Πολιτική

Αναζητούν «τρομο-σχέσεις» μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας

Συναγερμός μετά το παγιδευμένο δέμα στην πρεσβεία μας στη Ρώμη


ΑΘΗΝΑ, 27.

Με ελεγχόμενη έκρηξη οι Ιταλοί αστυνομικοί εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε σταλεί από την Παρασκευή στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, αλλά δεν τον είχε ανοίξει κανείς λόγω της αργίας των Χριστουγέννων. Την ευθύνη ανέλαβε η ιταλική αναρχική οργάνωση Federazione Anarchica Informale (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία), με ελληνικές αναφορές.

Το πακέτο που εστάλη στην ελληνική πρεσβεία ήταν παρόμοιο με τα δέματα που εξερράγησαν την περασμένη εβδομάδα στα κτίρια της ελβετικής και χιλιανής διπλωματικής αποστολής, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Συναγερμός για τρομο-πακέτα σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας και στις πρεσβείες Βενεζουέλας, Δανίας, Μονακό και Μαρόκου, αλλά κατά τους ελέγχους τα δέματα αποδείχθηκαν ακίνδυνα. Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία κλήθηκε να ελέγξει ύποπτα δέματα στην πρεσβεία της Φινλανδίας στο Βατικανό και την πρεσβεία της Αλβανίας στη Ρώμη. Αποδείχθηκαν και αυτά ακίνδυνα.
Το παγιδευμένο δέμα στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, επί της οδού Τζοακίνο Ροσίνι, εντοπίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον υπάλληλο που ανοίγει την αλληλογραφία και ειδοποιήθηκε αμέσως η ιταλική αστυνομία.

Το δέμα θεώρησε ύποπτο ο Ιταλός οδηγός του Έλληνα πρέσβη, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως τις Αρχές. Οι Καραμπινιέρι έφτασαν άμεσα στην πρεσβεία μας και συνέστησαν στον πρέσβη να εκκενωθεί το κτίριο κάτι που έγινε λίγο αργότερα και έτσι οι πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν την ελεγχόμενη έκρηξη. Η ιταλική αστυνομία διαπίστωσε ότι επρόκειτο για παγιδευμένο δέμα, αφού μέσα σε θήκη cd, υπήρχε εκρηκτική ύλη, ενώ στο φάκελο οι τρομοκράτες είχαν γράψει: «Αποστολέας: Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδας – Ιταλίας».

Πρόκειται για το τρίτο δέμα – βόμβα με αναφορές σε ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις στάλθηκε από τα μέλη της ιταλικής οργάνωσης «Επαναστατικός Πυρήνας Λαμπρος Φούντας». Τα δύο προηγούμενα είχαν φτάσει στους ανυποψίαστους υπαλλήλους στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο υπάλληλοι.

Οι Ιταλοί πυροτεχνουργοί αποδίδουν την μη ανάφλεξη του μηχανισμού, στην αποφόρτιση της μπαταρίας, ενώ σωτήρια αποδείχθηκε και η ενημέρωση που είχαν λάβει για τον κίνδυνο αποστολής πακέτου-βόμβα, οι υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τον δημοσιογράφο Αντώνη Φουρλή, ο Έλληνας πρέσβης, Μιχάλης Καμπάνης, το δέμα ήταν ίδιο με εκείνα που εξερράγησαν πριν από λίγες ημέρες στη Ρώμη.

Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας μας, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την αντίστοιχη ιταλική για να διαπιστωθούν τυχόν σχέσεις μελών ελληνικών ένοπλων ομάδων με Ιταλούς αντιεξουσιαστές, καθώς τα μέλη της FAI – της ιταλικής οργάνωσης που έστειλε τα τρομοδέματα – επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του Λάμπρου Φούντα, που είχε χάσει τη ζωή του σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη και όπως αναφέρει η Αστυνομία ήταν μέλος του Επαναστατικού Αγώνα.

Εκτός αυτού τα μέλη της FAI κάνουν αναφορά στην προκήρυξη για την ανάληψη της επίθεσης στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Κι αυτό γιατί μέλη της οργάνωσης FAI επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του Λάμπρου Φούντα, ο οποίος έπεσε νεκρός σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη και σύμφωνα με την αστυνομία ήταν μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, ενώ στην προκήρυξη που είχαν στείλει μετά την αποστολή των δύο παγιδευμένων δεμάτων στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, είχαν κάνει αναφορά στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι άντρες της αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες Αργυρού και Τσάκαλος, καθώς και άλλα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» να έχουν πάρει τεχνογνωσία από Ιταλούς αντιεξουσιαστές με σκοπό την κατασκευή παγιδευμένων δεμάτων.

