Photo Gallery, Τοπικά

Έστειλαν ηχηρό μήνυμα από το Βόλο

 

 

 

 

Εργαζόμενοι και συνδικάτα


Παρά τις πέντε συγκεντρώσεις υπήρξε έντονος δυναμισμός

 

 

Πλημμύρισε από αγανάκτηση και οργή χθες ο Βόλος από πολίτες που συμμετείχαν στις πέντε απεργιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προωθείται.

Η πολυδιάσπαση των κινητοποιήσεων, η προσπάθεια καπελώματος και εκφυλισμού του κινήματος των «Αγανακτισμένων» και κινήσεις αποπροσανατολισμού και σύγχυσης όπως έγινε στην εμπορική αγορά του Βόλου με «παπαγαλάκια» που περνούσαν από καταστήματα κι έλεγαν ότι η κινητοποίηση των εμπόρων είναι 12 με 3 το μεσημέρι, (αντί του ορθού 08.30-11.30 π.μ.), δεν πέτυχαν να μειώσουν το δυναμισμό των συγκεντρώσεων.

 


Με τη συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα να φτάνει το 70% κατά μέσο όρο και στο δημόσιο το 60%, εργαζόμενοι και συνδικάτα έστειλαν χθες ηχηρό μήνυμα δηλώνοντας από το Βόλο θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στις επιταγές των τροϊκανών για ακόμη περισσότερες περικοπές και ανατροπές βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε χθες το κίνημα, ακόμη και από ηλεκτρονική προβοκάτσια που ήθελε τα σχέδια των διοργανωτών να αλλοιώνονται από την πρωινή βροχόπτωση, οι χιλιάδες πολιτών στις πέντε συγκεντρώσεις, απαίτησαν αλλαγή πολιτικής και αποδέσμευση της χώρας από τις μονεταριστικές και περιοριστικές πολιτικές των Βρυξελλών, που ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και όχι των λαών και των πολιτών.

Έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που είχαν προαναγγείλει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου κ.ά. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Θαν. Παπαδημόπουλος στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, «στο όνομα του διαβόητου χρέους και της περιλάλητης χρηματοδότησης από τους εταίρους-πιστωτές μας, η κυβέρνηση σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά, λεηλατεί τα εργατικά εισοδήματα, πότε με το μνημόνιο, πότε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πότε με τη μια ή την άλλη αναθεώρηση της αποτυχημένης πολιτικής τους. Αντί για ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας, νέοι φόροι, νέες δυσμενείς αλλαγές στο μισθολογικό και το εργασιακό καθεστώς, νέες περικοπές στις συντάξεις.

Αντί για κοινωνικά δίκαια μέτρα, περαιτέρω κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πρόσθετες έκτακτες εισφορές και στα πιο βασικά ακόμη αγαθά, ακόμη και στον… αέρα που αναπνέουμε.

Αντί για περιστολή των κρατικών δαπανών, η εύκολη, πάντα, λύση, της αφαίμαξης των μισθωτών και των συνταξιούχων, που τα εισοδήματά τους είναι γνωστά, διαφανή και φορολογούνται.

Σήμερα κόβετε ξανά τους μισθούς και ξανακλέβετε τις συντάξεις. Πετσοκόβετε το εφάπαξ, τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα. Ξεπουλάτε τα λιμάνια, τις ΔΕΚΟ, τα αεροδρόμια. Αύριο, που πάλι θα αποτύχετε, τι άλλο σας μένει να κάνετε; Από ποιους θα «πιείτε το αίμα» και τι θά ’χετε να πουλήσετε;

Ένα ερώτημα δραματικό, που δεν απευθύνεται μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του λαού και των εργαζόμενων. Κυρίως δε προς αυτούς.

Προς έναν-έναν ξεχωριστά βουλευτή, που σήμερα καλείται να ξαναβάλει, με την υπογραφή του στο «μεσοπρόθεσμο», την οριστική ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στο αύριο της νέας γενιάς.

