Photo Gallery, Τοπικά

«Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις τελειώνουν»

Ντόρα: Η Δημοκρατική Συμμαχία θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη όταν γίνουν εκλογές


Η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στη Μαγνησία και οι συναντήσεις με φορείς

Δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια για τα αντισταθμιστικά οφέλη

από την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών – «αν και η Δημοκρατική Συμμαχία δεν τις επιθυμεί στην δεδομένη οικονομική συγκυρία της χώρας» – η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ωστόσο προέβλεψε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις τελειώνουν και η Ελλάδα θα μπει στη λογική των ευρύτερων συνεργασιών, καθώς η εποχή του δικομματισμού έχει τελειώσει.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία επισκέφθηκε χθες τη Μαγνησία, εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων και επέρριψε γι’ αυτό ευθύνες στην κυβέρνηση, ενώ δήλωσε αρωγός των προσπαθειών για τα αντισταθμιστικά οφέλη της περιοχής αν και – όπως τόνισε – η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα δώσει.

Η κ. Μπακογιάννη εγκαινίασε τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Βόλο, στην οδό Ερμού 128 και Αντωνοπούλου, τονίζοντας πως από εκεί θα ξεκινήσουν οι μεγάλες επιτυχίες και «πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους».

Το μεσημέρι επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, στην οδό Δημητριάδος, όπου οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της μετέφεραν τα προβλήματα και τη δραματική οικονομική κατάσταση πολλών επιχειρήσεων από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και κυρίως από την μη πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς αυτές. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του εκπροσώπου των επαγγελματοβιοτεχνών κ. Ευστ. Πλαστάρα, ο οποίος τόνισε πως το 30% των επιχειρήσεων βαίνει προς κλείσιμο λόγω οφειλών του Δημοσίου. Αλλά και ο πρόεδρος των περιπτερούχων κ. Κων. Κόγιας υπογράμμισε προς την κ. Μπακογιάννη ότι το «κράτος συνθλίβει τον μικρομεσαίο επαγγελματία».

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Φωτό:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Η Δημοκρατική Συμμαχία, όταν γίνουν εκλογές, θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη υπογράμμισε η πρόεδρός της κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά την χθεσινή της επίσκεψη στο Βόλο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που δεν επιθυμεί – όπως είπε – η Δημοκρατική Συμμαχία και προέβλεψε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις τελειώνουν, καθώς και η εποχή του δικομματισμού έχει τελειώσει. Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε πως το Μάιο του 2010 η προσφυγή στο Μνημόνιο ήταν μονόδρομος, αφού κανείς δεν θα δάνειζε στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ. «Ούτε και τώρα θα δανείσει κανείς την Ελλάδα. Η χώρα θα σωθεί με μείωση των ελλειμμάτων και αύξηση των εσόδων. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» είπε με έμφαση η κ. Μπακογιάννη.

Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της περιοχής η κ. Μπακογιάννη έγινε δέκτης των βασικών προβλημάτων της αγοράς και της φωνής αγωνίας των επαγγελματιών. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας υπογράμμισε πως «είναι αδιανόητο να χρωστά το κράτος, να φορολογεί τον επαγγελματία για χρήματα που θεωρητικά έχει λάβει και να τον βάζει φυλακή για χρέη στο Δημόσιο» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξισώνει τον επιχειρηματία που δεν πληρώνει με τον Κουφοντίνα, βάζοντάς τον φυλακή. Αυτός είναι ο απόλυτος παραλογισμός». Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως θα καταθέσει στη Βουλή τρεις βασικές προτάσεις για να πάρει ανάσα η αγορά: Φορολογία στο 20%, εφαρμογή οδηγίας της Ε.Ε. να πληρώνει το κράτος μέσα σε 30 μέρες εκτός από τις οφειλές στα Νοσοκομεία που είναι σε 60 μέρες και να πατάξει το παραεμπόριο στην πηγή του, δηλαδή στα σύνορα της χώρας, καθώς χάνονται τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ.

«Οι 675.000 άνεργοι προέρχονται από το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ύψεση άρχισε από τα εύκολα, περικοπές στους μισθούς και συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας. Η κυβέρνηση δεν ξέρει πού είναι το οξυγόνο της ανάκαμψης» είπε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Ηλίας Τσαμπαρδούκας αναφέρθηκε στα προβλήματα των επαγγελματιών που προέρχονται – μεταξύ άλλων – από τη λειτουργία πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών, το παραεμπόριο, την έλλειψη χρηματοδότησης και τις οφειλές από το κράτος. Παρέδωσε στην κ. Μπακογιάννη υπόμνημα αιτημάτων του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αλεξ. Μαγαλιός επικεντρώθηκε στην οικονομική ζημιά που προκαλείται τόσο στους επαγγελματίες, όσο και στο κράτος από το παραεμπόριο, υπογραμμίζοντας ότι ετησίως χάνονται 20 δισ. και πρότεινε πως πρέπει να ελεγχθούν τα μεγάλα κέντρα διακίνησης του παραεμπορίου. «Η αγορά βουλιάζει. Πέρσι τρεις έμποροι αυτοκτόνησαν. Φέτος έγιναν δύο απόπειρες αυτοκτονίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ανέφεραν πως το 30% των επαγγελματιών δεν μπορεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και σημείωσαν πως τυχόν οφειλές στην Εφορία αποκλείουν τον έμπορο από τη δυνατότητα συνταξιοδότησης. Έθιξαν και το ζήτημα της άρνησης του κράτους να δέχεται συμψηφισμό.

