Τοπικά

Ζευγάρι Αλβανών κρίθηκε ένοχο για πλαστές άδειες παραμονής

Πλήρωσαν το παράβολο των 300 ευρώ για την έκδοση των αδειών παραμονής τους στη χώρα, αλλά και 1.500 ευρώ «για να εκδοθούν οι άδειες ταχύτερα», όπως δήλωσαν χθες απολογούμενοι στο Δικαστήριο, ζευγάρι Αλβανών, που κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της χρήσης πλαστών πιστοποιητικών, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της παράνομης παραμονής στη χώρα.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε χθες συνολικές ποινές φυλάκισης 13 μηνών στον καθένα, στον 34χρονο και στην 32χρονη σύζυγό του, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ τους επέβαλε και χρηματική ποινή 6.000 ευρώ στον καθένα.
Μάλιστα το Δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα της συνηγόρου υπεράσπισης να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών αιτίων.
Οι δύο Αλβανοί υπήκοοι είχαν συλληφθεί την Τρίτη στη Σκιάθο, όταν είχαν μεταβεί στο γραφείο εξυπηρέτησης φορολογουμένων, που λειτουργεί στο νησί και προσπάθησαν να εκδώσουν ΑΦΜ, προσκομίζοντας άδειες παραμονής, που δεν ήταν γνήσιες. Οι υπάλληλοι του ΓΕΦ αντιλήφθηκαν τα πλαστά πιστοποιητικά και ειδοποίησαν την αστυνομία, που συνέλαβε τους δύο αλλοδαπούς.

Η συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων ζήτησε χθες αναβολή συζήτησης της υπόθεσης, μέχρι να προσκομιστούν τα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που να πιστοποιούν ότι οι άδειες παραμονής που κατείχαν, ήταν πλαστές, αίτημα που απορρίφθηκε από το Δικαστήριο, όπως απορρίφθηκε και το αίτημα ακύρωσης της διαδικασίας Αυτοφώρου και παραπομπής σε τακτική δικάσιμο, καθώς τις φερόμενες ως πλαστές άδειες τις είχαν οι δύο αλλοδαποί τρεις μήνες τουλάχιστον.
Η συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε πως υπάρχει πλάνη ως προς τη γνησιότητα των εγγράφων, υπάρχουν αμφιβολίες και πως οι δύο κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο, αφού συνεργάστηκαν με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Μάλιστα οι ίδιοι προσκόμισαν τις φερόμενες ως πλαστές άδειες παραμονής. Ζήτησε δε την αθώωσή τους.
Απολογούμενη η 32χρονη, που είναι μητέρα ενός 5χρονου παιδιού, δήλωσε μεταξύ άλλων πως είχε μεταβεί η ίδια στο υπουργείο και αφού πλήρωσε τα παράβολα των 300 ευρώ, ένας κύριος της είπε ότι θα καθυστερούσε η έκδοση των αδειών. «Πήγαμε και τις πήραμε και πήγαμε να βγάλουμε ΑΦΜ στη Σκιάθο και μας είπαν να περιμένουμε. Μετά μας κάλεσε η Αστυνομία και μας είπε πως υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε η 32χρονη, που βρίσκεται από το 2006 παράνομα στην Ελλάδα με τον σύζυγό της.

Η 32χρονη που φροντίζει έναν ηλικιωμένο άνθρωπο πρόσθεσε πως έδωσε τα 300 ευρώ σε έναν κύριο στον διάδρομο, αλλά της ζήτησε και άλλα 1.500, για να εκδοθεί ταχύτερα η άδεια, για να παρέμβει ο πρόεδρος του Δικαστηρίου και να δηλώσει πως πρώτη φορά ακούει, πως το κράτος έδωσε πλαστή άδεια παραμονής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απολογία του 34χρονου συζύγου, που εργάζεται περιστασιακά σε διάφορες εργασίες στο νησί και ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως νόμιζαν πως ήταν αληθινές οι άδειες, πλήρωσαν τα παράβολα των 300 ευρώ και 1.500 ευρώ για να εκδοθούν ταχύτερα…
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας επισήμανε μεταξύ άλλων πως δεν προκύπτει ξεκάθαρα ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος, πρότεινε να παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο και τόνισε ότι είναι καταστρατήγηση του νόμου το συμβάν, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη. Πρότεινε δε να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών αιτίων. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα, ενώ χαρακτήρισε πρωτάκουστο τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης. Στη Δίκη κατέθεσαν ο αστυνομικός που είχε συλλάβει τους δύο αλλοδαπούς, καθώς και μια γειτόνισσά τους, που ανέφερε πως τόσα χρόνια στο νησί δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το