Ενδεικτική της σημασίας, που δίνουν οι ιταλικές και οι ελληνικές Αρχές στο θέμα της διασύνδεσης Ιταλών και Ελλήνων ένοπλων οργανώσεων είναι η συνάντηση των αρμόδιων εισαγγελέων για την τρομοκρατία στη Χάγη πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.

«Δεν υπάρχει σύνδεση με Ελλάδα»

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Δευτέρας ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Μαγκανέλι, ανέφερε ότι «μέχρι τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το κύμα εκρηκτικών φακέλων που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ιταλία». Ο κ. Μαγκανέλι πρόσθεσε, επίσης, ότι «συμφωνώ πλήρως με τα όσα δήλωσαν σήμερα το πρωί [ενν. τη Δευτέρα], ελληνικές κυβερνητικές πηγές». Ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας, τόνισε ότι «οι επαφές και οι συνεργασία μεταξύ των αναρχικών των δυο χωρών, είναι αντικείμενο κοινών ερευνών της ελληνικής και της ιταλικής αστυνομίας, αφού τα δυο κράτη, στον τομέα της ασφάλειας, συνεργάζονται στενότατα».

Ζητούν συνδρομή
Συνεργασία με τους Έλληνες ανακριτές που ερευνούν υποθέσεις τρομοκρατικών ομάδων επιθυμούν οι Ιταλοί συνάδελφοί τους, οι οποίοι ήδη μέσω των αρμόδιων υπουργείων έχουν ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις ελληνικές αρχές.
Η Ιταλική Δικαιοσύνη έχει στραφεί προς την Ελλάδα μετά από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε έγινε βομβιστική ενέργεια στο αεροδρόμιο «Φιουμιτσίνο» για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «FAI (Federazione Anarchica Informale) – Πυρήνας Λάμπρος Φούντας». Η ενέργεια είχε σημειωθεί σχεδόν ένα μήνα μετά την αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη όπου έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ο Λάμπρος Φούντας. Οι εφέτες ανακριτές των ελληνικών φακέλων της τρομοκρατίας έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονται οι Ιταλοί συνάδελφο τους. Ο εφέτης ανακριτής κ. Κ. Μπαλτάς έχει συναντηθεί με τον ανακριτή της γειτονικής χώρας στη Χάγη όπου οι δύο δικαστικοί αντάλλαξαν πληροφορίες για τα στοιχεία των ερευνών τους και για τα στοιχεία που ενδέχεται να αποκαλύψουν κοινή δράση προσώπων ή ομάδων.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ιταλία με τα πακέτα βόμβες, που όπως φαίνεται αποτελούν ενέργειες της FAI (Άτυπη Ομοσπονδία Αναρχικών) είναι πιθανό να επισπεύσουν τις διαδικασίες συνεργασίας των δύο πλευρών. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιταλικές Αρχές ζητούν από τους εφέτες στοιχεία και για συγκεκριμένα πρόσωπα, Ιταλούς υπηκόους, που πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζονται με ελληνικές δικογραφίες.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, πρόκειται να ζητήσει από το ιταλικό κοινοβούλιο να ασχοληθεί με την υπόθεση της αποστολής εκρηκτικών πακέτων σε ξένες πρεσβείες, από μέρους της οργάνωσης FΑΙ, Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία. Πιο συγκεκριμένα, ο Ντ’ Αλέμα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Adn Kronos, έκανε γνωστό ότι μόλις ξαναρχίσουν οι εργασίες του κοινοβουλίου, τον Ιανουάριο, θα φέρει το θέμα στην κοινοβουλευτική επιτροπή «Κόπασιρ», αρμόδια για τον έλεγχο τον μυστικών υπηρεσιών. Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός, είναι πρόεδρος του «Κόπασιρ», και στο πλαίσιο της εμβάθυνσης αυτής «είναι πολύ πιθανό να κληθούν, για λεπτομερή πληροφόρηση και για να τους υποβληθούν ερωτήσεις, οι υπεύθυνοι των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το