Photo Gallery, Τοπικά

«Πολιορκία» του Δήμου από «Αγανακτισμένους» και αναρχικούς

 

Έσπασαν την πόρτα του Δημαρχείου και εισέβαλαν στο γραφείο του Π. Σκοτινιώτη

Από τη συνέλευση των «Αγανακτισμένων» στο Δημαρχείο χθες

 

Μια μικρή ομάδα κατέλαβε το δημαρχιακό γραφείο, προπηλάκισε και επιτέθηκε στο Δήμαρχο και αντιδημάρχους, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο

 

 

Σκηνικό βίας και αναρχίας επικράτησε χθες στο Δημαρχείο με «Αγανακτισμένους» και νεαρούς του αναρχικού χώρου – που ενσωματώθηκαν στην πορεία – να σπάνε την κεντρική είσοδο, να προπηλακίζουν τον Πάνο Σκοτινιώτη και αντιδημάρχους και να καταλαμβάνουν για περισσότερες από τρεις ώρες το δημαρχιακό γραφείο, στο οποίο επικράτησε χάος.

Αμέσως μετά την απόπειρα κατάληψης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, όπου οι διαμαρτυρόμενοι δεν εντόπισαν κανένα πολιτικό πρόσωπο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, δόθηκε σύνθημα για «μετατόπιση» δυνάμεων στο Δημαρχείο, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 250 άτομα.

Η Αστυνομία ήταν εκείνη που ενημέρωσε για την κάθοδο μεγάλης ομάδας «Αγανακτισμένων» στο Δημαρχείο, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στην κλειδωμένη σιδερένια πόρτα.

Την έσπασαν και κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Δημάρχου.

Απαίτησαν από το Δήμαρχο να παραιτηθεί και του επιτέθηκαν φραστικά, ενώ έσκισαν και μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με ψυχραιμία, ο κ. Σκοτινιώτης δεν αντέδρασε και όπως του γνωστοποίησαν η μόνη κίνηση εκ μέρους του, που θα γινόταν αποδεκτή, ήταν να υπογράψει το χαρτί της παραίτησης που του έδωσαν ή να κατευθυνθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, όπου πραγματοποιούσαν συνέλευση οι «Αγανακτισμένοι». Του δόθηκε μάλιστα και διορία 15 λεπτών να αποφασίσει τι θα πράξει.

Ο κ. Σκοτινιώτης δεν αντέδρασε και δεν διαπληκτίστηκε με τους καταληψίες, αλλά προσπαθούσε να εξηγήσει στους ψυχραιμότερους ότι διάλογος κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν μπορούσε να γίνει.

Θερμόαιμοι άνοιξαν το ψυγείο που βρισκόταν σε διπλανό χώρο και πέταξαν νερό στο Δήμαρχο και στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι την ώρα που αποφασίστηκε η κατάληψη συνεδρίαζαν με θέμα τις αδελφοποιήσεις.

Ορισμένοι μετέχοντες στην κατάληψη προσπάθησαν να τους σταματήσουν αλλά ήταν μάταιο, ενώ μεταξύ των νεαρών του αναρχικού χώρου που ζητούσαν την παραίτηση του Δημάρχου βρέθηκαν και πολίτες που απαιτούσαν από τον κ. Σκοτινιώτη να παραιτηθεί, για να υποστηρίξει με αυτό τον τρόπο τα δίκαια κοινωνικά αιτήματα.

Υπήρξαν και περιπτώσεις πολιτών που ανέφεραν στο Δήμαρχο τα οικογενειακά δράματα που βιώνουν λόγω της ανεργίας.

Οι 25 περίπου καταληψίες, που παρέμειναν στο δημαρχιακό γραφείο, προέρχονταν κυρίως από τον αναρχικό χώρο.

Από την ώρα που ο Δήμαρχος αρνήθηκε να μιλήσει στη γενική συνέλευση, πήρανε τα κλειδιά από τα δημοτικά γραφεία και τα πέταξαν στην τουαλέτα, άδειασαν τα καλάθια με τα κρασιά και τα γλυκά από τους συνεταιρισμούς που δωρίζουν δείγματα των προϊόντων τους στο Δήμο, κόλλησαν αυτοκόλλητα με συνθήματα «δεν πληρώνουμε το χρέος» στους πίνακες, έγραψαν συνθήματα και χάραξαν το σήμα της αναρχίας στην πόρτα του wc, πετούσαν σκουπίδια πάνω στο γραφείο του Δημάρχου και την πρώτη ώρα της κατάληψης του μιλούσαν με υβριστικό τρόπο, ενώ με το που πέρασαν την πόρτα του γραφείου του, τον λοιδορούσαν και του απηύθυναν τον λόγο με απρεπής χαρακτηρισμούς.

Το πάτωμα του δημαρχιακού γραφείου γέμισε νερά, αναψυκτικά και γλυκά του κουταλιού που τα πέταξαν στο πάτωμα.

Συνθήματα γέμισαν από τους «Αγανακτισμένους» σχεδόν όλοι οι τοίχοι του διαδρόμου στο Δημαρχείο, ξηλώθηκαν καζανάκια από τις τουαλέτες και τηλέφωνα.

Την ώρα της κατάληψης του δημαρχιακού γραφείου εξελισσόταν γενική συνέλευση αγανακτισμένων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Πολίτες, κυρίως νέοι εξέφραζαν τις αγωνίες για το μέλλον τους και τον προβληματισμό τους και τόνιζαν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Άλλοι επέμεναν πως την τύχη της χώρας πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι πολίτες που συγκεντρώνονται στις πλατείες, ενώ άλλοι αναρωτιόντουσαν τι θα γίνει αν πέσει η κυβέρνηση, της οποίας ωστόσο η απομάκρυνση ήταν κοινό αίτημα όλων των συγκεντρωμένων.

Τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης ήταν συνεχόμενα, ενώ πολλοί άνθρωποι εξέφραζαν τους φόβους και τις αγωνίες τους για το μέλλον. Άλλοι ζητούσαν να παραιτηθεί ο δήμαρχος για να δείξει ότι δεν συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ και το μνημόνιο.

Στις 4 περίπου το μεσημέρι έληξε η γενική συνέλευση, στην οποία τοποθετήθηκαν και στελέχη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσαν τον κόσμο σε μαζικές κινητοποιήσεις  και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση «Αγανακτισμένων» στις 7 το απόγευμα στην παραλία, χθες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το