Πολιτική

Κρίσιμες αποφάσεις για την κυβέρνηση

Τα κλειστά επαγγέλματα στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου αύριο


ΑΘΗΝΑ, 27.

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί εκ νέου την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να καλείται να αντιμετωπίσει αμέσως μετά τις γιορτές τους κλειστούς επαγγελματικούς κλάδους που πρέπει ν’ ανοίξουν, τους απεργούς των δημόσιων συγκοινωνιών, αλλά και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι προέρχονται από ισχυρές συντεχνίες, όπως οι δικηγόροι, στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τους όρους του μνημονίου ώστε να λάβει την 4η δόση του δανείου.

Στο υπουργικό συμβούλλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να δώσει τις τελικές κατευθύνσεις στους υπουργούς για εξαντλητικό διάλογο με στόχο τη συναίνεση στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων και των ΔΕΚΟ, καθώς το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου προβλέπει ότι οι σχετικές επαφές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Στη γραμμή πυρός των διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να βρεθεί και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφού εκτός του ότι είναι αρμόδια για το γενικό σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους, έχει να αντιμετωπίσει και τις βολές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ότι οι επικαιροποιήσεις του μνημονίου γίνονται ερήμην τους.

Μεγάλο βάρος πέφτει και στον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος εκτός από το “αγκάθι” του εξορθολογισμού του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, θα προχωρήσει και στην αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας στα ταξί.

Απέναντι στους φαρμακοποιούς βρίσκεται ο Ανδρέας Λοβέρδος για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Η Τίνα Μπιρμπίλη έχει να αντιμετωπίσει τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η αποστολή του Χάρη Καστανίδη που έχει να αντιμετωπίσει συμβολαιογράφους και κυρίως δικηγόρους, έναν επαγγελματικό κλάδο από τον οποίο προέρχεται η πλειονότητα των βουλευτών.

Οι επόμενες κινήσεις

Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας καλείται να λάβει μέσα στις γιορτές ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που θα έχει συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με υπουργούς, αλλά και με τους στενούς του συνεργάτες.
Πρώτη κρίσιμη απόφαση αφορά ό,τι έχει σχέση με την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, ενώ όπως επισημαίνουν δημοσιογραφικές πηγές στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνυπολογίσει την απόφαση ΔΝΤ-ΕΕ για επιμήκυνση του δανείου, απόφαση που θα έχει και τυπικά ληφθεί – εκτός απροόπτου – στις αρχές Φεβρουαρίου.
Δεύτερη κρίσιμη απόφαση το μοντέλο διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει, καθώς ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να λείπει πολλές μέρες στο εξωτερικό όλο το επόμενο τρίμηνο, περίοδο που η κυβέρνησή του και ο κρατικός μηχανισμός θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη συντονισμού. Οι κορυφαίοι υπουργοί επιμένουν στην ανάγκη συγκρότησης Κυβερνητικής Επιτροπής, ώστε οι ίδιοι να λαμβάνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού εκτιμά ότι για να μπορεί ολοκληρωμένα να εφαρμόσει την αποστολή της πρέπει να πάρει υπό την ευθύνη της την παρακολούθηση της υλοποίησης του Μνημονίου, ευθύνη που έχει σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, αναλαμβάνοντας και τυπικά τα καθήκοντά της ως Γενική Γραμματέας πρωθυπουργού, θα αναδιοργανώσει το γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο μάλιστα εντός των προσεχών ημερών μετακομίζει στον έκτο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών.
Τρίτη κρίσιμη απόφαση είναι τι θα γίνει με τη συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αρχές καλοκαιριού αντί για το Συνέδριο. Ερώτημα είναι αν την ευθύνη της διοργάνωσής του αναλάβει το νυν Πολιτικό Συμβούλιο ή αν συγκροτηθεί υπό τον γραμματέα κ. Μιχάλη Καρχιμάκη Οργανωτική Επιτροπή με τη συμμετοχή και των κορυφαίων στελεχών. Εντός του Ιανουαρίου πάντως σχεδιάζεται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συμπληρώσει τις τρεις κενές θέσεις των μελών του που ορίστηκαν υφυπουργοί (Μανόλης Όθωνας, Γιάννης Κουτσούκος και Δημήτρης Κουσελάς) και πιθανόν και της εκλεγμένης ως αντιπεριφερειάρχη Αττικής Χρυσάνθης Κισκίρα.
Τέταρτη και πολύ σημαντική κρίσιμη απόφαση η τακτική απέναντι στην ΚΟ. Η ΚΟ θα συνέλθει μάλιστα εντός του Ιανουαρίου προκειμένου να μιλήσουν οι βουλευτές της όπως έχει ζητήσει ο γραμματέας Βασίλης Έξαρχος.
Πέμπτη κρίσιμη απόφαση ο τρόπος που η κυβέρνηση θα πάψει να είναι πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένη. Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει τρόπους ώστε να πετύχει συμμαχίες τόσο μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, όσο κυρίως και στην κοινωνία.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το μήνυμα που έχει στείλει στους υπουργούς είναι να υπάρχει εξαντλητικός διάλογος πριν τη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια, όπως π.χ. αυτό για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το