Τοπικά

Άνοιξαν τα διόδια στο Μοσχοχώρι

Μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω»-Από σήμερα και οι αγρότες

Τις μπάρες των διοδίων κατέβασαν χθες το μεσημέρι τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών κατά των Διοδίων. Η κινητοποίηση έγινε σε όλα τα διόδια, όπως και σε αυτό του Μοσχοχωρίου.

Η κινητοποίηση έγινε σε μια περίοδο, που το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε με το κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Η απόφαση είχε ληφθεί τον προηγούμενο μήνα, κατά τη συνεδρίαση του πανελλαδικού συντονιστικού επιτροπών αγώνα κατά των διοδίων. Στόχος των διοργανωτών ήταν να ανοίξουν όλοι οι σταθμοί των διοδίων της χώρας και για το λόγο αυτό σε πολλές περιοχές πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις, ενώ έγινε μετακίνηση πολιτών με λεωφορεία.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό τονίζει πως «οι απειλές για ποινικοποίηση του αγώνα μας και οι μηνύσεις κατά αγωνιστών (οι οποίες δεν έχουν σχέση με την άρνηση πληρωμής διοδίων) καταδεικνύουν το φόβο της κυβέρνησης και το ζήλο της να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργολάβων κόντρα στο δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν πληρώνουν τα διόδια.

Παράλληλα οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους, ετοιμάζονται να αποστείλουν εξώδικες επιστολές, σε όσους δεν καταβάλλουν τα τέλη διέλευσης στα διόδια.

Οι παραχωρησιούχοι έχουν αποστείλει στο υπουργείο Υποδομών φωτογραφίες πινακίδων οχημάτων που δεν πλήρωσαν, και ζητούν να τους δοθούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με αθηναϊκό δημοσίευμα η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος-Αιγαίου» θα αποστείλει 500 περίπου εξώδικες επιστολές καλώντας τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν αντίτιμο που δεν πλήρωσαν.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, δικαστικός κλητήρας θα αναλάβει να διαβιβάσει την εξώδικη επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος που σε διάστημα δεκαπέντε ημερών υποχρεούται να καταβάλλει το αντίτιμο των διοδίων. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του αντιτίμου ο ιδιοκτήτης θα λάβει εντολή πληρωμής με την οποία υποχρεούται να καταβάλει 20πλάσιο του τέλους διέλευσης. Εάν και πάλι δεν πληρώσει, τότε ακολουθείται η διαδικασία περί μη πληρωμής γραμματίων και επιταγών και το όνομα του ιδιοκτήτη καταγράφεται στον «Τειρεσία» για μη εξόφληση οφειλών που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης κατατάσσεται πλέον στους επισφαλείς ή ανεπίδεκτους οφειλέτες.

Στο οδικό δίκτυο Μαλιακός-Κλειδί το 10% των Ι.Χ. και των 40% των φορτηγών δεν πληρώνουν στα διόδια.

Αγωγές πολιτών

Αγωγές κατέθεσαν όμως και Έλληνες πολίτες κατά των κοινοπραξιών, ζητώντας να τους επιστραφούν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα χρήματα που κατέβαλαν περνώντας τα διόδια. Οι αιτίες που επικαλούνται είναι πολλές: πλημμελής εκτέλεση του έργου, μη ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, υπερβολικές απαιτήσεις των εταιρειών. Έτσι, υποστηρίζουν ότι η επιβολή διοδίων είναι παράνομη και αντίθετη στη χρηστή διοίκηση αλλά και τη σύμβαση, αφού τα διόδια είναι δυσανάλογα με την παρεχόμενη υπηρεσία.

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» διεκδικεί:

-Να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρείες.

-Να καταργηθούν όλα τα διόδια, ιδιωτικά ή κρατικά.

-Να συνεχιστούν όλα τα έργα επέκτασης ή βελτίωσης όλων των εθνικών δικτύων με ευθύνη ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο.

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων: Σύσταση Νομικής Επιτροπής από επαγγελματίες δικηγόρους, μέλη των επιτροπών αγώνα. Αρμοδιότητες της επιτροπής είναι η κωδικοποίηση νομικών κειμένων, η νομική αντιπαράθεση σε προσφυγές και η προσφυγή αντισυνταγματικότητας των συμβάσεων.

Ανοίγουν τα διόδια

σήμερα και οι αγρότες

Με το άνοιγμα των διοδίων στην εθνική οδό ξεκινούν σήμερα οι κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών του κάμπου, οι οποίοι διεκδικούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ικανοποίηση οικονομικών, αλλά και θεσμικών αιτημάτων. Οι αγρότες του Νομού Μαγνησίας πρόκειται να συγκεντρωθούν στα διόδια του Μοσχοχωρίου, όπου θα ανοίξουν τις μπάρες και θα επιτρέπουν τη δωρεάν διέλευση των οχημάτων, χωρίς να αποκλείουν την κυκλοφορία.

Το πλαίσιο των αιτημάτων, που θέτουν οι Θεσσαλοί αγρότες του κάμπου στο υπουργείο, περιλαμβάνει τα εξής:

«-ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραμένουν οι εκκρεμότητες πληρωμών σε 12.000 αγρότες, καθυστέρηση ανεξήγητη.

-ΕΛΓΑ: Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από το πράσινο σκουλήκι, καθώς η μία αναβολή διαδέχεται την άλλη από την ηγεσία του υπουργείου. Να συνεχιστεί η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές των καλλιεργειών από τις καιρικές συνθήκες.

-Νερά, Αχελώος: Καθυστερεί να υπογραφεί η ΚΥΑ από τους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη για την άδεια χρήσης νερού που αφορά τις γεωτρήσεις.

-Κόστος παραγωγής-πετρέλαιο: Πληρωμές αγροτών από νιτρορύπανση, βιολογικά και καθυστέρηση στην πληρωμή των νέων αγροτών από διάφορα προγράμματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το