Photo Gallery, Τοπικά

«Ένα Συμβούλιο «Σοφών» ίσως σώσει τη χώρα»…

Εκδήλωση: Από την Ελλάδα της πτώχευσης στην Ελλάδα της δημιουργίας


 

Μια ομάδα 15 ατόμων, ένα «Συμβούλιο Σοφών» θα μπορούσε ίσως μέσα στα δύο επόμενα χρόνια να αναστρέψει την κατάσταση της χώρας, καθώς δεν υπάρχει κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες, υποστήριξε – μεταξύ άλλων – ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μιλώντας στη χθεσινή, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, εκδήλωση του Συλλόγου «Αξιότης» στο Δημαρχείο Βόλου σε συνεργασία με το Δήμο του Βόλου και το Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Θ». Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα έχει πτωχεύσει εδώ και ένα χρόνο και ότι δεν θα μας δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου. «Τώρα διαχειριζόμαστε τα απόνερα» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας – με αφορμή και τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – ότι τώρα η συναίνεση δεν έχει καμία σημασία.

Στη χθεσινή εκδήλωση ακούστηκαν μεν σκληρά λόγια για την ελληνική πραγματικότητα, πολλές όμως αλήθειες, που σπάνια τις λένε οι πολιτικοί μας. Έγινε λόγος για παρωχημένο πολιτικό σύστημα, για αδύναμη κυβέρνηση που έχει επιφέρει μεγάλο έλλειμμα ηγεσίας στον τόπο, κάτι που – όπως ειπώθηκε – είναι χειρότερο από το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Έγινε λόγος για παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής και για την ανάγκη συνοχής στο εσωτερικό και αλληλεγγύης στις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις. Ιδιαίτερα καυστικοί ήταν οι ομιλητές και για το ρόλο της Δικαιοσύνης σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία «παράνομη» συμπεριφορά του Κράτους απέναντι στον πολίτη.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

«Από την Ελλάδα της πτώχευσης στην Ελλάδα της δημιουργίας: Εφικτές προτάσεις για μία νέα αρχή» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του Συλλόγου «Αξιότης», ενός επιστημονικού φορέα προβληματισμού και διαλόγου, μη κερδοσκοπικού, με μέλη καταξιωμένα κοινωνικά, διακρινόμενα από πνεύμα ανεξαρτησίας και προσήλωσης στις αρχές της αξιοπρέπειας και της αξιοκρατίας.

Ο κ. Γιάννης Αναστόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου, ξεκαθάρισε πως ο Σύλλογος δεν είναι πολιτικός σχηματισμός, αλλά κομμάτι ενεργών πολιτών και χθες στο Βόλο μίλησε για τη «Διαχείριση της αβεβαιότητας και την ηγεσία σε δύσκολους καιρούς». Αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής του πολίτη στη λειτουργία του Κράτους, επισημαίνοντας πως και οι πολίτες ευθύνονται για τα όσα έχουν συμβεί. Μιλώντας για τη μεθοδολογία αντιμετώπισης της κατάστασης, από την πλευρά των πολιτών, επεσήμανε πως δύο είναι τα βασικά στοιχεία: Να μην κάνουμε τίποτε και απλά να περιμένουμε ή να θεωρήσουμε πως η κρίση είναι μπόρα και θα περάσει χωρίς να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες. Και έσπευσε να προσθέτει ότι «δεν θα πρέπει ούτε να παραλύουμε, αλλά ούτε και να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Η σωστή αντιμετώπιση είναι η προσαρμογή στις περιστάσεις υιοθετώντας αισιόδοξο ρεαλισμό. «Θα πρέπει να βγούμε έξω από το τούνελ της μοιρολατρίας. Και αυτό είναι εφικτό. Είναι εφικτό με συλλογική προσπάθεια. Η κρίση μπορεί τελικά να φέρει ανάταξη» ανέφερε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αδυνατεί να επικοινωνήσει και να συστρατεύσει τις παραγωγικές δυνάμεις καθώς δίνει ασαφή και αντικρουόμενα συνθήματα. «Το μεγάλο έλλειμμα ηγεσίας είναι χειρότερο από το οικονομικό πρόβλημα» υπογράμμισε και κατέληξε πως σήμερα χρειαζόμαστε «ηγέτες που δεν θα σύρονται από τις εξελίξεις, αλλά θα δημιουργούν τις εξελίξεις. Ηγέτες με θάρρος, σχέδιο, δυναμισμό και στρατηγική. Η εποχή των καθυστερήσεων, των αναβολών και της αναβλητικότητας έφτασε στο τέλος».

