Πολιτική

Φάρμακα και στα σουπερμάρκετ

 

Ζητάει η τρόικα να πωλούνται πλέον άμεσα τα μη συνταγογραφούμενα
Ζητάει η τρόικα να πωλούνται πλέον άμεσα τα μη συνταγογραφούμενα

Την άποψη ότι αν συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, θα είναι χωρίς αντικείμενο η επόμενη συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Υγείας, όπως παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο Ματίας Μορς, εξέφραζαν κύκλοι του υπουργείου, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Η Τρόικα ζήτησε να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα.

Επίσης ζητήθηκε οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.

«Η μεγαλύτερη έννοια μου, δεν είναι τι λένε οι εταίροι μας, αλλά τί θέλω εγώ για τη χώρα μου», φέρεται να είπε ο Α. Λυκουρέντζος σε συνεργάτη του, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ενώ ο ίδιος, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει καταγράφει θεαματική βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, που αφορούν την υγεία και η κατάσταση δείχνει να συνεχίζει βελτιούμενη.

Ειδικότερα πολύ δύσκολη αποδεικνύεται η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, που θα παραμείνουν τελικά και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, και μάλιστα πιθανότατα έως τα τέλη της.

Βασικό “αγκάθι” στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι αυτό του Δημοσίου, θέμα το οποίο είναι πιθανό να φθάσει τελικά στα χέρια των τριών πολιτικών αρχηγών εάν η τρόικα επιμείνει.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι η τρόικα δεν αρκείται σε μετακινήσεις αλλά απαιτεί αποχωρήσεις στο Δημόσιο, και σε κάθε περίπτωση εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών:

-Λένε “όχι” στο σχέδιο διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, αν αυτό δεν οδηγεί σε απολύσεις

-Απορρίπτουν κατ’ αρχήν το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

-Δεν συζητούν τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

-Χαρακτηρίζουν “γενναιόδωρη” τη ρύθμιση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που περιλαμβάνει 4ετή περίοδο χάριτος με επιτόκιο 1,5%.

Οι ελεγκτές δέχονται να υπάρξει ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, όμως απορρίπτουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 60 δόσεις και εγκρίνουν το πολύ 36 δόσεις.

Θετικοί, πάντως, φαίνεται να είναι στην αποπληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων του 2013 σε 5 δόσεις.

Ο Αντώνης Μανιτάκης, που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων δεχόμενος κριτική για καθυστερήσεις στο σχέδιο κινητικότητας, απαντά ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για απολύσεις.

Ο κ. Μανιτάκης τονίζει ότι “αμετάθετος στόχος του υπουργείου παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν”.

“Ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση τη δημόσιας διοίκησης” προσθέτει ο κ. Μανιτάκης.

Πάντως, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα ΜΕGA”, απέφυγε να δεσμευθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Σε ευθεία, σχετική ερώτηση που δέχτηκε, αρκέστηκε να απαντήσει ότι “η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή και οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν”.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, δεν φάνηκαν να συνδέουν το θέμα με την εκταμίευση της δόσης. Ζήτησαν όμως τα οργανογράμματα όχι μόνο του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η θέση που διατυπώνει ο κ. Βενιζέλος είναι:

“Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη μας και τις γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις και τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών που δείχνουν ότι υπάρχουν όρια και στην εφαρμογή ορισμένων πολιτικών”.

Ο έταιρος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, λέει “ναι” μόνο σε σύννομες απολύσεις και ασκεί κριτική για κωλυσιεργεία από όλα τα υπουργεία στο θέμα των απολύσεων των επιόρκων.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλου στον ρ/σ Βήμα FM: “Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, οι επίορκοι να απολυθούν χωρίς δεύτερη συζήτηση, έχει καθυστερήσει η όλη διαδικασία, έπρεπε να έχουν απολυθεί απο χτες, πολύ πριν το πει η τρόικα. Δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό σε αυτό το θέμα”.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τονίζει:

“Η τρόικα οφείλει να αντιληφθεί και να αποδεχθεί ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όρια της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η περαιτέρω διευκόλυνση στην πληρωμή οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο , η επανεξέταση του καθορισμού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και η ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την πληρωμή των δόσεων των δανείων που οφείλουν, είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα”.

“Αν υπάρχει πραγματική διαφωνία, αυτή μπορεί να εκφραστεί μόνο με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια μιας κοινωνίας που ασφυκτιά υπό το βάρος της πιο βάρβαρης και αντικοινωνικής πολιτικής”

“Αγκάθι” η ρύθμιση  των οφειλών στα ταμεία

Νέα συνάντηση είχαν σήμερα (χθες) τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, θέμα που αποτελεί ένα ακόμη “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει ρύθμιση για τις οφειλές, που φτάνουν τα 15 δισ. ευρώ, αλλά διαφωνούν για τον αριθμό των δόσεων. Όπως όλα δείχνουν, οι μέχρι στιγμής συζητήσεις έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο και δεν αποκλείεται το θέμα να φθάσει τελικά στο τραπέζι της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικα, ώστε να λυθεί εκεί.

Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης έως και 48 δόσεις, σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η τρόικα θέλει το νέο, μόνιμο πλαίσιο να προβλέπει έως και 12 δόσεις, με το υπουργείο Εργασίας να προσπαθεί να το φθάσει στις 18 δόσεις.

Όσον αφορά στην έκτακτη ρύθμιση, τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας, η τρόικα επιμένει ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τις 36 δόσεις, με το υπουργείο Εργασίας να προσπαθεί να το φθάσει τουλάχιστον ως τις 60 δόσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα και στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στον ρ/σ Αlpha 98,9:

“Προτείναμε, πρώτον, την πάγια ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών, εκεί στο πλάνο από 18 μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ποσό της οφειλής, και επίσης τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας, όπως την αποκαλούμε, όπου μια επιχείρηση υποβάλει αίτηση μόνο μια φορά, μέχρι τον Απρίλιο του 2013, προκειμένου να εξοφλήσει σ’ ένα πλάνο πιο μακροπρόθεσμο, μέχρι 66 δόσεις με τη δική μας πρόταση. Η άποψη της τρόικα, κοντολογίς, είναι να υπάρξουν λιγότερες δόσεις. Και ξεκινάει από τις 12 στην πρώτη εκδοχή της πάγιας ρύθμισης. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια απόκλιση”.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το