Πολιτική

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη μισθοδοσία των κληρικών

Την κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος, όπως και την επιβολή φόρου υπέρ της Εκκλησίας που θα επιβάλλεται μόνο στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, πρότεινε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης

Την κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος, όπως και την επιβολή φόρου υπέρ της Εκκλησίας που θα επιβάλλεται μόνο στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, πρότεινε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης,

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα: «Εκκλησία και Αριστερά» που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αναφέρει και στο πρόγραμμά μας ότι είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός της εκκλησίας με το κράτος και σε θεσμικό επίπεδο», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Κουράκης και συνέχισε κάνοντας αναδρομή σε ευνοϊκά φορολογικά προνόμια που διατηρεί η Εκκλησία με αποφάσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι σήμερα.

«Το ερώτημα είναι πόσα έσοδα χάνονται από το Δημόσιο από τη διατήρηση αυτών των σκανδαλωδών και καταφανώς άδικων προνομίων», σημείωσε σχετικά, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά προτάσεις για διάλογο αναφορικά με την Εκκλησία και την αντιμετώπισή της από το κράτος.

Δύο από τις προτάσεις είναι οι εκκλησίες και οι ενορίες να μετατραπούν σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά και να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος.

«Είναι προφανές ότι αυτό προκύπτει με το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. Εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους πολίτες δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.

Αντίδραση της ΝΔ

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, ο οποίος πρότεινε για τη μισθοδοσία των κληρικών να επιβληθεί φόρος μόνον στους πολίτες που θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για «χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» που «χτύπησαν ξανά» και επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του βουλευτή για τη φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό».

Η ΝΔ λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό, ζητεί την επιβολή νέου ειδικού φόρου, ζητεί τη φορολόγηση των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους, κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος και ανατρέπει την απόλυτη θέση του κόμματός του κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Τέλος η ΝΔ καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το ύψος του ειδικού φόρου και τον τρόπο καταβολής του και τονίζει ότι αναμένει «άμεσα από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το βασικότερο: Σε περίπτωση που οι χριστιανοί δεν πληρώσουν τον «ειδικό φόρο ΣΥΡΙΖΑ», τι ποινή θα τους επιβάλει ο ίδιος; Επιτίμιο, αφορισμό ή κατάσχεση περιουσίας;».

«Μπορεί να ματώνουμε, να πονάμε αλλά στο τέλος θα κερδίσουμε» δήλωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Οι πολίτες, ανέφερε, έχουν κάνει μια κρίσιμη επιλογή στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις ποια θα είναι κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η χώρα και η κατεύθυνση αυτή είναι προς την ΕΕ, την ευρωπαϊκή οικογένεια που και αυτή πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμη μίλησε για ώριμο λαό ο οποίος, όπως είπε, πλήττεται και αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια του αδιέξοδου. Όμως, πρόσθεσε, με επιμονή και υπομονή, μπορεί βεβαίως να ματώνουμε και να πονάμε αλλά στο τέλος θα κερδίσουμε.

Οι Ανεξ. Έλληνες

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ανακοίνωσή τους αποδοκίμασαν τη δήλωση του βουλευτή το ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υποβληθεί φόρος σε όσους δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί ώστε να πληρώνονται μέσω αυτού οι ιερείς. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝ.ΕΛ:

«Την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσφέρεται να μοιράσει τη γη της Εκκλησίας σε ανέργους για να την καλλιεργήσουν, οι κατά τόπους ενορίες στηρίζουν τους απόρους με συσσίτια αγάπης και ο απλός ιερέας βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου οικογενειάρχη, έρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης να προτείνει φορολόγηση της ελληνορθόδοξης πίστης μας. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε αυτή την αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια και παντελή έλλειψη κατανόησης του άρρηκτου δεσμού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και στηρίζουμε την Εκκλησία μας τόσο ισχυρά, όσο και εκείνη στηρίζει σήμερα την Κοινωνία μας. Τέλος, αν και δεν πιστεύουμε στην φίμωση της ελεύθερης άποψης, κρίνουμε ότι ο κ. Κουράκης υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το