Άρθρα

Υπέρ ανάπαυσης των ψυχών του ζεύγους – Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και Κατερίνα Χέλμη

 

Του
Βασίλη Κοντορίζου

Με πρωτοβουλία της Ελένης Καραΐσκου οι κάτοικοι της Πορταριάς προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των Σβολόπουλου και Χέλμη θα τελέσουν μνημόσυνο στις 20 Μαΐου στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πορταριάς.
Στο μνημόσυνο θα τιμήσουμε την άρρηκτη σχέση των αείμνηστων με την Πορταριά. Επισκέπτονταν πολύ συχνά το όμορφο διώροφο σπίτι τους όχι μόνο καλοκαίρια, Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά και όποτε τους το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις τους. Ήταν πάντοτε πολύ καταδεκτικοί και προσηνείς, είχαν πολλούς καλούς φίλους με τους οποίους έκαναν παρέα και συζητούσαν για διάφορα θέματα. Πάντοτε από τις συζητήσεις με ανθρώπους του επιπέδου του ζευγαριού ο συνομιλητής τους είχε κέρδος.
Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιστορία Αρχαιολογία, και στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου και Παρισίων Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις. Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών της οποίας διετέλεσε πρόεδρος το 2010. Υπήρξε καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε άλλα Πανεπιστήμια. Επίσης ήταν ιδρυτής και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Υπήρξε πολυγραφότατος δεδομένου ότι έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 αυτοτελείς μελέτες και άρθρα.
Ο αείμνηστος καθηγητής εμπλούτισε τη βιβλιοθήκη του Δήμου Πορταριάς με το έργο του Κ. Καραμανλή αποτελούμενο από 12 τόμους με τίτλο «50 χρόνια πολιτικής Ιστορίας. Απόψεις και κείμενα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Για την Κατερίνα Χέλμη τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… Το εξαίρετο ταλέντο της, την καριέρα της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, τη μόρφωσή της ή τη γλύκα της ψυχής της και την έμφυτη ευγένειά της.
Η Κατερίνα Χέλμη μετά τον θάνατο του συζύγου της συνέχιζε να επισκέπτεται το σπίτι της στην Πορταριά. Περνούσε τις ημέρες της βλέποντας τους φίλους της.
Ανταμώναμε αρκετά συχνά και πάντοτε μου έφερνε ένα βιβλίο του καθηγητή. Τα βιβλία τα αγαπούσε όπως αγαπούσε και να συζητά με νέους ανθρώπους. Ιδιαίτερη αδυναμία είχε στη 16χρονη εγγονή μου Μαρία με την οποία μοιράζονταν ενδιαφέροντα κοινά. Επεδίωκε να συζητά μαζί της, την αναζωογονούσε να ανταλλάσσει απόψεις με νέους ανθρώπους και πάντοτε της δώριζε βιβλία.
Αυτή η αγάπη της για τους νέους την οδήγησε να δωρίσει το σπίτι της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να το μετατρέψει σε βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο μαζί με τα έργα του συζύγου της.
Ο Δήμος Πορταριάς έχει ανακηρύξει επίτιμους δημότες τον Κωνσταντίνο Σβολόπουλο και την Κατερίνα Χέλμη για να τους τιμήσει για την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό.
Η αγάπη της Κατερίνας για την Πορταριά ήταν τόση ώστε δέχθηκε να είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του Πάνου Σκοτινιώτη για το Τοπικό Συμβούλιο Πορταριάς στις δημοτικές εκλογές του 2014.
Πάντοτε θα τους θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το