Πολιτική

Αλαλούμ με το ειδικό τέλος

Σύγχυση μεταξύ των συναλλασσομένων για το τι ακριβώς ισχύει

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί στα ταμεία της ΔΕΗ όλης της χώρας αφού οι πελάτες δεν γνωρίζουν τι οφείλουν να πληρώσουν και όσοι δεν θέλουν να καταβάλλουν το αντίτιμο για το ειδικό τέλος, πληρώνουν μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα δηλώνοντας ότι το τέλος ακινήτων επιθυμούν να αποσταλεί στο ΚΕΠΥΟ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση με τη ΔΕΗ για αυτή την εξέλιξη και ότι η ΔΕΗ οφείλει να εισπράττει τόσο τον λογαριασμό για την κατανάλωση του ρεύματος όσο και το ειδικό τέλος. Όσοι δεν δικαιούνται απαλλαγής ή έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν το τέλος και δεν το κάνουν, κινδυνεύουν με τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που σημαίνει ακόμα και κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Η ΔΕΗ από τη μεριά της, όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπός της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, δεν μπορεί να υποχρεώσει τον πελάτη να καταβάλλει και το ειδικό τέλος ενώ μετά από παρέλευση 4 μηνών, οι ανείσπρακτες οφειλές αποστέλλονται στο ΚΕΠΥΟ.

Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό από τη ΔΕΗ ότι όσοι από τους καταναλωτές εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους μέσω ΑΤΜ τραπεζών, θα πρέπει να υπολογίζουν ότι το ποσό καταβολής προοριζόταν για το ειδικό τέλος και όχι για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εν τω μεταξύ, οι έφοροι είναι σε αναμονή της νέας εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία θα είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν για τις περιπτώσεις εκείνες των καταναλωτών που ζητούν περισσότερες δόσεις ή ακόμα και μειωμένο τέλος ή απαλλαγή. Η καθυστέρηση ωστόσο επιτείνει το πρόβλημα για χιλιάδες καταναλωτές.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης (χθες) το υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα απαλλαγής στις εφορίες και προσθέτει: “Για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος. Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού”.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Αποδεικνύεται, τελικά, πως τόσο για τον κ. Βενιζέλο, όσο και για τον κ. Παπακωνσταντίνου, το αυτονόητο είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν μπορεί να συνεχίζεται. Απαιτείται υπεύθυνη και ξεκάθαρη λύση. Σήμερα κιόλας”.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει: “Τα λαϊκά στρώματα ακόμα πιο αποφασιστικά πρέπει να αρνηθούν να πληρώσουν το εξοντωτικό χαράτσι με οποιονδήποτε τρόπο, αξιώνοντας την πλήρη κατάργησή του, απαιτώντας από τη συγκυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να σταματήσουν τους εκβιασμούς και τον εμπαιγμό”.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, στηλίτευσε τη στάση του Δημοσίου, το οποίο οφείλει στη ΔΕΗ και δήλωσε χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Έτσι τα βλέπει η κυβέρνηση. Νομίζω ότι δεν μπορεί να συλλαμβάνεται ο μικρο-οφειλέτης, να τον απειλούν με κατάσχεση και την ίδια στιγμή να οφείλονται εκατομμύρια ευρώ. Επιτέλους χρειάζεται να υπάρξει ένα κράτος δικαίου που σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται”.

Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Η σύγχυση που έχει προκληθεί στους πολίτες με το χαράτσι στα ακίνητα είναι ενδεικτική και της κατάστασης, που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι πολίτες, που αιμορραγούν οικονομικά, ταλαιπωρούνται πολλαπλά από την ασυνεννοησία των δύο υπουργών ακόμα και για τα πιο απλά θέματα. Επιβάλλεται χωρίς άλλη καθυστέρηση να δοθεί λύση στο θέμα, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων”.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, δήλωσε για το θέμα: “Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και κανείς δε δικαιούται να το κόβει από τους πολίτες, εξαθλιώνοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους, σε μια περίοδο σκληρής οικονομικής κρίσης. Η ΔΕΗ οφείλει να εξορθολογήσει τις εισπράξεις της, ώστε να μη δημιουργούνται χρέη”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το