Πολιτική

Δράσεις για μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων στα Ταμεία

Δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας για το 2011


ΑΘΗΝΑ, 27.

Σε κινήσεις για μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας το 2011. Η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία μέχρι τον Απρίλιο για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου, ενώ από το 2011 ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας.
Μέχρι τον Απρίλιο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για όλα τα Ταμεία, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι το 1/3 των συνολικών κρατικών δαπανών για την αγορά φαρμάκων είναι προϊόν τεχνητής ζήτησης.
Η σύσταση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υγείας και τη δημιουργία κρατικού τιμολογίου παροχών για όλα τα Ταμεία και την υπογραφή συμβάσεων των Ασφαλιστικών Φορέων με τις μονάδες Υγείας στοχεύει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας των Ταμείων για την αγορά υπηρεσιών υγείας και η καλύτερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας προσδοκά περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,4 δισ. για το 2011 και κατά 3,5 δισ. μέχρι το 2013 και σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες των Ταμείων για παροχή υπηρεσιών Υγείας που σήμερα φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο στοχεύει σε αύξηση εσόδων των Ταμείων κατά 1,2 δισ. ευρώ το 2011, τα οποία θα προέλθουν από την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών αλλά και από άλλες δράσεις. Από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 5,3%, ή 1,2 δισ. ευρώ.
Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, θεσπίζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προβλέπεται σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 10% έως 25%.
Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας» και η εφαρμογή του θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο.
Το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζόμενους και την εφαρμογή του εργόσημου, του νέου μέτρου για την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, αποδοχών – εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Ως τον Ιούνιο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία και ώς το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη δεν υπάρχει προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο και οι όποιες προσαρμογές γίνουν δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους. Ώς τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.
Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά τη λειτουργία του το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, ενώ ώς το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών. Η νέα χρονιά θα φέρει και την εφαρμογή των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού Νόμου.
Από το 2011 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, που θα έχουν ολοκληρωθεί ώς το 2015 (που δεν θα επηρεάσει όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010).
Θα ισχύσει το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης: Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 7 έτη. Από τη νέα χρονιά και μέχρι το 2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το