Photo Gallery, Πολιτική

Εισαγγελική παρέμβαση για την Υπατία

Ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή

Συμπαράσταση στους μετανάστες απεργούς πείνας εξέφρασαν δημοσιογράφοι

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο ΜέγαροΥπατία“, κλιμάκια Υγειονομικών Μονάδων για να εξετάσουν τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται σε πολυήμερη απεργία πείνας.

Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα αναλάβει Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ώστε να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να εντοπιστεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις στην υπόθεση.

Για το θέμα έχει προβεί σε δηλώσεις και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο γιαπολιτικούς καθοδηγητέςτων μεταναστών και υποστήριξε ότι τα κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν μπόρεσαν να προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στους απεργούς πείνας του Μεγάρου της οδού Πατησίων γιατί δεν τους επετράπη η είσοδος στο χώρο.

Ο υπουργός

Δικαιοσύνης

Αναφερόμενος στους μετανάστεςαπεργούς πείνας που φιλοξενούνται στο κτίριοΥπατία“, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια αυθαίρετη νομιμοποίηση, καθώς μετά θα έρθουν 15.000 μετανάστες που θα ζητούν το ίδιο.

Η θέση όλων μας είναι να βοηθήσουμε, πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται μια χώρα. Ποιος θα διαχειριστεί έναν αριθμό αλλοδαπών που θα έρθει και μπορεί να ξεπερνά τους 15.000; διερωτήθηκε.

Όσο είναι υποχρέωσή μας να μη χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, άλλο τόσο είναι να μην εκβιάζεται η χώρα, σημείωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης με το οποίο προβλέπονται καινοτομίες που αποσκοπούν στην επίσπευση του χρόνου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Μεταξύ των προβλέψεων του νομοσχεδίου που επιφέρουν επίσπευση των δικών είναι ότι ανεβαίνουν τα χρηματικά όρια εκδίκασης των υποθέσεων ανά δικαστήριο.

Ειδικότερα, στο ειρηνοδικείο θα εκδικάζονται πλέον διαφορές μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν μέχρι 12.000 ευρώ.

Στα μονομελή πρωτοδικεία θα εκδικάζονται στο εξής διαφορές μέχρι 120.000 ευρώ, ενώ σήμερα προβλεπόταν μέχρι 80.000 ευρώ.

Αναφορικά με το αν θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για το χρέος της χώρας μας, ο κ. Καστανίδης απάντησε: “Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Όλες είναι σεβαστές. Έχουμε χρόνο μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση για να αναπτύξουμε τις αρετές και τις σκέψεις μας“.

Εξάλλου, δεν γνωρίζουμε αν μέχρι τότε θα κυβερνάει η κ. Μέρκελ, κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

Συμπαράσταση στους απεργούς πείνας εξέφρασαν δημοσιογράφοι

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, εξέφρασαν δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα ενημέρωσης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, στο κτίριοΥπατία“, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους απεργούς.

Μεταξύ των δημοσιογράφων ήταν ο Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Στέλιος Κούλογλου από την εκπομπή της ΝΕΤΡεπορτάζ χωρίς Σύνορα“, ο Νίκος Μπογιόπουλος από τοΡιζοσπάστη“, ο Νίκος Φίλης από τηνΑυγή“, ο Γιάννης Καλαϊτζής από τηνΚυριακάτικη Ελευθεροτυπία“, ο Νίκος Ξυδάκης από τηνΚαθημερινή” , ο Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός τουΕξάντα“, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, καθώς και ο Παύλος Κλαυδιανός από τηνΕποχή“.

Εξάλλου, διαβάστηκε μήνυμα του Θύμιου Καλαμούκη, ο οποίος την ώρα της συνέντευξης είχε εκπομπή στονΣκάι“.

Το δικαίωμα της ζωής να μπει στην προτεραιότητα όσων αποφάσεων παρθούν και να αξιολογηθεί σοβαρά από την κυβέρνηση η πρόταση της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ως βάση διευθέτησης του προβλήματος“, ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπογιόπουλος ζήτησενα αποδοθούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους μετανάστες εργάτες απεργούς πείνας, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες και να πάψει η Ελλάδα να είναι τόπος εγκλωβισμού και στρατόπεδο μεταναστών, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και να μπει φραγμός στα δουλεμπορικά κυκλώματα“.

Ο κλάδος μας δεν στάθηκε στο ύψος του σε ένα σοβαρό γεγονός με πολλές πλευρές. Έχουν απόλυτο δίκιο οι απεργοί πείνας. Η αδιαλλαξία είναι της κυβέρνησης και όχι των απεργών“, είπε ο Παύλος Κλαυδιανός.

Εξάλλου, έγινε δεκτή η πρόταση του Νίκου Φίλη από τηνΑυγή“, να μεταβεί αντιπροσωπεία δημοσιογράφων στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και να του ζητηθεί να αναλάβει, με τη θεσμική του ιδιότητα, πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος.

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες απεργοί πείνας δήλωσαν ότιαν θέλει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης να συναντηθεί μαζί μας, είμαστε έτοιμοι“.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το