Πολιτική

«Πρόσχημα το τροπάριο της συναίνεσης»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ

«Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κοστολογημένο, λεπτομερές και συγκεκριμένο. Με έμφαση στην ανάπτυξη εξηγήθηκε πως μόνο μία ζωντανή οικονομία και μόνο μία όρθια κοινωνία μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να δημιουργήσουν προοπτική για το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ αγνόησε την πρόταση και συνεχίζει να πυροβολεί «ό,τι κινείται». Μισθοί, συντάξεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα»


Συνέντευξη:

ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ

Η ΝΔ δεν συναινεί προς χάρη και μόνο της συναίνεσης. Αυτό σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ κάνει το χρέος της με προτάσεις, λύσεις και πειστικές διαφοροποιήσεις. Επισημαίνει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν πείθει και τονίζει ότι η Ν.Δ ζητά από το ΠΑΣΟΚ συναίνεση για την ανάπτυξη. Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης δηλώνει ότι η έκταση και η ισχύς της πρέπει να εκπορεύεται από την λαϊκή βούληση και συναίνεση. Σχολιάζοντας το πόρισμα της πλειοψηφίας για την υπόθεση του Βατοπεδίου τονίζει ότι αυτό δεν έχει πείσει κανένα.

Σε επίπονο αγώνα δρόμου ώστε να επιτευχθούν οι όροι του Μνημονίου έχει αποδυθεί η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας και ρευστότητας η αξιωματική αντιπολίτευση είναι διατεθειμένη να συναινέσει, ώστε να εξέλθει γρηγορότερα η χώρα από την κρίση;

Το ερώτημα είναι, αν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένη να κυβερνήσει σωστά, ώστε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τη μέγγενη του ΔΝΤ που η ίδια μας έβαλε. Όσο για τη ΝΔ και τη συναινετική της συμπεριφορά θα σας πω δύο στοιχεία που αν συνέτρεχαν προ διετίας ή έτους δεν θα μπορούσε κανείς να τα πιστέψει. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφισθεί 72 νόμοι από τη Βουλή που προέκυψε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Από αυτές η ΝΔ έχει υπερψηφίσει τους 36. Έχουμε πει «ναι» στα μισά νομοσχέδια που έχει φέρει η Κυβέρνηση προς ψήφιση. Φυσικά αυτό δεν γίνεται ανεξέλεγκτα. Δεν υπάρχει συναίνεση προς χάριν της συναίνεσης. Ψηφίζουμε διαρθρωτικές αλλαγές, νομοσχέδια που είχαμε προετοιμάσει, αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε. Το τροπάριο της συναίνεσης είναι απλώς πρόσχημα για να συσκοτίζεται η υποχρέωση της Κυβέρνησης να είναι παραγωγική και χρήσιμη. Ουδέποτε ψάλθηκε αυτό το τροπάριο περισσότερο από σήμερα, σήμερα που η συναίνεση είναι περισσότερη και ουσιαστικότερη από ποτέ. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Για θυμηθείτε τη δήθεν συναίνεση του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, όταν οι λύσεις που φέρναμε ήσαν πολύ πιο ήπιες και λιγότερο επαχθείς από τις σημερινές. Το ΠΑΣΟΚ που δεν έδωσε συναίνεση στις καλές εποχές, παραγνωρίζει τη συναίνεση που δίνουμε στις δύσκολες στιγμές. Εμείς όμως δεν περιμένουμε εύσημα από το ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε το χρέος μας το οποίο ιδιαίτερα σήμερα είναι πιο επιτακτικό. Με προτάσεις, λύσεις και διαφοροποιήσεις πειστικές, γόνιμες και βάσιμες.

