Photo Gallery, Τοπικά

«Σπίτι Γαλήνης» σε Άγιο Νεκτάριο και Άγιο Κοσμά από το Σεπτέμβριο

\ Ξεκινά τη Δευτέρα το συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου για το συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

 

Στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής παρεμβαίνει η Μητρόπολη Δημητριάδος

 

«Σπίτι Γαλήνης» στις Ενορίες του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Κοσμά θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ενώ το «Δος Ημίν Σήμερον» θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την κάλυψη των αναγκών.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Στο μεταξύ, στα σημαντικά θέματα της Μέσης Ανατολής, όπου διαβιούν χριστιανικοί πληθυσμοί, και τα οποία μελλοντικά θα επηρεάσουν και την κατάσταση στην Ευρώπη, παρεμβαίνει η Μητρόπολη Δημητριάδος με το τριήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου μέχρι και την Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Το συνέδριο έχει τίτλο «Η χριστιανική παρουσία και μαρτυρία στη Μέση Ανατολή σήμερα. Θεολογικές και Πολιτικές προκλήσεις» και έρχεται να προσεγγίσει τις δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στις χώρες της περιοχής εκείνης εδώ και μερικούς μήνες υπό το πρίσμα αφενός της παρουσίας χριστιανικών πληθυσμών εκεί, αλλά και των επιδράσεων που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης; Γιατί η κατοχή και ο πόλεμος κάνει «απάνθρωπο» τόσο το δυνάστη, όσο και το δυναστευόμενο;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο συνέδριο, το οποίο χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: 1) Ζώντας ως χριστιανοί υπό κατοχή, 2) Η θέση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, 3) Μάρτυρες ζωντανής εμπειρίας.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος παρεχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για το συνέδριο τονίζοντας μάλιστα και τους λόγους που η Μητρόπολη ασχολείται με αυτό το ζήτημα.

«Πρώτον, γιατί υπάρχουν χριστιανικοί πληθυσμοί εκεί και η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πολύ έντονη και ιστορική παρουσία εκεί. Μην ξεχνούμε τα άγια προσκυνήματα στα Ιεροσόλυμα και όχι μόνο. Δεύτερον, γιατί πιστεύουμε ακλόνητα πως αν η Ευρώπη δεν αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας του φανατικού μουσουλμανισμού και όχι μόνο, είναι πολύ πιθανόν ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα τα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια και μέσα στην καρδιά της. Άρα, όσο πιο έγκαιρα μελετήσουμε τα πράγματα και θέσουμε τα ερωτήματα για το τι ακριβώς γίνεται και πώς θα μπορούσαν οι θρησκείες να διαδραματίσουν ένα ρόλο ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων, τόσο πιο έγκαιρα αντιμετωπίζουμε και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Αν τώρα αδρανήσουμε, δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει η ιστορία για τις επόμενες γενιές των Ευρωπαίων. Θέλω να πιστεύω ότι θα προκύψουν συμπεράσματα, αφού θα έχουμε στο συνέδριο ανθρώπους που ζουν την εμπειρία» τόνισε ο κ. Ιγνάτιος.

Είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ώστε, όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, αν τα πράγματα στη Συρία εκτραχυνθούν, τότε το Πατριαρχείο Αντιοχείας μελετά τη μεταφορά της έδρας του στο Λίβανο. Την ίδια στιγμή πολλοί χριστιανοί εγκαταλείπουν τις χώρες αυτές και φεύγουν προς το εξωτερικό.

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής οι χριστιανοί ελεύθερα ασκούν τα δικαιώματά τους, όπως λέει η νομοθεσία. Στην πραγματικότητα όμως και όπως περιγράφεται μέσα από τα ΜΜΕ, πάντοτε με λογοκρισία, υπάρχουν περιστατικά ανισότητας και διωγμών των χριστιανών.

«Το να είσαι χριστιανός σήμερα σε πολλά από αυτά τα μέρη, είναι σαν να είσαι ένας μάρτυρας» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα και θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί.

Μάλιστα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν πολιτικοί, θεολόγοι, εκκλησιαστικοί παράγοντες και επιστήμονες που έχουν ζήσει και δραστηριοποιηθεί στις περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Έτσι στο Βόλο θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός της κυβέρνησης του Λιβάνου κ. Τάρεκ Μίτρι, ο πρώην πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και το Βατικανό κ. Άφιφ Σάφιεχ, ο ιερέας της ορθόδοξης Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής της Βόρειας Αμερικής και Κοσμήτωρ Κοινωνικών Επιστημών και Θρησκείας του Πανεπιστήμιου McMurry στις ΗΠΑ π. Φίλιπ Λι Μάστερς.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το