Άρθρα

Υπόλογοι απέναντι στα παιδιά

Του Στάθη Χαλαστάρα
και της Επιτροπής Πολιτών Κραυσίδωνα

Όταν χάνεις ένα δέντρο χάνεις κάτι πολύτιμο. Το φυτεύεις, το ποτίζεις, το περιποιείσαι και το βλέπεις να μεγαλώνει. Το βλέπεις να μεγαλώνει μαζί με τα παιδιά σου, πολύ περισσότερο όταν αυτό το δέντρο δεν είναι ένα αλλά πολύ περισσότερα. Αυτό συνέβη  και στην οδό Καραμπατζάκη εκεί στη Νέα Ιωνία, στην όμορη πόλη του Βόλου. Σήμερα ο απολογισμός της απώλειας πρασίνου είναι τραγικός. Όχι δεν κτύπησε  κορονοϊός τα δέντρα, τα κτύπησε  η αντιμετώπιση της περιοχής από τη δημοτική αρχή Βόλου. Μια ζωντανή συστάδα δέντρων στο πεζοδρομημένο τμήμα κοντά στο χώρο πολιτισμού «Μεταξουργείο» νεκρή… χάθηκε. Ήταν 20-11-2017 τότε που η δημοτική αρχή πραγματοποίησε καταδρομική επέμβαση με γενναιόδωρο “κλάδεμα” στη συνοδευόμενη από  πλήθος αντιδράσεων πολιτών και φορέων, με τη δεύτερη επέμβαση εκδήλωσης μίσους να πραγματοποιείται στις 24-1-2020, αυτή τη φορά στο δεύτερο πεζοδρομημένο τμήμα που εφάπτεται με τη λεωφόρο Ειρήνης. Σήμερα αυτή η υπέροχη ονομασία ” Ειρήνη” δεν έχει  καμιά σχέση με την καταστροφική συμπεριφορά που αντιμετώπισε η φύση στην περιοχή. Υπόλογοι απέναντι στα παιδιά της εποχής και στο κάθε παιδί και δημότη που συμμετείχε στη δενδροφύτευση! Είναι άνοιξη και τα πουλιά πλέον δεν κελαηδούν, ούτε φωλιάζουν σ΄ αυτά τα δύο τμήματα. Οι άνθρωποι  δεν έχουν που να σταθούν, να κάνουν τον περίπατό τους, να ηρεμίσουν από το αναγκαστικό μάντρωμα που επιβάλει η πανδημία.  Η σκιά δεν θα απλωθεί φέτος το καλοκαίρι. Όσοι περνούν από το πολυσύχναστο αυτό γραμμικό χώρο δεν θα κάθονται να ξαποστάσουν στα δυο αυτά τμήματα της Καραμπατζάκη.

Υπάρχει κάποιος σ΄ αυτή την πόλη να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες, αυτές που σήμερα η πανδημία του κορονοϊού τραγικά ανέδειξε; Το ισοζύγιο στην αναλογία χώρων πρασίνου ανά κάτοικο στην πόλη του Βόλου και της Ν. Ιωνίας είναι ελλειμματικό, με μέσο όρο 3,97 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, όταν  σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να είναι 6,43 τετραγωνικά ανά κάτοικο και τον   Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος να θέτουν ελάχιστη αναλογία τα  9 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Στην πόλη μας το μικρότερο ποσοστό ανά κάτοικο καταγράφεται στο  Καραγάτς με 0,48 τετραγωνικά και στη Ν. Ιωνία  το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται στην συνοικία Πέτρου και Παύλου με 1,58 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο! ΑΥΤΟ λέει κάτι σε κανέναν από τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας; Πείτε μας πόσα δέντρα έχει η πόλη μας, πόσα έχουν καταστραφεί για διάφορους λόγους και πόσα έχουν αντικατασταθεί ή και  πόσα επι πλέον αυτών έχουν φυτευτεί και πού! Παρακαλούμε ΟΧΙ λουλουδάκια και κατά τα άλλα όμορφα πανσεδάκια. ΔΕΝΤΡΑ αυτά που δίνουν ανάσες ζωής στην πόλη!

Η τοποθέτηση των αγωγών από τη ΔΕΥΑΜΒ στην Καραμπατζάκη τελείωσε στα μέσα Φεβρουαρίου 2020, πέρασαν δύο μήνες και η περιοχή πνίγεται στη σκόνη, στη λακκούβα και στην απουσία καθαριότητας. Η περιοχή είναι σε δημοτική καραντίνα, το διαλαλεί η εγκατάλειψη και απαξίωση του χώρου.

Προχθές μια ακόμα τραγική απώλεια, η πτώση ενός αγέρωχου δέντρου. Απομεινάρι ορθό έστεκε μαρτυρώντας τα όσα είδε να διαδραματίζονται στις 24 Ιανουαρίου 2020, τότε που η δημοτική αρχή καρατόμησε τα αδέρφια του και έμεινε εκεί να στέκει μόνο, απλόχερα να ρίχνει  στους διαβάτες τη σκιά του, το έκανε χρόνια τώρα. Η αιτία προφανής, εκσκαφή πλησίον του ριζώματος, έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες από την αφαίρεση των γύρω δέντρων, χωρίς περιποίηση και ελάφρυνση της κόμης του. Ο αέρας που φυσούσε αυτή τη φορά δεν θρόισε τα φύλλα του…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το