Τοπικά

Σε Βόλο και Βελεστίνο η Χαλυβουργία


Στο πλαίσιο λειτουργίας των εργοστασίων της σε Βόλο και Βελεστίνο του περασμένου Οκτωβρίου, όταν δηλαδή οι εργαζόμενοι δούλευαν με 8ωρη απασχόληση, επανήλθε η Χαλυβουργία Ελλάδας ΑΕ μετά τη λήξη της 4μηνης συμφωνίας (Νοέμβριος 2011-Φεβρουάριος 2012) για μειωμένη απασχόληση (5ωρο) και μειωμένες αποδοχές.

Η συμφωνία, την οποία είχαν αποδεχτεί οι 350 περίπου εργαζόμενοι στις μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους, στην οποία είχαν παρουσιαστεί οι εξής προτάσεις του βιομηχάνου κ. Νικ. Μάνεση: α) Αναστολή λειτουργίας όλων των μονάδων του Ομίλου για κάποιο διάστημα, β) απολύσεις 180 ατόμων από όλες τις μονάδες συνολικά, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στη Μαγνησία όπου και οι μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες του Ομίλου, γ) εκ περιτροπής εργασία, δ) πενθήμερη απασχόληση με 5ωρο και ε) διαθεσιμότητες.

Οι εργαζόμενοι στο Βόλο και το Βελεστίνο είναι αποφασίσει να εφαρμόσουν πενθήμερη απασχόληση με την προϋπόθεση των μηδενικών απολύσεων.

Στην προχθεσινή Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η Διοίκηση του Σωματείου ανακοίνωσε τη λήξη της 4μηνης συμφωνίας, η οποία παρήλθε άπρακτη.

«Είχαμε πει όχι στις απολύσεις και όχι στο κλείσιμο του εργοστασίου. Και τα δύο αιτήματα έγιναν αποδεκτά και σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ, χωρίς να έχει χαθεί μια θέση εργασίας. Είχαμε δεχτεί τη μείωση των ωραρίου με συγκεκριμένους όρους και τελικά, δεν χάσαμε ούτε μια ώρα απασχόλησης, καθώς η 4μηνη συμφωνία δεν χρειάστηκε να τεθεί από την εργοδοσία σε εφαρμογή. Πλέον επιστρέφουμε και τυπικά στο καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με τα εργοστάσια του Σωματείου μας σε πλήρη λειτουργία», ανέφερε στην ομιλία του προς τα μέλη της Συνέλευσης ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Θεοδ. Γκλαβίνης.

Στην ίδια συνεδρίαση, έγινε αναφορά και στη συνάντηση του Σωματείου με τον βιομήχανο κ. Μάνεση, ο οποίος διαβεβαίωσε πως παρήλθε ανεφάρμοστη η 4μηνη περίοδος μειωμένου ωραρίου και πως δεν υπήρξε επίπτωση στις αποδοχές των εργαζομένων.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ενέκριναν επίσης το Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό του 2011 όπως και τον προϋπολογισμό του 2012.

Αντίθετα με την εικόνα των εργοστασίων στο Βόλο και το Βελεστίνο, είναι η κατάσταση στον Ασπρόπυργο, καθώς υπήρξαν νέες απολύσεις και η ανακοίνωση του υπουργού κ. Κουτρουμάνη προς το Σωματείο πως η Χαλυβουργία Ελλάδας του έχει ανακοινώσει την απόφασή της να μην ξαναλειτουργήσει τη μονάδα της στον Ασπρόπυργο, περιορίζοντας την παραγωγή της μόνο στις μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το