Πολιτισμός

Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου στην Πορταριά

00pilioritikos gamos

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου θα πραγματοποιηθεί η 40ή Αναβίωση των Εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου στην Πορταριά.

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 21.00, με αφορμή τη γαμήλια προετοιμασία, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από Ελληνικούς Συλλόγους στην πλατεία της Πορταριάς.

Η έναρξη της αναβίωσης των εθίμων θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 17 Αυγούστου 2013, στις 21.00, με τα αρραβωνιάσματα και τα αλευρώματα. Στη συνέχεια το παιδικό τμήμα του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας και η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό πανηγύρι και την ορχήστρα του Θανάση Δραγάνη.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 το πρωί, μετά την τέλεση της καθιερωμένης Θείας Λειτουργίας και της δέησης Υπέρ Υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς, θα πραγματοποιηθούν στις 11,00 π.μ. τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα και το κόψιμο του νυφικού. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εθίμων οι επισκέπτες θα μπορούν να γευθούν το ντόπιο τσίπουρο στο παραδοσιακό μαγαζάκι.

Στις 20.00 το βράδυ, η 40ή Αναβίωση των εθίμων θα ολοκληρωθεί με το ξεκίνημα του ζευγαριού για την τέλεση του μυστηρίου, το γαμήλιο γλέντι, το κρέμασμα του γαμπρού, το σπάσιμο της στάμνας και το ψώνισμα – φόρτωμα του γαμπρού. Την παρουσίαση των εθίμων και όλο το τελετουργικό θα συνοδεύει μουσικά παραδοσιακή ορχήστρα. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Δημήτρη Πετρή.

Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου τελείται, όπως πάντα, στην κεντρική πλατεία Πορταριάς.

 

Πηλιορείτικος Γάμος

Τα έθιμα του Πηλιορείτικου γάμου πιθανώς να αποτελούν συνέχεια των επεισοδίων ενός μυθικού γάμου που τελέστηκε στην περιοχή και προκάλεσε – με την παρέμβαση της θεάς Έριδας – το μεγαλύτερο πόλεμο της αρχαιότητας, τον Τρωικό.

Ήταν τότε που ο Πηλέας, ο γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού, παντρεύτηκε πάνω στο βουνό, το οποίο έκτοτε φέρει το όνομά του, τη Νηρηίδα Θέτιδα.

Η ένωσή τους υπήρξε αρμονική κι απέκτησαν γιο τον τρισένδοξο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, τον ξακουστό στο πανελλήνιο Αχιλλέα.

Ο Πηλιορείτικος Γάμος που αναβιώνει για 40 χρόνια στην Πορταριά, γιορτάζεται με γλέντι τρικούβερτο και δημιουργεί την αίσθηση σε πολλούς  μελλόνυμφους ότι ο τόπος αυτός είναι γούρικος ώστε να τελέσουν τους γάμους τους στο πηλιορείτικο χωριό.

Ο θεσμός της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Βόλου, της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς, της Τοπικής Κοινότητας Πορταριάς και του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς, καθώς και με την ευγενή χορηγία πολλών επιχειρηματιών της περιοχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το