

Άρχισε από τις Εφορίες του Βόλου η χορήγησή του στους δικαιούχους


Ανέρχεται και φέτος στο ποσό των 1.000 ευρώ – Ποιες οι προϋποθέσεις

Άρχισε από τις Εφορίες του Βόλου η χορήγηση του επιδόματος στέγασης στους φοιτητές που το δικαιούνται, δηλαδή όσοι σπουδάζουν σε άλλες πόλεις εκτός Βόλου που είναι η κύρια κατοικία τους. Το στεγαστικό επίδομα ανέρχεται και φέτος στο ποσό των 1000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η χορήγηση του επιδόματος άρχισε ουσιαστικά τη Δευτέρα, καθώς αν και η ημερομηνία έναρξης της χορήγησής του ήταν η 1η Ιανουαρίου, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ήταν κλειστά τότε, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και άνοιξαν στις 10 του μήνα. Μέχρι να εκδοθούν τα πιστοποιητικά που είναι αναγκαία στους αιτούντες φοιτητές, πέρασε άλλη μια εβδομάδα περίπου και τελικά το επίδομα άρχισε να χορηγείται την τρέχουσα εβδομάδα.

Αναφορικά με τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος ισχύει ό,τι ίσχυε πέρυσι.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, όπως ορίζεται στην περυσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, είναι  να παρέχεται βεβαίωση καλής επίδοσης σπουδών στον δικαιούχο φοιτητή από την σχολή στην οποία φοιτά, καθώς και το ύψος του ετησίου εισοδήματος της οικογένειάς του, όπως αυτό φαίνεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας.

Υπολογίζεται ότι οι φοιτητές από τη Μαγνησία που δικαιούνται το επίδομα, ξεπερνούν τους 1000.

«Εκτός από τους πρωτοετείς που το παίρνουν έτσι κι αλλιώς, τα παιδιά  που είναι στο Β’ έτος και πάνω, πρέπει να έχουν περάσει το 50% των μαθημάτων τους, που πιστοποιείται από τη Γραμματεία της Σχολής τους», δηλώνει στέλεχος της Β’ Δ.Ο.Υ. Βόλου.

Άλλη προϋπόθεση χορήγησης του επιδόματος είναι το ύψος του εισοδήματος, που πιστοποιείται από το εκκαθαριστικό και το Ε 1 του 2010.

Διευκρινίζεται ότι δικαιούχος του επιδόματος δεν είναι ο ίδιος ο φοιτητής αλλά ο γονέας του, που υποβάλλει και την φορολογική δήλωση.

Το ύψος του εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ με ένα παιδί και πάνω από το ένα προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον.

Επίσης το εμβαδόν του σπιτιού να μην είναι πάνω από 200 τ.μ., εκτός κι αν διαμένει σε περιοχή κάτω των 3.000 κατοίκων (πριν τους καποδιστριακούς Δήμους) και να μην διαθέτει κατοικία ο γονέας, στην έδρα της σχολής όπου σπουδάζει το παιδί του.

Π.χ. ο φοιτητής στο Βόλο του οποίου οι γονείς είναι μόνιμοι κάτοικοι Βόλου και διαθέτουν σπίτι, δεν δικαιούται το στεγαστικό επίδομα.

Ακόμη πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένο μισθωτήριο συμβόλαιο της κατοικίας στην αρμόδια  Δ.Ο.Υ.

Δικαιούχοι είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή και περισσότερες οικίες.

Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη, όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους.

Δεν δικαιούνται σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία το επίδομα, όσοι φοιτούν για την απόκτηση δευτέρου πτυχίου ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και οι φοιτητές των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών.

Κατ’ εξαίρεση το επίδομα μπορεί να χορηγηθεί στον ίδιο τον φοιτητή, εφόσον είναι ορφανός και από τους δύο γονείς, οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού, είναι πάνω από 25 ετών και είναι ο ίδιος υπόχρεος σε φορολογική δήλωση, δεν θεωρείται δηλαδή προστατευόμενο μέλος.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι και φοιτητές που προέρχονται από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται.

Αναφορικά με το μισθωτήριο συμβόλαιο επισημαίνεται ότι προσκομίζεται από τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή  για θεώρηση σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. μέσα σε 30 ημέρες από την σύνταξή του. Υποβάλλεται σε δύο αντίγραφα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο σε αυτόν που το προσκόμισε. Αν το συμβόλαιο προσκομιστεί στη Δ.Ο.Υ. μετά την παρέλευση των 30 ημερών, τότε προβλέπεται επιβολή προστίμου.

Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι θεωρημένο στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή. Γίνονται δεκτά και φωτοαντίγραφα επικυρωμένα.

Επίσης γίνονται δεκτά και συμβόλαια που έχουν λήξει, υπό την προϋπόθεση ότι ίσχυαν τουλάχιστον επί δίμηνο εντός του ακαδημαϊκού έτους, για το οποίο χορηγείται το επίδομα. Αν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών, θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς  ή οι κηδεμόνες τους.

Η διαμονή τέλος σε ξενοδοχείο ή πανσιόν θεωρείται επίσης μίσθωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση δίμηνης τουλάχιστον συνεχόμενης διαμονής σε αυτό και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο για το ίδιο διάστημα.

Η αίτηση του δικαιούχου υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. στην οποία ανήκει και όχι σε οποιαδήποτε Εφορία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το