Πριν από την επίσκεψη στο Επιμελητήριο έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων της Δημοκρατικής Συμμαχίας όπου η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως ο πολιτικός αυτός οργανισμός αναπτύσσει άλλη φιλοσοφία, χωρίς παραγκωνισμούς και ψέματα και πρόσθεσε πως από τις βασικές προτεραιότητες αποτελεί η στήριξη του αγρότη, γιατί «αν δεν δώσουμε βάση στον πρωτογενή τομέα θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση».

Συνάντηση με το Δήμαρχο Βόλου

Στη σύντομη συνάντηση στο Δημαρχείο Βόλου με το Δήμαρχο, ο κ. Σκοτινιώτης και η κ. Μπακογιάννη συζήτησαν για τα προβλήματα του «Καλλικράτη» και τα αντισταθμιστικά οφέλη που διεκδικεί η περιοχή από την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων. Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισαν:

Π. Σκοτινιώτης: Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στο Δημαρχείο την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία είναι παλιά μας γνώριμη, και είχαμε την ευκαιρία για μια σύντομη μεν, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πρώτη φάση εφαρμογής του «Καλλικράτη» – διότι ας μην ξεχνούμε ότι η κ. Μπακογιάννη έχει και μια δημιουργική θητεία στην Αυτοδιοίκηση και επομένως ξέρει τα θέματα από μέσα – όσο και για την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που είχαμε με την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων. Θυμίζω το ρόλο που είχε διαδραματίσει η κ. Μπακογιάννη ώστε να αναδειχθεί ο Βόλος ως μεσογειακή πόλη. Αυτό που παρακαλέσαμε και το θεωρούμε αυτονόητο είναι να συνδράμει στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις στην περιοχή μας, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για τις συνέπειες από την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων. Ευχόμαστε στην κ. Μπακογιάννη καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο νέο της πολιτικό εγχείρημα.

Ν. Μπακογιάννη: Ήρθα σήμερα στο Δημαρχείο του Βόλου και ως επίτιμη δημότισσα, αλλά και ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας για να ακούσω από κοντά από τον κ. Δήμαρχο, με τον οποίο γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Καλλικράτη. Ο Δήμος Βόλου είναι σήμερα ο μεγαλύτερος Δήμος της Θεσσαλίας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα τα αστικά, αλλά και τα αγροτικά προβλήματα, όπως και τα προβλήματα των ορεινών περιοχών, από ένα Δήμο που δεν έχει ακόμα τις υποδομές για να το κάνει. Κουβεντιάσαμε βεβαίως και το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων. Νομίζω ότι όσο μεγάλη ήταν η απογοήτευση των πολιτών εδώ στη Θεσσαλία, άλλη τόση ήταν και η δική μου, διότι μια μεγάλη προσπάθεια, ένας πολύ μεγάλος αγώνας, δυστυχώς χάθηκαν και ορθώς βέβαια η Θεσσαλία – διότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αγωνιστήκαμε να γίνουν οι Αγώνες εδώ – ζητά κάποια από τα έργα υποδομής που είναι απολύτως απαραίτητα, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε Αγώνες, ως αντισταθμιστικά οφέλη. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια και αυτό που παρακάλεσα τον κ. Δήμαρχο είναι να έχουμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Όπως είπα και νωρίτερα, για μένα η Αυτοδιοίκηση επωμίζεται έναν δυσανάλογα μεγάλο ρόλο σε μια εποχή κρίσης και θα χρειαστεί κάθε δυνατή υποστήριξη από το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Στους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού

Πρώτος σταθμός επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη ήταν ο Δήμος Ρήγα Φεραίου όπου συναντήθηκε με την Δήμαρχο κ. Ελένη Λαΐτσου. Η Δήμαρχος έθεσε κυρίως την κατασκευή του κόμβου Βελεστίνου, την ολοκλήρωση του δικτύου άρδευσης, τα αγροτικά θέματα και την υλοποίηση των έργων που προβλέπονταν για τους Μεσογειακούς. Η κ. Μπακογιάννη θα είναι αρωγός στην προώθηση των θεμάτων του Δήμου. Η Δήμαρχος της δώρισε τη Χάρτα του Ρήγα.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης στη Μαγνησία της κ. Μπακογιάννη ήταν ο Αλμυρός. Ο Δήμαρχος κ. Βαγ. Χατζηκυριάκος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου είναι η ανεργία. «Δυστυχώς, οι δύσκολες «οικονομικά» μέρες τις οποίες διανύουμε, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρημένη κατάσταση και επιπλέον «μπλοκάρουν» την πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο Δήμος μας παραμένει μια αγροτική κατά βάση περιοχή, παρά τις επιμέρους προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

Η περιοχή αυτή έχει το προνόμιο να είναι, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σημαντικός κόμβος συνδυασμένων μεταφορών εθνικής σημασίας. Τα πλεονεκτήματα αυτά αναγνωρίζονται εξάλλου, σε όλα τα μείζονος σημασίας αναπτυξιακά προγράμματα της περιοχής» είπε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα: Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας με την περιοχή Αλμυρού, δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής Αλμυρού,  λιμνοδεξαμενή του Ξηριά, βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού Αλμυρού-Σούρπης-Πτελεού, ανάπτυξη της Όθρυος και επίσης του λιμένος Αλμυρού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το