Photo Gallery, Κόσμος

Άμοιρος ευθυνών για το αιματοκύλισμα στη Συρία δηλώνει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ

Ούτε τύψεις, ούτε ενοχές έχει, ανέφερε σε ειδησεογραφικό αμερικανικό δίκτυο

 


Εντελώς αμέτοχος στο αιματοκύλισμα που συριακού αντικυβερνητικού κινήματος επί δέκα ολόκληρους μήνες δηλώνει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC. Ο Σύρος πρόεδρος αρνείται την ευθύνη για την άγρια καταστολή, λέει ότι δεν έχει δώσει καμία εντολή για πυρ κατά διαδηλωτών -«μόνο ένας τρελός θα το έκανε αυτό»- και επιχειρηματολογεί πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δεν τον ανήκουν.
Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ αμφισβητεί παράλληλα τον προσωρινό απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους 4.000 νεκρούς της εξέγερσης, λέγοντας ότι «η πλειοψηφία» των ανθρώπων που σκοτώθηκαν «ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος και όχι το αντίθετο».
Στη συνέντευξη προς το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο υποβαθμίζει επίσης τις συνέπειες των κυρώσεων που ελήφθησαν σε βάρος της χώρας του, αναφέροντας ότι «δεν συνιστούν κάτι καινούριο». Απαντώντας στις ερωτήσεις της Μπάρμπαρα Γουόλτερς για τη βαναυσότητα της καταστολής, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ λέει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν του ανήκουν, ούτε τις διοικεί. «Δεν μου ανήκουν, είμαι πρόεδρος, δεν μου ανήκει η χώρα, δεν είναι δικές μου δυνάμεις» δηλώνει.
Στις καταγγελίες για έρευνες και συλλήψεις από σπίτι σε σπίτι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ο Άσαντ απαντά ότι οι πηγές πληροφόρησης δεν είναι αξιόπιστες. «Πρέπει να είσαι εδώ για να το δεις. Εμείς δεν το βλέπουμε αυτό. Οπότε δεν μπορούμε να βασιστούμε σε όσα ακούτε» λέει.
Αρνείται επίσης ότι νοιώθει οποιαδήποτε ενοχή για την καταστολή. «Έκανα ό,τι καλύτερο για την προστασία του λαού, οπότε δεν νοιώθω ένοχος. Λυπάσαι για τις ζωές που χάθηκαν. Αλλά δεν νοιώθεις ένοχος όταν δεν σκοτώνεις ανθρώπους» δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος.
Στους δέκα μήνες που μετρά η αντικυβερνητική εξέγερση -λαμβάνοντας πλέον τα χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου- το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστηρίζει ότι μάχεται «ένοπλες εγκληματικές οργανώσεις».

ΗΠΑ: Αναξιόπιστος ο Άσαντ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η άρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σχετικά με την ευθύνη του για την αιματοχυσία «δεν είναι αξιόπιστη» και αντικρούεται από πολλές μαρτυρίες. «Απλά δεν είναι αξιόπιστος» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζέι Κάρνεϊ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Συρίας.
Η συνέντευξη του Μπασάρ αλ-Άσαντ ήλθε την επομένη της επιστροφής του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Δαμασκό. Ο Ρόμπερτ Φορντ είχε εγκαταλείψει τη χώρα τον Οκτώβριο για λόγους ασφαλείας, όπως και ο πρεσβευτής της Γαλλίας που επίσης επέστρεψε τη Δευτέρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν εκ νέου τη Δευτέρα -διά της Χίλαρι Κλίντον- την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ ως πρώτο βήμα για να καταστεί η Συρία ευνομούμενη χώρα.

Νέες κυρώσεις επέβαλε η Τουρκία

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Συρίας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου και Τελωνείων, Χαγιάτι Γιαζιτζί, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Θα επιβάλουμε ένα φόρο 30% στα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Συρία» δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ελήφθησαν κατά του συριακού καθεστώτος, με το οποίο η Άγκυρα έχει διακόψει τους δεσμούς εξαιτίας της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το