Πολιτική

Ευρωπαϊκή διάσταση για την ΑΟΖ

Παρέμβαση Σαμαρά στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Παρέμβαση Σαμαρά στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ευρωπαϊκή διάσταση επιδιώκει να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ.

Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βουλιαγμένη, ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο παράδειγμα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα ζητήματα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος να χειρίζεται τα θέματα αυτά μόνο του.

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως «μέχρι τα τέλη του 2013, θα έρθει η ανάκαμψη», σημειώνοντας πως η χώρα, το 2012, «είχε μια δύσκολη χρονιά, όμως η Ελλάδα πέτυχε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες».

«Ο ελληνικός λαός υπέφερε πολύ και εξακολουθεί να υποφέρει», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως με τα πρώτα στοιχεία για φέτος, φαίνεται πως «θα πιάσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ ανέφερε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2012 είναι περισσότερο από ικανοποιητική, παρά τη μεγαλύτερη ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, σαφής ήταν ο στόχος του πρωθυπουργού να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, τονίζοντας πως αν και αυτά τα επιτεύγματα είναι εύθραυστα, αυτή τη φορά, υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης για να διορθώνεται η πορεία όταν υπάρχουν αποκλίσεις.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια μεσαία τάξη κατεστραμμένη και μια απελπισμένη νεολαία» σημείωσε, κάνοντας πολλές φορές αναφορά στην ομιλία του στην ανεργία των νέων.

Για τον πρωθυπουργό η ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα καθώς, όπως είπε, «οι τάσεις της ανεργίας είναι αφόρητες και ανησυχητικές και πρέπει οπωσδήποτε να τις αντιστρέψουμε αμέσως».

Παράλληλα, μίλησε για «λαϊκιστικές φωνές, που ακούγονται και από δεξιά και από αριστερά», οι οποίες- όπως είπε- «είναι ανίκανες να εκτροχιάσουν την προσπάθεια».

Για τον Αντώνη Σαμαρά, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, με έμφαση στην απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Αυτό που προσφέρει η Ελλάδα σήμερα, σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, είναι “red carpet” και όχι “red tape”, δηλαδή γραφειοκρατία» είπε ο κ. Σαμαράς, θέτοντας ως στόχο του την καταπολέμηση του φαινομένου.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως, έως τα τέλη Μαρτίου, θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, ενώ άλλα τρία μεγάλα προγράμματα θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους, εκφράζοντας την εκτίμηση πως ο στόχος, σε αυτό τον τομέα, θα ξεπεραστεί.

Πρόσβαση επενδυτων σε στοιχεια επιχειρήσεων υπο αποκρατικοποίηση

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία για την πρόσβαση σε πληροφορίες και εμπιστευτικά στοιχεία επιχειρήσεων ενόψει των αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η τροπολογία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει στις αρχές Απριλίου η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, καθώς οι επενδυτές, για να μπορέσουν να καταθέσουν προτάσεις, πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία.

Έπειτα από τις σφοδρές αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα αναδιατυπώσεις στην τροπολογία αυτή και πλέον ορίζεται ότι οι πληροφορίες θα είναι δυνατό να δίνονται μόνο σε προεπιλεγέντες επενδυτές. Με την αρχική διατύπωση τα στοιχεία ήταν δυνατό να δίνονται στους «υποψήφιους» επενδυτές.

Εξάλλου, με αναδιατύπωση η κυβέρνηση εξασφαλίζει ότι η δυνατότητα παροχής εμπιστευτικών πληροφοριών που προβλέπεται από την τροπολογία, δεν θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν ή σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εθνική άμυνα της χώρας, η δε παροχή των πληροφοριών αυτών από την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ θα χορηγείται μόνο ύστερα από σχετική έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Όμως ούτε και μετά τις αναδιατυπώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συμφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση εκχωρεί πολύτιμες πληροφορίες με στόχο το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το