Πολιτική

Μπαρόζο: Η Ελλάδα αξίζει τη στήριξή μας

Μπαρόζο

H Ελλάδα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και η ελληνική κυβέρνηση αξίζει τη στήριξή μας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, ο Ζ. Μπαρόζο υπεραμύνθηκε της πολιτικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ακολουθείται στα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα πρέπει να τηρηθούν.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τις αδύναμες χώρες με στοχευμένες δράσεις για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως τους νέους που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ευρωζώνη δεν είναι ούτε μονόπλευρη αλλά ούτε και δογματική και λαμβάνει υπόψη τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στα κράτη- μέλη.

Χαρακτηριστική, όπως είπε, της ευελιξίας που επιδεικνύει η ευρωζώνη σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι η χορήγηση διετίας στην Ισπανία και ενός έτους στην Πορτογαλία σχετικά με την υποχρέωση μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%.

Ο Ζ. Μπαρόζο τάχθηκε κατά της χαλάρωσης της πειθαρχίας, υποστηρίζοντας πως ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων δεν θα συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Στουρνάρας σε Κάρας: Πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτή την κρίση

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (χθες) ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιαννης Στουρνάρας. «Του υπενθύμισα ότι είμαστε περίπου στον έκτο χρόνο της ύφεσης, ότι πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτή την κρίση, με μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας, μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων. Αυτό που θέλουμε τώρα από την Ευρώπη είναι επενδύσεις, είναι ανάπτυξη, να μας  βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση μέσω επενδύσεων» δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός.

Παράλληλα, το απόγευμα της Πέμπτης υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην εκτίμηση ότι η τρόικα «θα παραμείνει πιθανότατα στην Αθήνα ως το τέλος της άλλης εβδομάδας» δίνοντας έτσι το στίγμα της παράτασης των συνομιλιών οι οποίες σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα επρόκειτο να ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή.

Ερωτηθείς για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι «πρέπει να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα» στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σημειώνεται ότι το βασικό προαπαιτούμενο (milestone) της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, είναι το «πακέτο» της μείωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου στο οποίο εντάσσεται και το αίτημα για απολύσεις επιόρκων υπαλλήλων.

Για το θέμα, τέλος, της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ο ίδιος ανέφερε: «Δεν θέσαμε τώρα θέμα μείωσης ΦΠΑ, είχαμε πιο σημαντικά θέματα». Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα τέθηκε ανεπισήμως και η πρώτη αντίδραση της τρόικας ήταν αρνητική.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Στουρνάρα:

«Ηταν μεγάλη μας χαρά που ήρθε σήμερα εδώ ο κ. Kάρας, φίλος της Ελλάδας, μεγάλη προσωπικότητα και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σημαντικές αρμοδιότητες. Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία και για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού να βγούμε από την κρίση. Του  υπενθύμισα ότι είμαστε περίπου στον έκτο χρόνο της ύφεσης, ότι πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτή την κρίση, με μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας, μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων. Αυτό που θέλουμε τώρα από την Ευρώπη είναι επενδύσεις, είναι ανάπτυξη, να μας  βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση μέσω επενδύσεων. Και ο κ. Kάρας συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Επίσης, συζητήσαμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Θα υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχάρη τον Υπουργό για τους στόχους που έχει πετύχει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες και υπογράμμισε την ανάγκη για λύσεις,  άμεσα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στη  μείωση του δημοσίου χρέους και την ανάπτυξη, την απασχόληση και  τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το