Απ’ αυτούς ζητάμε απάντηση και αυτούς καλούμε αυτήν την ώρα να συναισθανθούν την ευθύνη τους. Τους προειδοποιούμε δε, πως σ’ αυτή τη μάχη οι αδύναμες κοινωνικές τάξεις, οι άνθρωποι της εργασίας, οι απόμαχοι της δουλειάς και, πάνω από όλους οι νέοι που τους κλέβουν το μέλλον, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι τέλους στις επάλξεις του αγώνα, για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα. Η σημερινή απεργία και όσες κινητοποιήσεις χρειαστεί ακόμη να υπάρξουν, είναι η δική μας μάχη επιβίωσης. Μια μάχη καθοριστική, που πρέπει να δοθεί ενσυνείδητα από όλους μας. Με ένα και μοναδικό αίτημα: Να παρθούν εδώ και τώρα πίσω όλα τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα και να σταματήσει η υποταγή ενός Έθνους στην αόρατη υπερεξουσία των αριθμών. Για άλλη μια φορά, θέτουμε την Κυβέρνηση και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας προ των ευθυνών τους και τους καλούμε να συναισθανθούν την επικινδυνότητα των επιλογών τους. Τους καλούμε να εγκαταλείψουν τις αδιέξοδες πολιτικές εργατικής και λαϊκής εξόντωσης, πριν είναι αργά. Ο δικός μας αγώνας δεν σταματάει εδώ. Μαζί με το παλλαϊκό κίνημα θα συνεχιστεί, έως ότου μπει τέρμα στην νεοφιλελεύθερη αυτή αθλιότητα, έως ότου τα επικίνδυνα αυτά σχέδια εγκαταλειφθούν. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Η πορεία από το ΕΚΒ, κινήθηκε στην Ιάσονος και στην παραλία, παρά τις αντιδράσεις μερίδας των αγανακτισμένων, ενώθηκε με τους αγανακτισμένους στους οποίους είχαν καταλήξει και οι συγκεντρωθέντες από την πλ. Ελευθερίας (ΕΕΚ, Δεν Πληρώνω κ.ά.), ενώ στην παραλία είχαν συγκεντρωθεί και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κίνημα των αγανακτισμένων, με κατσαρόλες και διάφορα πανό, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη πορεία με στάση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τα καθιερωμένα «χαιρετίσματα» και εν συνεχεία οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο και στο Δημαρχείο.

 

Το ΠΑΜΕ στην πλ. Πανεπιστημίου

Μεγάλη κινητοποίηση και πορεία στο κέντρο πραγματοποίησαν η Λαϊκή Συμμαχία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, τα εργατικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα.

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του καλεί «σε κλιμάκωση του αγώνα και της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε νέα συλλαλητήρια, το Σάββατο 18 Ιούνη σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απαίτησαν την σαφή καταδίκη των νέων βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», την κλιμάκωση της πάλης με στόχο την πλουτοκρατία, την ΕΕ και τα κόμματά της. Πρότειναν κλιμάκωση της πάλης με 48ωρη απεργία κατά τη συζήτηση των μέτρων στην ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτήν την πρόταση επιμένουμε. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνεργοι και η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αμείλικτο πόλεμο που έχει κηρύξει το κεφάλαιο. Σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά, αποφασιστικά. Να κάνουμε νόμο το δίκιο μας.

Οι εργαζόμενοι από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, με το πύκνωμα της δράσης των επιτροπών αγώνα και των σωματειακών επιτροπών, να σπρώξουν την κατάσταση προς τα εμπρός, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να μπούνε μαζικά στη μάχη. Να ανοίξει η συζήτηση μέσα στους τόπους δουλειάς, στις φτωχογειτονιές, στη νεολαία. Να μη μείνει εργάτης έξω από αυτό το κάλεσμα μάχης».

Στελέχη του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν επίσης στο λιμάνι του Βόλου, κατάληψη των καταπελτών των επιβατηγών πλοίων που θα εκτελούσαν δρομολόγια προς τις Β. Σποράδες στις 12 και στις 13.30.

 

Κλειστά τα καταστήματα

Σύγχυση μεταξύ καταστηματαρχών επιχείρησαν να προκαλέσουν κάποιοι, οι οποίοι αναφέροντας πως εκπροσωπούν τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, διέδιδαν προχθές πως η κινητοποίηση των εμπόρων είναι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το κλείσιμο και όχι το αληθές, δηλαδή άνοιγμα στις 11.30 π.μ.

«Εμείς είχαμε απόλυτη επιτυχία παρά τα …παπαγαλάκια που βρέθηκαν στην αγορά για να προκαλέσουν σύγχυση. Περίπτερα, καφετέριες, εστιατόρια κ.ά. επιχειρήσεις που ανήκουν στην ΟΕΒΕΜ δεν ήταν κλειστά, αλλά αυτό είναι πρόβλημα της ΟΕΒΕΜ που για πρώτη φορά κάλεσε τον επαγγελματικό κόσμο στο Επιμελητήριο και όχι στο ΕΚΒ», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αλ. Μαγαλιός.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως δεν τυπώθηκαν αφίσες του ΕΣΒ για την απεργία, καθώς το Επιμελητήριο αρνείται να δώσει οικονομική ενίσχυση στον ΕΣΒ, το μεγαλύτερο δηλαδή τμήμα του Επιμελητηρίου, αν και έχει ζητηθεί εγγράφως πολλές φορές σε αντίθεση με άλλα τμήματα που επιχορηγούνται χωρίς πρόβλημα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το