Photo Gallery, Τοπικά

Περικοπές και στη λουτροθεραπεία του ΙΚΑ

Αντιδράσεις για το νέο τρόπο πληρωμής των παροχών ασθενείας

 

 

 

 

Τις αντιδράσεις ηλικιωμένων ασφαλισμένων του ΙΚΑ προκαλεί ο νέος τρόπος πληρωμής των παροχών ασθενείας, καθώς πλέον αναγκάζονται μία φορά να προσέρχονται στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, προκειμένου να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά και άλλη μία φορά, ύστερα μάλιστα από την πάροδο πολλών ημερών, να προσέρχονται στις τράπεζες που έχουν δηλώσει, προκειμένου να πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Παράλληλα έντονες είναι οι διαμαρτυρίες ηλικιωμένων για τις περικοπές στο πρόγραμμα λουτροθεραπείας του ΙΚΑ φέτος.

 

 

 

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, προκειμένου να πληρωθούν παροχές ασθενείας, είναι υποχρεωμένοι από την 1η Ιουνίου, να έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό στο Ίδρυμα, στον οποίο κατατίθενται τα χρήματα που τους αναλογούν.

Ωστόσο η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους ασφαλισμένους, καθώς πρέπει μία φορά να μεταβούν στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά και άλλη μία να μεταβούν στην τράπεζα που έχουν δηλώσει, προκειμένου να πληρωθούν.

«Εδώ και τη μία φορά που πάμε είναι δύσκολο, πόσο που θα πρέπει να πάμε δύο φορές, για να πάρουμε 10 και 20 ευρώ», επισημαίνει συνταξιούχος.

Οι ασφαλισμένοι στην πρώτη επίσκεψή τους στο ΙΚΑ για παροχή ασθενείας, πρέπει να φέρουν μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας, το τραπεζικό τους βιβλιάριο και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του (για οποιαδήποτε τράπεζα), αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και φωτοτυπία και ένα έγγραφο στοιχείο, που θα επιβεβαιώνει τη διεύθυνση κατοικίας τους, όπως πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΜΒ ή ΟΤΕ ή εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας ή αποδεικτικό λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι που πληρώνονται δωρόσημο μέσω των τραπεζών, δεν απαιτείται να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό.

Μέσω των τραπεζών, όπου διατηρούν λογαριασμούς, πληρώνονται πλέον τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Το ζήτημα είναι εξάλλου ότι η πληρωμή των δαπανών δεν γίνεται αυθημερόν ή την επομένη από την τράπεζα που έχει δηλώσει ο κάθε ασφαλισμένος, αλλά την 15η ή την 1η κάθε μήνα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος, όσοι καταθέσουν δικαιολογητικά για δαπάνες μέχρι 14 του μήνα, θα πληρωθούν από την τράπεζα όπου διατηρούν λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο ΙΚΑ, την 15η του μήνα. Το ΙΚΑ τονίζει ότι η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων θα γίνεται κάθε 1η και 15η του μήνα, ενώ αν οι ημερομηνίες συμπίπτουν με αργίες, τότε θα πιστώνονται την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο στην πράξη δεν ισχύει κάτι τέτοιο, διότι σύμφωνα με ασφαλισμένους που κατέθεσαν δικαιολογητικά την 14η Ιουνίου, τους γνωστοποιήθηκε ότι θα πληρωθούν την 1η Ιουλίου.

Ουσιαστικά το ΙΚΑ παρακρατεί χρήματα των ασφαλισμένων για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει και το ένα δεκαπενθήμερο, ενώ μέχρι πρότινος οι δαπάνες αποδίδονταν αυθημερόν ή το πολύ την επομένη.

