Photo Gallery, Τοπικά

Δεν κινδυνεύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από συγχώνευση

Κομβικής σημασίας η Σύνοδος Πρυτάνεων στο Βόλο τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης

 

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται μεταξύ των μεσαίων προς μεγάλων ΑΕΙ της χώρας και δεν κινδυνεύει, ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης

 

 

 

 

 

Να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, εφόσον κατατεθεί αυτές τις ημέρες, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Βόλο, αλλά να διοργανωθεί έκτατη Σύνοδος για το ζήτημα αυτό, τονίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης, συνταυτισμένος στο θέμα αυτό και με άλλους Πρυτάνεις.

Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Πρυτάνεων που αρχίζει σήμερα στο Βόλο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, κομβικής σημασίας για την εξέλιξη των Πανεπιστημίων. Μάλιστα εκτίμησε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν κινδυνεύει από κάποια συγχώνευση.

Με τις συναντήσεις των γραμματέων των επιτροπών έρευνας αρχίζουν σήμερα στο ξενοδοχείο «Valis» οι εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων, όπου προεδρεύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο το βράδυ με την συμμετοχή της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου.

Χθες καθορίστηκε η ημερήσια διάταση της Συνόδου. Όπως τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης τα θέματα είναι οικονομικά, ακαδημαϊκά και έρευνας. Τα διάφορα Πανεπιστήμια βέβαια έχουν κάποια δικά τους θέματα που θέλουν να αναδείξουν. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εστιάζει το ενδιαφέρον του στο σύνδεσμο των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Το ΑΠΘ ενδιαφέρεται περισσότερο για τη Φοιτητική Λέσχη, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βάζει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των πιστώσεων των συμβασιούχων καθηγητών, αλλά και των διορισμών μελών καθώς και εξελίξεων μελών ΔΕΠ οι οποίες καθυστερούν εδώ και ένα χρόνο. Ακόμη ένα ακόμη ζήτημα θα είναι η μεγαλύτερη επιτάχυνση στην υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα.

Ο Πρύτανης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να δοθεί στους Πρυτάνεις το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ίσως και αύριο Πέμπτη. «Αν έρθει το νομοσχέδιο, και επειδή υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, θα χρειαστεί να γίνει μια έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μετά από δεκαπέντε ημέρες» απάντησε.

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει σημεία του νομοσχεδίου που εντάσσονται στο πλαίσιο των διαρροών μέσω δημοσιευμάτων υπογραμμίζοντας «οι πρυτανικές αρχές είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους και θα πρέπει να δούμε, κατά πόσο υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας».

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως η Σύνοδος Πρυτάνεων στο Βόλο είναι κομβικής σημασίας, γιατί συμπίπτει χρονικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, την αλλαγή του τρόπου εκλογής των Πρυτανικών Αρχών, με τα σενάρια για συγχωνεύσεις Τμημάτων και ΑΕΙ.

Η Πρυτανική Αρχή έχει σχεδιάσει και πολιτιστικό πρόγραμμα με περιηγήσεις σε μουσεία, το μοναστήρι της Πάου και άλλα τουριστικά θέρετρα για τους συνέδρους.

 

Δεν κινδυνεύει

Ο Πρύτανης ρωτήθηκε και για το ζήτημα των συγχωνεύσεων Τμημάτων ή και ΑΕΙ, εξέλιξη που περιλαμβάνεται στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο. Ο ίδιος φάνηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας τα εξής: «Υπάρχουν μικρά Πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια έχοντας δύο ή τρία Τμήματα των οποίων η βιωσιμότητα αμφισβητείται. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται μεταξύ των μεσαίων προς μεγάλων ΑΕΙ της χώρας και δεν κινδυνεύει. Για ακόμη ένα λόγο μάλιστα, καθότι βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Επομένως περισσότερο πιθανό είναι να διευρυνθεί δεχόμενο κάποιο Τμήμα από άλλο Πανεπιστήμιο», ανέφερε.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το