Photo Gallery, Τοπικά

«Πληγές» από τα επεισόδια στο Βόλο

Ένα από τα αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές από τον πετροπόλεμο

Αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα υπέστησαν ζημιές από τον πετροπόλεμο

Τις «πληγές» του μετρά, για ακόμη μία φορά μετά από πορεία, ο Βόλος. Η επέτειος μνήμης του αδικοχαμένου 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, προχθές Τετάρτη, στιγματίστηκε και πάλι από επεισόδια και βανδαλισμούς. Πρωταγωνίστησε μικρή ομάδα 30-40 ατόμων, που προκάλεσε ζημιές και αναστάτωσε από το απόγευμα έως αργά το βράδυ την πόλη. Εξοργισμένοι εμφανίζονται ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και καταστηματάρχες από τους προχθεσινούς βανδαλισμούς.

Πετροπόλεμος, κυνηγητό και ρίψη δακρυγόνων συνέθεσαν το γνωστό πλέον σκηνικό. Έγιναν και 12 προσαγωγές, αλλά κανείς δεν συνελήφθη. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν τα μεσάνυχτα και εκτονώθηκε η κατάσταση. Μέχρι να απελευθερωθούν οι 12, οι υπόλοιποι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας φωνάζοντας συνθήματα. Απέναντί τους παραταγμένοι μερικοί αστυνομικοί των ΜΑΤ. Δικηγόροι ανέλαβαν να κάνουν τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας για να αφεθούν ελεύθεροι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και τέσσερις ανήλικοι. Κλήθηκαν οι γονείς τους στην Αστυνομία. Από αυτούς, όπως έγινε γνωστό, δηλώθηκε άγνοια για τη συμμετοχή των παιδιών τους στην πορεία και φυσικά σε επεισόδια. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά γονέων πως τα παιδιά τους είχαν πει πως θα συναντούσαν φίλους για καφέ…

Η ένταση και ο πετροπόλεμος εξελίχθηκε κυρίως στην περιοχή της Φιλελλήνων και στον παραλιακό χώρο, μέχρι και το «Κορδόνι». Νεαροί, μετά τη λήξη της πορείας, άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους κυνήγησαν και έριξαν δακρυγόνα. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές θαμώνων, αλλά και καταστηματαρχών της παραλίας, ότι μερικοί νεαροί άρπαζαν τα τραπέζια και τα σήκωναν στον «αέρα», σπάζοντας και προκαλώντας ζημιές και την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί έριχναν δακρυγόνα. Οι θαμώνες της παραλίας έσπευσαν άρον-άρον να φύγουν και οι καταστηματάρχες να μαζέψουν ό,τι μπορούσαν. Η «μάχη» με τους αστυνομικούς δόθηκε στην παραλία και στο «Κορδόνι», όπου και εγκλωβίστηκαν νεαροί διαδηλωτές και πιάστηκαν από αστυνομικούς. Τέσσερις από τους προσαχθέντες, όπως έγινε γνωστό, πιάστηκαν από αξιωματικό που ήταν επικεφαλής ομάδας αστυνομικών.

Η περιοχή «σύρραξης» ήταν η οδός Φιλελλήλων μέχρι την Πολυμέρη, όπου και καταγράφονται ζημιές σε επτά τουλάχιστον σταθμευμένα αυτοκίνητα. Από τις πέτρες που πετούσαν νεαροί προκλήθηκαν ζημιές σε παρμπρίζ αυτοκινήτων. Ακόμη κάηκαν τρεις κάδοι (οι περισσότεροι είχαν μαζευτεί από το Δήμο λίγη ώρα πριν από την πορεία). Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφονται ζημιές σε μάρμαρα καταστημάτων, στην οδό Ιωλκού και Κ. Καρτάλη. Διαδηλωτές έσπασαν μάρμαρα και τα εκσφενδόνισαν εναντίον των αστυνομικών.

Μικροζημιές υπέστησαν τα λογότυπα πινακίδων τριών τραπεζών, καθώς και ένας φωτεινός σηματοδότης. Οι περισσότερες πάντως ζημιές τις προχθεσινής πορείας εντοπίζονται σε ιδιωτικές περιουσίες (κυρίως αυτοκίνητα, στα καταστήματα της παραλίας και σε μάρμαρα πρόσοψης καταστημάτων). Είναι χαρακτηριστική η αναφορά αξιωματικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά τον καθαρισμό χθες της πόλης, ότι συγκεντρώθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός από πέτρες, πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με προηγούμενες φορές.

Τ. Κ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το