Κόσμος, Πολιτική

«Ανοίγει την ψαλίδα» ο Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι ανοίγει την «ψαλίδα» έναντι των ανθυποψηφίων του, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι ανοίγει την «ψαλίδα» έναντι των ανθυποψηφίων του, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σημερινή» και έγινε την περασμένη βδομάδα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από την εταιρεία Prime Consulting. Η δημοσκόπηση ήταν παγκύπρια με δείγμα 803 άτομα.

Τόσο η δημοσκόπηση της «Σημερινής» όσο και έρευνα της Symmetron Market Research για την εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου δείχνουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) πληροί σε μεγαλύτερο βαθμό τις ικανότητες να βγάλει την Κύπρο από την οικονομική κρίση και να την οδηγήσει σε πορεία ανάκαμψης.

Στη δημοσκόπηση στη «Σημερινή» οι θέσεις του κ. Αναστασιάδη για την οικονομία γίνονται αποδεκτές από ένα 35%, ενώ οι θέσεις του Σταύρου Μαλά (ΑΚΕΛ) γίνονται αποδεκτές από το 18% και του Γιώργου Λιλλήκα (ΕΔΕΚ) από το 17%. Δύο στους δέκα ψηφοφόρους δεν συμφωνούν με τις θέσεις κανενός εκ των υποψηφίων.

Στην έρευνα της «Καθημερινής» η πλειοψηφία των πολιτών (71%) θέτει ως προαπαιτούμενο κριτήριο επιλογής υποψήφιου πρόεδρου την ικανότητα διαχείρισης της οικονομίας, ενώ η βαρύτητα των ικανοτήτων διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος περιορίζεται μόλις στο 15%.

Στο κρίσιμο ζήτημα διαχείρισης της οικονομίας, ο Ν. Αναστασιάδης κερδίζει την εμπιστοσύνη του 42% των πολιτών. Οι κύριοι Μαλάς και Λιλλήκας δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν τους πολίτες για την ικανότητά τους να διαχειριστούν την οικονομία, με αποτέλεσμα ο δείκτης εμπιστοσύνης και για τους δύο να υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με το ποσοστό εκλογικής τους επιρροής. Ο δείκτης εμπιστοσύνης για τον κ. Μαλά είναι 15% και δυσκολεύεται ακόμα και στο χώρο του ΑΚΕΛ να περάσει το μήνυμα ότι έχει τα απαιτούμενα προσόντα για να διαχειριστεί την οικονομία, αφού το ποσοστό υποστήριξής του από τους Ακελικούς είναι 49% που απέχει σημαντικά από το ποσοστό συσπείρωσης του κόμματος στην υποψηφιότητά του (72%).

Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Λιλλήκα είναι 14% και φαίνεται να μην πείθει την πλειοψηφία των οπαδών της ΕΔΕΚ, καταγράφοντας 45% στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Στο κριτήριο πολιτικών δεξιοτήτων και προσωπικότητας, δηλαδή στην ηγετική φυσιογνωμία, ο κ. Αναστασιάδης κερδίζει την αποδοχή της οριακής πλειοψηφίας των πολιτών (51%), αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια κέρδους για τους ανθυποψήφιούς του, που συγκεντρώνουν μόλις 13% ο κ. Μαλάς και 10% ο κ. Λιλλήκας.

Στη δημοσκόπηση της «Σημερινής» το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές να κριθούν στο δεύτερο γύρο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από την πρώτη Κυριακή. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 39,2% (42,2% με αναγωγή). Με την αναγωγή ανέρχονται σε 21,4% με 20,1$ με 21,4% έναντι 20,1% αντίστοιχα. Στο σενάριο δεύτερου γύρου με Αναστασιάδη -Μαλά κερδίζει ο πρώτος με 48,6% έναντι 25,8%. Ο κ. Αναστασιάδης κερδίζει και με αντίπαλο τον κ. Λιλλήκα, αλλά με μικρότερη διαφορά, 41,4% έναντι 31,3%.

Από τους τρεις υποψήφιους, σύμφωνα με την έρευνα της «Καθημερινής», ο κ. Αναστασιάδης με 47% καταγράφει την υψηλότερη δημοτικότητα, σημειώνοντας αύξηση έξι μονάδων σε σύγκριση με το Δεκέμβριο. Το ποσοστό θετικών κρίσεων στο ΔΗΣΥ είναι 84%, στο ΔΗΚΟ 45%, στην ΕΔΕΚ 41% και στο ΕΥΡΩΚΟ 59%. Ο κ. Λιλλήκας κατατάσσεται δεύτερος με 37% και αύξηση τριών μονάδων, εισπράττοντας 62% θετικές κρίσεις από την ΕΔΕΚ, 62% από το ΔΗΚΟ και 29% από το ΑΚΕΛ. Η δημοτικότητα του κ. Μαλά έχει αυξηθεί κατά δύο μονάδες, φθάνοντας στο 34%, όμως εξακολουθεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τους Ακελικούς ψηφοφόρους, από τους οποίους κερδίζει 75% θετικές κρίσεις και 19% αρνητικές.

Το Κυπριακό

Ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, όπως αναφέρει το περιοδικό Economist, δεν πρόκειται να υπάρξει, αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Παράλληλα, έκανε σαφές ότι ούτε η τρόικα έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου περιλαμβανομένου και του θέματος του φυσικού αερίου. Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης. Σε ό,τι αφορά στην υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τον οίκο Fitch, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την οικονομία της είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το