 

Διαμαρτυρίες

Εξάλλου τις έντονες διαμαρτυρίες ηλικιωμένων ασφαλισμένων του ΙΚΑ προκαλεί η μείωση στο πρόγραμμα λουτροθεραπείας. Ο μέγιστος αριθμός λούσεων για φέτος ορίστηκε στις 15 για κάθε δικαιούχο, από 20 πέρυσι…  Σημειώνεται ότι λουτροθεραπεία δικαιούνται οι συνταξιούχοι γήρατος, οι συνταξιούχοι αναπηρίας, οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου και οι άμεσα ασφαλισμένοι. Η λουτρική περίοδος φέτος άρχισε την 1η Ιουνίου και μέχρι 31 Οκτωβρίου, ενώ όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, «ο αριθμός των λούσεων ορίζεται σε δεκαπέντε κατ΄ ανώτατο όριο, για την ίδια περίπτωση, μέσα στο ίδιο έτος, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα για όλους τους ασφαλισμένους. Η ΑΥΕ (Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή) να καθορίζει με αυστηρά κριτήρια ανάλογα με την κάθε περίπτωση τον αριθμό των λούσεων. Με τη βεβαιότητα ότι, δεν αποτελεί επέμβαση στην ιατρική δεοντολογία και πρακτική των Υγειονομικών Επιτροπών, θεωρούμε υποχρέωση και ευθύνη όλων των οργάνων του Ιδρύματος η λουτροθεραπεία να πάρει τη σωστή της διάσταση και να περιοριστεί η άσκοπη και αναιτιολόγητη χορήγησή της».

«Χτυπάνε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα μικρά ξενοδοχεία. Από 23.000 δελτία πέρυσι, φέτος θα δοθούν μόλις 15.000 φέτος. Θα πληρώσουμε προκαταβολικά 1.000 ευρώ ο κάθε συνταξιούχος, για να πάρουμε μετά τι;» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βόλου κ. Αθ. Κατσίκας.

Στα δικαιολογητικά που ζητούν πλέον οι υπηρεσίες του ΙΚΑ για τη λουτροθεραπεία, συγκαταλέγονται και όσα απαιτούνται για την πληρωμή των παροχών ασθενείας από τις τράπεζες.

Επίσης όπως κατήγγειλε συνταξιούχος, ζητούν και βεβαίωση από καρδιολόγο…

«Δεν απέστειλαν δελτία φέτος στο Σύλλογο, για να μοιραστούν στους συνταξιούχους. Πέρυσι είχαν έρθει 150 και μοιράστηκαν με κλήρωση, αλλά φέτος όχι», δηλώνει ο συνταξιούχος κ. Τ. Αβραμόπουλος.

Σημειώνεται ότι για την εκκαθάριση του λογαριασμού λουτροθεραπείας ο ασφαλισμένος πρέπει να καταθέσει στο ΙΚΑ μία σειρά δικαιολογητικών, όπως αντίγραφο της απόφασης διευθυντή θεωρημένο κατά την ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο οποίο υπάγεται η λουτροπηγή, απόδειξη ή απόκομμα εισιτηρίου, ημερομηνία κ.λπ., βεβαίωση – απόδειξη της λουτροπηγής για τον αριθμό των λούσεων που πραγματοποιήθηκε και το ποσό που καταβλήθηκε γι΄ αυτές, συνοδευόμενη από ημερήσια αποκόμματα λούσεων, εισπνοών κ.λπ. Τα εισιτήρια των λούσεων που πραγματοποίησε ο δικαιούχος, σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν συνεχή αρίθμηση. Επίσης απόδειξη ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενου δωματίου θεωρημένη από την Εφορία.  Εάν η επιχείρηση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ή ξενοδοχείου εντάσσεται στις διατάξεις περί απαλλαγής χορήγησης θεωρημένων αποδείξεων, θα προσκομίζονται αποδείξεις είσπραξης αθεώρητες μαζί με το αντίγραφο βεβαίωσης από την Εφορία, ότι η επιχείρηση ή το ξενοδοχείο έχει υπαχθεί στον παραπάνω Νόμο ή σφραγίδα από την οποία θα προκύπτει ότι εντάσσονται στο συγκεκριμένο Νόμο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το