Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Απαξιώνεται και ο ΟΚΑΝΑ Βόλου

Παρά τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει
Παρά τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει

Σε οικονομική «ασφυξία» βρίσκεται το παράρτημα του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να εκτελούν και το ρόλο του φύλακα, τα αντιδραστήρια για τους τοξικολογικούς ελέγχους να τελειώνουν, η καθαριότητα να είναι πλημμελής, ενώ οι ίδιοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα μήνα.

Όλο το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός του Κράτους για τη λειτουργία των 60 μονάδων του ΟΚΑΝΑ πανελλαδικά μειώθηκε κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα πέρυσι ήταν 28.000.000 ευρώ και φέτος είναι 18.000.000 ευρώ, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη κάλυψη των αναγκών μετά τον Ιούλιο.

Ήδη οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των κτιρίων, ενώ πανελλαδικά γίνονται στάσεις εργασίας. Ωστόσο κρατούν ανοικτά όλα τα προγράμματα του Οργανισμού, ώστε να μη διακινδυνεύουν οι 8.500 χρήστες των υπηρεσιών.

Η κατάσταση στον ΟΚΑΝΑ είναι άσχημη, παρά το γεγονός ότι προσφέρονται που σημαντικές υπηρεσίες. Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ Βόλου, ψυχίατρος κ. Θεοδόσης Γιαμουστάρης, μέσω του προϋπολογισμού καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων, η πληρωμή των προμηθευτών, η αγορά των αναλώσιμων, αλλά και των αντιδραστηρίων, καθώς και μια σειρά άλλων διαδικασιών. Εκεί γενικά στηρίζεται η συνολική λειτουργία όλων των υπηρεσιών.

Πλέον οι συνέπειες μετά τη μείωση του προϋπολογισμού είναι ορατές. Όπως τόνισε ο κ. Γιαμουστάρης, «το προσωπικό της εταιρείας φύλαξης εργάζεται τέσσερις και όχι οκτώ ώρες καθημερινά, με αποτέλεσμα μετά τη 1 το μεσημέρι να αναγκαζόμαστε να κάνουμε και το σεκιούριτι, αφού η υπηρεσία λειτουργεί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, ενώ μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι στην υπηρεσία βρίσκονται θεραπευόμενοι για να εξυπηρετηθούν. Επίσης τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται για τους τοξικολογικούς ελέγχους των θεραπευόμενων για να διαπιστωθεί αν κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, τελειώνουν, ενώ και η καθαριότητα είναι πλημμελής. Επίσης η μισθοδοσία μας καθυστερεί, αφού το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί για ένα μήνα.

Στον ΟΚΑΝΑ Βόλου εργάζονται δύο γιατροί, ένας ψυχίατρος και ένας παθολόγος, τρεις θεραπευτές, τρεις νοσηλευτές και ένας διοικητικός υπάλληλος.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αποτροπή της υποβάθμισης του Οργανισμού.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, με δεδομένες επίσημες μελέτες, οι οικονομικές συνέπειες της θεραπείας ενός χρήστη για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολύ σημαντικές. Ειδικότερα ένας χρήστης που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, κοστίζει στο Κράτος οκτώ ευρώ, όταν ο χρήστης που βρίσκεται στη φυλακή κοστίζει 35 ευρώ και τέλος ο χρήστης που ζει στο περιθώριο, έχει κόστος 100 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ Βόλου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «η Μονάδα Υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ Βόλου ιδρύθηκε το 2008 και στεγάζεται στο παλιό Νοσοκομείο του Βόλου. Η Μονάδα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Υποκατάστασης, καθώς και το Πρόγραμμα Πρόληψης Υποτροπής-Κοινωνικής Επανένταξης. Παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και θεραπείας, ατομική και ομαδική, καθώς και οικογενειακή θεραπεία.

Παρόλο που η στελέχωση της Μονάδας με ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματιών έγινε μόλις το 2010, η Μονάδα μας έχει εξυπηρετήσει θεραπευτικά 431 χρήστες ουσιών μέχρι σήμερα.

Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση 220 θεραπευόμενοι.

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής και κάθε νέο αίτημα για θεραπεία απαντάται άμεσα.

Από την έναρξη της λειτουργίας της, η Μονάδα καλύπτει το σύνολο των αναγκών για τοξικολογικό έλεγχο για ναρκωτικές ουσίες για το Γεν. Νοσοκομείο (άδειες οπλοκατοχής, security κ.λπ.), το ΚΕΘΕΑ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και την Ταξιαρχία Πεζοναυτών έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερο από 4.000 ελέγχους.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος των εξαρτημένων στη θεραπεία και του δικού μας δικαιώματος σε αξιοπρεπή εργασία, είναι αγώνας που αφορά όλη την κοινωνία».

Παράλληλα επισημαίνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης: «Παλεύουμε ενάντια στην απαξίωση και υποβάθμιση του Οργανισμού. Αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας. Αγωνιζόμαστε για την αύξηση του προϋπολογισμού σε ύψος που να εγγυάται τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. Διεκδικούμε τη διασφάλιση παροχής δημόσιας δωρεάν θεραπείας της ουσιοεξάρτησης. Αγωνιούμε για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το