Photo Gallery, Πολιτική

Εκατόμβη στη Λιβύη

Μαίνεται ο εμφύλιος με τα θύματα να ανέρχονται σε χιλιάδες


Δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση η Ε.Ε. για ανθρωπιστικούς λόγους


Σε έως και 2.000 μπορεί να ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην εξέγερση κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή, το αραβικό δίκτυο Al Arabiya κάνει λόγο για περισσότερους από 10.000 νεκρούς.

Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Φρανσουά Ζιμερέ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στην πόλη Ζαουίγια της Λιβύης στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με την εφημερίδα Κουρίνα.

Επικαλούμενη ιατρικές πηγές, η εφημερίδα κάνει λόγο για «σφοδρή ανταλλαγή πυρών» που εμπόδισε τους τραυματίες να φτάσουν στα νοσοκομεία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ορισμένοι απομακρύνουν τους τραυματισμένους συγγενείς τους από τα νοσοκομεία επειδή φοβούνται μήπως πέσουν στα χέρια των «ταξιαρχιών ασφαλείας», δηλαδή των υποστηρικτών του Καντάφι.

Δηλώσεις Καντάφι

Την Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν «βλέπει» πίσω από την εξέγερση ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Σε τηλεφωνική του δήλωση από την πόλη αλ Ζαουίγια, ο Καντάφι τόνισε ότι οι νεαροί που εξεγέρθηκαν βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ προκειμένου να λάβουν μέρος στην επιχείρηση «καταστροφή και δολιοφθορά». Τόνισε ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι 20χρονοι, και κάλεσε τους γονείς τους να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι.

Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν γνήσια αιτήματα και πως καθοδηγούνται από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Μπιν Λάντεν.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λόγους να πιστεύει πως ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι νεκρός, τόνισε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος έπειτα από τη φήμη που κυκλοφόρησαν έμποροι πετρελαίου πως ο πρώην συνταγματάρχης πυροβολήθηκε, σε μία προσπάθεια να πετύχουν να πέσουν οι τιμές του μαύρου χρυσού.
Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον είχε λόγους να πιστεύει πως ο Καντάφι είναι νεκρός, αμερικανός αξιωματούχος (που δεν θέλησε να κατονομασθεί) απάντησε μονολεκτικά και κατηγορηματικά «όχι».

Επιθέσεις σε αντικαθεστωτικούς

Δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Καντάφι επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα στη Λιβύη και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους. Αυτόπτης μάρτυρας που ονομάζεται Μοχάμεντ δήλωσε στο Reuters ότι μονάδα παραστρατιωτικής δύναμης που ελέγχεται από έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Χάμις, επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς κοντά στο αεροδρόμιο της Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Εικόνες χάους μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου χιλιάδες ξένοι υπήκοοι προσπαθούν να βρουν μια θέση για να φύγουν από τη χώρα.

Σημειώνεται, ότι ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι δήλωσε ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη.

Ενδεχόμενο επέμβασης

για απομάκρυνση πολιτών

Απέρριψε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο γγ της Συμμαχίας είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επέμβει στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Ο Ράσμουσεν τόνισε, επίσης, ότι δεν έχει ληφθεί κανένα τέτοιο αίτημα, και σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, ανώτερος Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας την Πέμπτη ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της.

«Είναι μία πιθανότητα πάνω στην οποία εργαζόμαστε» δήλωσε ο αξιωματούχος. Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται, θα μπορούσε να υπάρχει και μία κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών, διευκρίνισε. Πάντως, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όπως υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Αλέν Ζουπέ, δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης δεν έχει συζητηθεί.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το καθεστώς της Λιβύης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τη διεθνή δικαιοσύνη για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, Ρωσία και ΕΕ καταδίκασαν την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη», ενώ σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.

«Καταδικάζουμε και θεωρούμε απαράδεκτη τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την

καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, όπως οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

«Ιδιαιτέρως καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τη χρήση βίας κατά των πολιτών στη Λιβύη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επισημαίνουν ότι ΕΕ και Ρωσία προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στην περιοχή.

Παράλληλα, έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί κατά της «σκανδαλώδους» βίας στη Λιβύη, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «επιθυμούν την εκδίωξη της Λιβύης από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το