Photo Gallery, Πολιτική

«Λάθος εντυπώσεις» λέει τώρα η τρόικα

Σε αναδίπλωση μετά τον πολιτικό σάλο που προκλήθηκε

Σε αναδίπλωση προχώρησε η τρόικα, εκφράζοντας λύπη για τις «λάθος εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν» κατά τη συνέντευξη των εκπροσώπων της την Παρασκευή. Εντούτοις, οι πολιτικές αναταράξεις που δημιουργήθηκαν είναι έντονες και από τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να ηρεμήσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και να εξηγήσει το σχέδιο-μαμούθ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το θέμα δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη της συμφωνίας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ από τους επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς και την επικριτική τους στάση απέναντι στους εργαζόμενους που αντιδρούν, προασπίζοντας «προνόμια», όπως ανέφεραν.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από συνδικάτα, κόμματα αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έδωσε οδηγίες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκδώσει, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ανακοίνωση αποδοκιμάζοντας τη συμπεριφορά της τρόικας, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Ακολούθησε, τα ξημερώματα της Κυριακής, η τρόικα με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει πως λυπάται για τις λάθος εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν από τη συνέντευξη των εκπροσώπων της.

Η τρόικα αναφέρει συγκεκριμένα ότι σέβεται απόλυτα «τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», καθώς και τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», συμπληρώνοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτές και ότι ο δικός της ρόλος «συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντομινίκ Στρος Καν, Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Τρισέ επιθυμώντας να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δημιουργείται ένα σκηνικό δύσκολα διαχειρίσιμο από πολιτικής απόψεως. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, δεν υποφέρεται» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής».

«Διαφωνώ με την τακτική των συνεντεύξεων της τρόικας» αναφέρει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στον «Τύπο της Κυριακής», προσθέτοντας για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ: «Η αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου είναι θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Στον κυριακάτικο Τύπο, επανέρχονται εξάλλου τα σενάρια περί προώρων εκλογών. «Προχωράμε μπροστά, εξαντλούμε την τετραετία, αλλά είμαστε και έτοιμοι να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Όχι με κατασκευασμένα και πλαστά διλήμματα» είπε ο κ. Σκανδαλίδης στο «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με το Βήμα, το ενδεχόμενο εκλογών αποκλείστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο: Ο Πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει, έλεγαν συνεργάτες του.

«Φυσικό ήταν, είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση που είμαστε πεσμένοι στο καναβάτσο να μιλάμε για εκλογές;» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας. Ωστόσο πολλοί παραμένουν με την αμφιβολία τι θα γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν είναι προδιαγεγραμμένες.

«Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου στο βάθος του μυαλού του, σκέπτεται τις εκλογές. Αν θα τις πραγματοποιήσει, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η ΝΔ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» δηλώνει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στο «Τύπο της Κυριακής».

«Άστοχες»

«Τουλάχιστον άστοχες» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Σ. Ντερούζ σε κυριακάτικες εφημερίδες, στην οποία συστήνει στην Αθήνα μεταξύ άλλων την πώληση παραλιών, του Ελληνικού και της ΔΕΗ.

Η απόφαση για «αξιοποίηση, και όχι εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας είναι επιλογή της κυβέρνησης και θα γίνει συντεταγμένα, αναφέρει ο υπουργός σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, με φόντο τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί νωρίτερα για τις δηλώσεις των αξιωματούχων της τρόικας στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αξιωματούχου που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει: «Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, είναι μια επιλογή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας».

Η αξιοποίηση, λέει ο υπουργός, είναι επιλογή της κυβέρνηση που προωθείται παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, «το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα – με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

«Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως η κυβέρνηση, και «ουδείς άλλος» παίρνει συντεταγμένα αυτές τις αποφάσεις. «Γι’ αυτό και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Ντόρα

Θετική είναι η ανταπόκριση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο κάλεσμα του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για διάλογο επί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα το 2015. Την πρόσκληση έχει αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΝ, ενώ θετικά έχει απαντήσει ο ΛΑΟΣ.

Με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνει: «Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ότι είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι κομματικοί σκυλοκαβγάδες και να υπάρξει εθνική συνεννόηση τόσο για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, όσο και για ένα οργανωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης και όχι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα συμφωνηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις σε βάθος δεκαετίας και θα μπορέσει να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα και κυρίως ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Παπακωνσταντίνου και θα καταθέσει με σαφήνεια τις προτάσεις της, γιατί πιστεύει ότι αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση για τις δύσκολες αυτές αποφάσεις, είναι πολύ κοντά η απώλεια του ελέγχου της οικονομίας, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και το λαό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το