Photo Gallery, Τοπικά

Απεργούν Πέμπτη και Παρασκευή οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο νόμο του υπουργείου Υγείας για τη μείωση του ποσοστού κέρδους, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, τα γενόσημα φάρμακα


Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή στο Νομό Μαγνησίας στο πλαίσιο διήμερης πανελλήνιας απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου. Εκ περιτροπής κάποια φαρμακεία θα λειτουργούν ανά δίωρο. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση του τοπικού συλλόγου παρουσία πολλών φαρμακοποιών.

Η συνέλευση ξεκίνησε χθες στις 7 το απόγευμα, ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου που εισηγούταν τη διήμερη απεργία για Πέμπτη-Παρασκευή.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο νόμο του υπουργείου Υγείας για τη μείωση του ποσοστού κέρδους, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, τα γενόσημα φάρμακα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να γίνει προσφυγή στην Κομισιόν για την υπόθεση των καθυστερήσεων πληρωμών και να διερευνηθεί η περίπτωση προσφυγών για το θέμα του ωραρίου καθώς και να γίνουν αγωγές για διαταγές πληρωμής.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «ο κλάδος ζητεί η έκδοση των 8-10 υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην εφαρμογή του πρόσφατου νόμου, να είναι προς το θετικότερο για την επιβίωση των φαρμακείων. Γιατί με το νόμο που ψηφίστηκε, ευνοούνται τα μεγάλα συμφέροντα και οι αλυσίδες φαρμακείων. Το πρώτο θέμα που τίθεται στο διεκδικητικό πλαίσιο είναι η διατήρηση του ποσοστού κέρδους στο 18-20% και όχι κάτω από το 15%, όπως ψηφίστηκε στο νόμο. Γιατί, αν το ποσοστό κέρδους από την πώληση του φαρμάκου είναι 14-15% και η Εφορία εγκρίνει το συντελεστή εξόδων στο 13%, πώς μπορεί να επιβιώσει το φαρμακείο με το 2%;».

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όπου επίσης οι φαρμακοποιοί αντιδρούν σημειώνοντας πως λίγο καιρό μετά την εφαρμογή του πολλά φαρμακεία θα κλείσουν. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ματσιόλης «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Επίσης ένα άλλο ζήτημα αφορά τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών, με συνέπεια να κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους.

Σχετικά με τα γενόσημα που επίσης δημιουργούν νέα δεδομένα στη λειτουργία των φαρμακείων, ο κ. Ματσιόλης υπογράμμισε πως «ο φαρμακοποιός οφείλει να διαθέτει στο φαρμακείο του το πιο φθηνό γενόσημο μιας πάθησης που κυκλοφορεί στην αγορά και όχι από την γκάμα που τυχαίνει να έχει στο ράφι του. Αλλά με ποια οικονομική δυνατότητα θα προμηθευτεί τα πιο φθηνά γενόσημα, όταν κινδυνεύει να χάσει κεφάλαια, μετά τη μη πώληση των πρωτότυπων φαρμάκων που έχει ήδη αγοράσει;».

Ο μεγάλος φόβος των φαρμακοποιών είναι πλέον, τι θα γίνει με τα πρωτότυπα φάρμακα που έχουν στο φαρμακείο και αποτελούν ακόμη και το 80% του συνόλου των φαρμάκων.

Αντίδραση ασφαλισμένων Οίκου Ναύτου

Την αντίδρασή του στην κατάργηση του ιατροφαρμακευτικού φορέα του Οίκου Ναύτου εκφράζει με επιστολή της στα υπουργεία Υγείας και Ανταγωνιστικότητας.

Στην επιστολή τονίζεται: «Σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά και την πλήρη αντίθεσή μας στην ισοπεδωτική σας απόφαση για την κατάργηση του ιατροφαρμακευτικού μας φορέα Οίκου Ναύτου γεγονός που θα σημάνει νέες περικοπές και νέα υποβάθμιση των παροχών Υγείας και μάλιστα ύστερα από τις επανειλημμένες περικοπές των συντάξεών μας, αγνοώντας παντελώς τη μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών στη δημιουργία της μεγαλύτερης ναυτιλίας στον κόσμο. Γι’ αυτό αξιώνουμε την παραμονή του Οίκου Ναύτου, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνολογίας για το καλό της οικονομίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ναυτικούς μας».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το