Δεν συμμερίζεστε την ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα κάποιων αναγκαίων για την επιβίωση της χώρας μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές στις ΔΕΚΟ; Στην πράξη δεν θα κληθείτε να ψηφίσετε κάποια νομοσχέδια;

Πριν από κάθε τι σας θυμίζω πως στις 7 Ιουλίου στο Ζάππειο ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κοστολογημένο, λεπτομερές και συγκεκριμένο. Με έμφαση στην ανάπτυξη εξηγήθηκε πως μόνο μία ζωντανή οικονομία και μόνο μία όρθια κοινωνία μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να δημιουργήσουν προοπτική για το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ αγνόησε την πρόταση και συνεχίζει να πυροβολεί «ό,τι κινείται». Μισθοί, συντάξεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θα επιμένουμε στις θέσεις μας. Ζητάμε συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ για ανάπτυξη. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει έγκριση για ύφεση. Όσον αφορά το τι ψηφίζουμε και το τι όχι σας απάντησα προηγουμένως.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διατηρεί σοβαρό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις παρά την δυσφορία της κοινωνίας για την πολιτική του. Πού αποδίδεται το γεγονός ότι η Ν.Δ δεν πείθει ως προς την ακολουθούμενη πολιτική της;

Η ΝΔ έχασε με διαφορά 10,4% το 2009. Σήμερα η διαφορά αυτή βρίσκεται στο 2%, όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Συνεπώς αν κάποια πολιτική δεν πείθει δεν είναι η δική μας, αλλά του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο κανείς δεν είπε πως δεν έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Για την αξιοπιστία και την αναγέννησή μας. Το κάνουμε με τον Αντώνη Σαμαρά μπροστά και διαρκώς βελτιώνουμε τη θέση μας.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αντιμνημονιακό αγώνα δεν έχει επιδράσει αρνητικά στις σχέσεις τόσο με τους επικεφαλής της Τρόικας, όσο και με τα υπόλοιπα συντηρητικά κόμματα της Ε.Ε;

Οι σχέσεις μας με την ελληνική κοινωνία είναι το πρωταρχικό μας μέλημα. Η τρόικα πληροφορείται τις θέσεις μας όπως και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από εμάς τους ίδιους. Δεν έχουμε άποψη που περιγράφεται με ένα στείρο «αντί». Έχουμε πρόταση ολοκληρωμένη και την έχουμε κοινοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση.

Οι εξεταστικές της Βουλής για Σίμενς, Ομόλογα και Βατοπέδι θεωρείτε ότι προσέφεραν κάτι ουσιώδες ή απλώς ανακύκλωσαν την εικόνα κρίσης του πολιτικού συστήματος;

Και μόνο που το ρωτάτε δείχνει πως κάτι πάει στραβά με τις προθέσεις τις κυβέρνησης στις εξεταστικές. Στο Βατοπέδι το λόγο έχει πλέον το Δικαστικό Συμβούλιο, σας υπογραμμίζω όμως πως το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν έπεισε κανέναν.

Η Ν.Δ έχει θέσει ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος. Στην

παρούσα φάση μπορεί να τύχει ευρείας αποδοχής ένα τέτοιο αίτημα;

Ήδη ο Πρωθυπουργός συμφώνησε με την πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά. Και μπορεί να μη γίνεται αναθεώρηση του Συντάγματος αύριο, τα θέματα όμως που θα θίξουμε σχετίζονται με πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Στην πορεία προς τη διαμόρφωση της τελικής πρότασής μας, αποφασιστικής σημασίας θα είναι η σύμπραξη της ίδιας της κοινωνίας. Γιατί η έκταση, το βάθος και η ισχύς της αναθεώρησης, πρέπει να εκπορεύονται από τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας μας, δηλαδή τη λαϊκή βούληση και συναίνεση. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Όμως, μια τέτοια σε βάθος προσπάθεια δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της την εθνική φροντίδα για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Δεν μπορεί παρά να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας και που εμποδίζεται από αγκυλώσεις που ακυρώνουν τα πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και αποθαρρύνουν δημιουργικές πρωτοβουλίες. Και, προφανώς, δεν μπορεί παρά να προωθήσει την αποκατάσταση της κλονισμένης ασφάλειας δικαίου στην απονομή της Δικαιοσύνης. Αλλά και τις αντιθέσεις του Καταστατικού μας Χάρτη με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που συχνά δημιουργούν περιορισμούς και ανατροπές στην απόδοση Δικαιοσύνης. Ανέφερα ελάχιστα παραδείγματα και μόνον ενδεικτικά. Επιδίωξή μας -και αυτό είναι το σημαντικό- θα είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο αρχών μιας Ελλάδας εθνικά υπερήφανης, οικονομικά αναπτυγμένης και κοινωνικά δίκαιης. Πλαίσιο αρχών για μια Νέα Μεταπολίτευση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το