Photo Gallery, Τοπικά

Άρχισαν οι περιπολίες εθελοντών στα Κ. Λεχώνια

Θα λειτουργούν ως «το μάτι και το αυτί της Αστυνομίας»


 

Άρχισαν ήδη από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη οι άοπλες περιπολίες κατοίκων των Κ. Λεχωνίων, στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη κατά τη γενική συνέλευση με αφορμή τις διαρρήξεις που καταγράφηκαν πρόσφατα στην περιοχή και το έντονο κλίμα ανησυχίας και φόβου που επικρατεί. Η γενική συνέλευση έγινε με τη συμμετοχή 60-70 περίπου κατοίκων. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα με πρωτοβουλία του εκπροσώπου της δημοτικής κοινότητας στο διευρυμένο Δήμο Βόλου κ. Σωτήρη Χαλκιά.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Όσοι παραβρέθηκαν εξέφρασαν την ανησυχία τους και τόνισαν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα αυτοπροστασίας. Αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδων που θα συνδράμουν, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, στο έργο της Αστυνομίας και θα γίνουν «το μάτι και το αυτί της» στην περιοχή. Είναι εντυπωσιακό ότι η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή από το ίδιο μάλιστα βράδυ. Δύο περίπολα, δύο ομάδες από τρία άτομα η κάθε μία, βγήκαν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στον οικισμό και παρέμειναν σε «υπηρεσία» έως τις 6 το πρωί. Έως και χθες είχαν εγγραφεί στη λίστα των εθελοντών 30 κάτοικοι. Τα περίπολα σχεδιάζεται να είναι τέσσερα και θα μοιράζονται σε γειτονιές. Το κάθε περίπολο θα έχει την ευθύνη συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό που αποφασίστηκε επίσης είναι πως τα ονόματα των ατόμων που θα βρίσκονται σε νυχτερινή περιπολία, καθώς και οι αριθμοί των αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιούν, θα δίνονται σε καθημερινή βάση στην Αστυνομία. Όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιάς συγκροτήθηκε και πενταμελής επιτροπή κατοίκων, που θα έχει το συντονισμό των περιπόλων, καθώς στόχος είναι η συστηματική λειτουργία τους και για μεγάλο σχετικά διάστημα. «Με το που βγήκανε τα πρώτα περίπολα το κλίμα στο χωριό άλλαξε αμέσως. Αυτό διαπιστώθηκε από το πρωί μάλιστα της επομένης. Όσοι συμμετέχουν στα περίπολα είναι άτομα όλων των ηλικιών. Από νεαρά έως και ηλικιωμένα άτομα. Θεωρούν πως η συμμετοχή τους στα περίπολα είναι κοινωνική προσφορά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιάς.

Η λίστα των εθελοντών για συμμετοχή στα περίπολα παραμένει ανοικτή. Όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν μπορούν να το κάνουν, όπως τονίζεται. Όσο περισσότεροι εγγραφούν στη λίστα των εθελοντών τόσο μεγαλύτερη θα είναι η χρονική διάρκεια των περιπόλων, αναφέρεται.

Τα περίπολα, τονίζεται με έμφαση, θα είναι άοπλα, θα βγαίνουν πάντα νυχτερινές ώρες, θα ακολουθούν διαδρομές που θα έχουν προαποφασιστεί και ως αντικείμενο θα έχουν τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων στην περιοχή. Μόλις διαπιστώνεται κάτι ύποπτο θα ενημερώνεται αμέσως η Αστυνομία.

Ο κ. Τσαμπάζης, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ανέφερε πως οι κάτοικοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και θεωρεί πως τα άοπλα περίπολα θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειάς τους. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία τους πρωτότυπη, που «αγκαλιάστηκε με θέρμη» -τόνισε- από το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της περιοχής. «Συμφωνήθηκε πως τα περίπολα θα είναι άοπλα, θα παρακολουθούν μόνο και δεν θα έχουν δικαίωμα ελέγχου» πρόσθεσε.

 

«Η Αστυνομία είναι παρούσα

με όλες τις δυνάμεις της…»

 

«Η Αστυνομία δεν μπορεί να έχει ενοχικά σύνδρομα για την εγκληματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός υποδιευθυντής Μαγνησίας κ. Γιώργος Ταμβάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην προχθεσινή συγκέντρωση κατοίκων των κ. Λεχωνίων. Ανέφερε πως στην περιοχή, σε σχέση με άλλες και για διάστημα ενός έτους, δεν έχουν καταγραφεί πολλά και σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας. «Η εγκληματικότητα στην περιοχή είναι σε χαμηλά επίπεδα και τούτο είναι αποτέλεσμα των περιπολιών που αναπτύσσονται» είπε και πρόσθεσε ότι «σε μόνιμη βάση βρίσκεται νυχτερινές ώρες περιπολικό του τμήματος Μηλεών και του τμήματος Περιφέρειας στη διασταύρωση με το Δημοτικό Σχολείο. Η εξιχνίαση από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας είναι σε υψηλό ποσοστό».

Ο κ. Ταμβάκης ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα οι περιπολίες και των συμβατικών αυτοκινήτων της Αστυνομίας έχουν αυξηθεί. Η Αστυνομική Διεύθυνση έχει προχωρήσει στη σύμπτυξη υπηρεσιών για να ενισχύσει την αστυνόμευση και να κάνει πιο εμφανή την αστυνομική παρουσία. «Θα «κόψουμε το κεφάλι μας» να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά, καθώς βασικό μέλημά μας είναι η προστασία του πολίτη» είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Ταμβάκης.

Σημείωσε δε, πως η αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχία, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις σε ψυγεία δείχνουν πολλά. Υπογράμμισε ακόμη ότι με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Δημ. Κατσίκας μίλησε για ελεγχόμενη, σε γενικές γραμμές, κατάσταση τονίζοντας ότι σε κάθε περιοχή όπου καταγράφεται αύξηση εγκληματικότητας ρίχνει το βάρος η Αστυνομική Διεύθυνση αυξάνοντας τις περιπολίες με όλες τις υπηρεσίες που διαθέτει. Ενδεικτική περίπτωση, όπως σημειώθηκε, η περιοχή του Πτελεού-Αχιλλείου όπου μετά από συντονισμένες προσπάθειες και συνεχής αστυνόμευση εξιχνιάστηκαν οι κλοπές-διαρρήξεις και συνελήφθησαν οι δράστες.

Με μεγάλη επιτυχία και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή των στοχευμένων ελέγχων εξιχνιάστηκαν και οι δεκάδες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων που είχαν προκαλέσει φόβο στην τοπική κοινωνία, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το