Ο κ. Βασίλης Νικολετόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπογράμμισε πως εδώ και ένα χρόνο υπάρχει στάση πληρωμών – με εξαίρεση μισθούς και συντάξεις – και ενώ το «καράβι πάει για τα βράχια» οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι παθητικές. Χαρακτηριστικά τόνισε «είμαστε μια αριστερή κοινωνία, θα προσθέσουμε σε αυτό τους φίλους της ατιμωρησίας, της τεμπελιάς και της αδιαφορίας, έτσι θα φτάσουμε στο 70% της σημερινής κοινωνίας. Μίας κοινωνίας, σε πλήρη κατάπτωση. Το φθηνό χρήμα δημιούργησε κακή νοοτροπία». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Μετά τη γνωστή φράση «μαζί τα φάγαμε», εγώ λέω «μαζί τα εισπράξαμε». Το «κάποιος άλλος πάντα φταίει» μου προκαλεί αηδία, ενώ η κραυγή «πού είναι το κράτος» είναι γελοία.

Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μας». Χαρακτήρισε «έγκλημα» -οικονομικό – τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα και τόνισε πως χρειαζόμαστε «έναν ισχυρό ηγέτη και μία κυβέρνηση συνεργασίας» και να δούμε την άλλη Ελλάδα της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αν. Βολιώτης μιλώντας για την «Δικαιοσύνη την εποχή της κρίσης» υπογράμμισε πως ο πολίτης βλέπει τον εαυτό του απροστάτευτο, βλέπει να ενθαρρύνεται η παρανομία, κυρίως όμως να κυριαρχεί η ατιμωρησία και να ακούει συχνότερα για αρνησιδικία. «Για την κατάσταση αυτή την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η Πολιτεία και όχι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία «παράνομη» συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον πολίτη» είπε. Αναφέρθηκε στα προβλήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μπορεί να καταξιώνεται η Δικαιοσύνη, όταν ενεργεί ως μοχλός δίωξης του πολίτη για παραβάσεις, όπως οφειλών στο ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, αντίθετα καταξιώνεται όταν ενεργεί ως μοχλός προστασίας του πολίτη και αυτή τη Δικαιοσύνη θέλουμε».

Σε παρέμβασή του ο πάρεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Παναγ. Τσούκας διατύπωσε το ερώτημα «αν η ελληνική Δικαιοσύνη περνά κρίση ή βρίσκεται σε κρίση από τότε που ιδρύθηκε ή είναι το κανονικό της» επισημαίνοντας ότι το ελληνικό κράτος, ένα κράτος υπανάπτυκτο – όπως είπε – θρέφει 4500 δικαστές και 50.000 δικηγόρους για 10 εκατομμύρια πολίτες και υπεραμύνθηκε του αγγλοσαξονικού ή του γερμανικού τύπου Δικαιοσύνης με 9.000 δικαστές για 90 εκατομμύρια πολίτες.

Ο κ. Γεννηματάς, επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπογράμμισε πως η εφικτή πρόταση για μία νέα αρχή είναι μία ομάδα 15 ατόμων, έμπειρων, ικανών που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο να αναλάβουν τη διοίκηση της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, δικηγόρος κ. Δημ. Τσιμπανούλης υπογράμμισε πως «δεν φταίει το μνημόνιο, αλλά η κατάσταση που φτάσαμε»και η καθυστέρηση των αναδιαρθρώσεων της χώρας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης με την παρατήρηση πως «χάθηκαν χρήσιμα χρόνια μέσα στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν αναπροσαρμογές».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το