Πολιτική

«Ναι» στο δάνειο των 130 δισ. ευρώ

Από το Eurogroup για την Ελλάδα με οριστική απόφαση στην αυριανή ομάδα εργασίας

Βέβαιος ότι η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας θα εγκριθεί από το σημερινό Eurogroup (χθεσινό) εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών-μελών του ευρώ στις Βρυξέλλες. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι βασικές αρχές του προγράμματος θα δρομολογηθούν σήμερα, ενώ η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ομάδα εργασίας του Eurogroup την Τετάρτη.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λόγω των εκλογών, ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα κόμισε φθάνοντας στο Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είπε πως αυτήν την εβδομάδα, μόλις εκπληρωθούν και τελευταίες αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις, θα υπογραφεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

«Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες» ανέφερε στους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI και παράλληλα τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Περιμένουμε την ανταπόκριση των αγορών στην παράταση της προσφοράς μας προς το υπολειπόμενο 4% των κατόχων ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Η αγορά», πρόσθεσε, «κατανοεί πολύ καλά ότι η αποδοχή της προσφοράς μας είναι μια έξυπνη και αποδοτική λύση». Στο σημείο αυτό δήλωσε «πολύ αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI».

Ο Γιούνκερ απηύθυνε δημόσια έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση, να τηρήσει φέτος απαρεγκλίτως τον στόχο που έχει θέσει. Συγχρόνως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «άφησε ανοικτή την πόρτα» όσον αφορά τις διαβουλεύσεις Μαδρίτης-Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περυσινό δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Ξεκινούμε από το ότι η Ισπανία θέλει και πρόκειται να υλοποιήσει τον στόχο της για το δημοσιονομικό έλλειμμά της φέτος», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Eξάλλου, σε δηλώσεις του πριν το Eurogroup o Σόιμπλε αρνήθηκε να συγκρίνει την Ισπανία με την Ελλάδα. Όπως είπε, «η Ισπανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και αυτό επιβεβαιώνεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου τα επιτόκια δανεισμού για τη χρηματοδότηση της Μαδρίτης έχουν μειωθεί σημαντικά».

«Είμαστε όλοι σε έναν δύσκολο δρόμο αλλά οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την «καθολική συμμετοχή» στο PSI, έπειτα από την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 23 Μαρτίου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η προσφορά είναι μοναδική, είναι μια καλή και επωφελής προσφορά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, στην οποία πρόταξε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως το επόμενο βήμα μετά το PSI.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Το πρώτο μέσο ανάπτυξης και ευημερίας είναι η απαραίτητη ρευστότητα για την πραγματική οικονομία και μόνο μέσα από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση μπορούμε να το επιτύχουμε», σημείωσε.

Σε σχέση με το PSI, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την «καθολική συμμετοχή» στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, μετά την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 23 Μαρτίου (για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο και τα δάνεια των ΔΕΚΟ).

Για την απόφαση της ISDA να κηρύξει πιστωτικό γεγονός την αναδιάρθρωση του χρέους έπειτα από την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Τέλος, ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται πλέον σε βιώσιμο επίπεδο, μετά τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ από το PSI.

Ανταλλαγή ομολόγων αξίας 177 δισ.

Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 177, 252 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του PSI, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για ομόλογα τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, δανείων ΔΕΚΟ και φυσικών προσώπων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, ενώ για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο η προθεσμία για την ένταξή τους στο «κούρεμα» και την ανταλλαγή λήγει στις 23 Μαρτίου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη τι μέλλει γενέσθαι με την αποζημίωση, από το υπουργείο Οικονομικών, των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα και εντάχθηκαν αναγκαστικά στο «κούρεμα», έχοντας σημαντικές απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημά τους.

Αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 11.000 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 9.500 έχουν ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ ανά άτομο.

Εξάλλου αρκετά περιορισμένος ήταν ο όγκος του κρατικού χρέους που αγόρασε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από παύση σχεδόν ενός μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποκτώντας από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα της Ευρωζώνης ύψους «μόλις» 27 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Reuters, εκτιμάται ότι αγόρασε κυρίως πορτογαλικό χρέος -παράλληλα με την πρόσφατη γενναία ένεση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Εξαιτίας της ωρίμανσης χρεογράφων αξίας 1,523 δισ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ έχει πλέον ομόλογα ύψους 218 δισ. ευρώ από το ξεκίνημα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων το Μάιο του 2010.

Το πρόγραμμα, που στοχεύει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και ο όγκος του οποίου αυξομειώνεται ανάλογα με το κλίμα απέναντι στους «υπερχρεωμένους», έχει προκαλέσει διάσταση απόψεων εντός του Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως και αντιδράσεις από κράτη μέλη (κυρίως από τη Γερμανία).

Η διοίκηση της ΕΚΤ έχει δείξει πως προτιμά η αγορά ομολόγων να αναληφθεί σύντομα από άλλη αρχή της Ευρωζώνης -κυρίως δηλαδή από τους μηχανισμούς στήριξης- αλλά δεν δηλώνει πώς και πότε πρόκειται να τερματίσει το πρόγραμμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το